bezár
 

art&design

2010. 02. 13.
Szerelmi bánatra egyen észt marcipánt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Középkori recept alapján készülő marcipánnal gyógyítják az összetört szíveket az észt főváros egyik ősrégi, 1442-ben alapított patikájában, amely évszázadokon át egy magyar származású orvos család kezében volt.
A Tallinn középkori negyedének piacterén álló Raeapteek már 588 éve várja a betegeket, és valószínűleg Európa legrégebbi gyógyszertára. A középkor óta készítenek és árulnak itt egy különleges marcipánt a szerelmi bánat enyhítésére - mesélte az üzlet egyik alkalmazottja, Ulle Noodapera. A kereslet évszázadok óta nem lankad az édes gyógyír iránt, és "mindig vannak olyan betegek, akik a fájó szív tüneteivel állítanak be hozzánk".

Az édesség receptje féltve őrzött kincs. "Nem szokványos marcipánról van szó, mert receptje a középkorból maradt fenn, 72 százalék mandulát és 28 százalék más összetevőt tartalmaz, de nem áruljuk el, hogy milyeneket" - mondta az alkalmazott az AFP hírügynökségnek.
A titokzatos csodagyógyszer 40 grammja mindössze egy euróba (270 forintba) kerül, és nem ez az egyetlen furcsaság, amellyel időutazást tehetünk a patikában. Egy külön helyiségben olyan középkori orvosságokkal találkozhatunk, amelyeket évszázadokon át árultak a nekik tulajdonított csodás hatás miatt. Bár többségüket rég nem alkalmazzák, a régi polcokon látható portékák ma is bámulatba ejtőek: szárított békalábak, csukaszemek, feltehetően a mitikus egyszarvú szarvából készült por, fekete macska vére, piszkos birkagyapjúból nyert zsír, egy egzotikus múmia darabjai, giliszta olajban, pirított méhek, farkasbelek és nyúlszívek - mind arra szolgálnak, hogy helyreállítsák az egészséget.

"Meglepőnek és mulatságosnak tűnhet, de mindig megvolt az oka annak, hogy ezeket az ellenszereket miért javallották az akkori orvosok és miért árultak a patikákban. Például ha valaki nem jól látott, akkor a macskagyökeret ajánlották, mert a macskák imádják ezt a növényt, és arról ismertek, hogy kiváló a látásuk" - magyarázza. Egy másik orvosság, amelyet szintén a középkor óta árulnak, a hátfájásra ajánlott báránygyapjú.

A patika és a város színes multikulturális története összefonódott az évszázadokon át. A gyógyszertárat egy német orvos, Johan Molner alapította 1442-ben, de 1580-ban egy magyar orvos vette át, aki Johann Burchart Belavary de Sykava néven ismert. Családja ezt követően három évszázadon át vezette a patikát.

Ebben az időszakban itt működött a városatyák zártkörű klubja is, ahol szó szerint patakokban folyt a szesz. A középkorban - mondja Noodapera - a patikusok szeszesitalokat is árultak, és a hagyomány megkívánta, hogy ezekből bizonyos mennyiséget ingyen adjanak a város nagyjainak. "A városatyák szerettek itt összegyűlni azután, hogy véget értek az ülések a tér túloldalán lévő városházán. A patika zárt ajtói mögötti összejövetelek meghittebbek voltak, mintha a helyi kocsmákba mentek volna."

A tallinni patika napjainkban korszerű gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket is kínál. A turisták között a legkelendőbb "orvosság" a Klaret nevű bor; a 14 százalékos alkoholtartalmú itóka középkori recept alapján és nyolc különböző fűszerrel készül.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Finom kis információk nagy felháborodások helyett Finom kis információk nagy felháborodások helyett
Interjú a félig bécsi, félig budapesti Andreas Fogarasival a bécsi művészeti életről, aktuális munkákról és Magyarországhoz fűződő viszonyáról
art&design

A nosztalgia megreped, mint a beton A nosztalgia megreped, mint a beton
A Pá kis panelom! című animációs rövidfilmről

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés