bezár
 

art&design

2010. 02. 27.
A Politiken bocsánatot kért a Mohamed-karikatúra miatt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Politiken című dán napilap bocsánatot kért amiatt, hogy 2008-ban egy másik újságban korábban megjelent Mohamed-karikatúra másodközlésével megsértette a muzulmán emberek érzéseit.
A lap egy szaúd-arábiai ügyvéddel kötött megállapodás nyomán követte meg muzulmán hívőket. A Politiken pénteki közleményében hangsúlyozta, hogy a karikatúra leközlésével nem állt szándékában megsérteni az iszlám vallású embereket.

Egy másik dán lap, a Jyllands-Posten 2005 szeptemberében 12 karikatúrát tett közé Mohamedről, ami az egész muzulmán világ mélységes felháborodását váltotta ki, hiszen a prófétát semmilyen, még előnyös formában sem szabad ábrázolni.

A Politiken másodközlésében megjelent karikatúra a sorozat rajzai közül a talán a legsértőbb, hiszen Mohamedet egy pokolgép gyújtózsinórját rejtő turbánnal ábrázolja. A Politiken emlékeztetett arra: azt követően hozta le a rajzot, hogy 2008-ban sikertelen merényletkísérlet hajtottak végre a rajzok egyik szerzője ellen. A lap tulajdonképpen illusztrálásként mellékelte a rajzot a merényletkísérletről szóló beszámolóhoz. Ezért csak azért kéri a muzulmánok bocsánatát, hogy megértette érzelmeiket, de nem azért, mert megjelentette a rajzot - hangoztatta Toger Seidenfaden, a lap főszerkesztője. Akkoriban Dánia számos újságja is lehozta az ominózus karikatúrát.

A Politiken egy olyan szaúdi ügyvéddel állapodott meg a nyilvános bocsánatkérésről, aki nyolc közel-keleti, illetve ausztrál muszlim közösséget képvisel. Seidenfaden reményei szerint a bocsánatkéréssel esély nyílik arra, hogy enyhüljön a karikatúrasorozat miatt Dánia és a muzulmán világ között kialakult feszültség, és megkezdődjék közöttük a párbeszéd.

A Politiken bocsánatkérését azonban az észak-európai országban sokam megalázkodásnak, a szólásszabadságnak, mint a dániai demokratikus rendszer egyik sarokkövének a feláldozásként értelmezik. A karikatúrákat elsőként közlő Jyllands-Posten főszerkesztője, Jorn Mikkelsen szerint a Politiken "patetikus földre borulása kiérdemelte az ostobaság fődíját".
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Hogyan halunk meg váratlanul Hogyan halunk meg váratlanul
Mesterem, Slavko Matković*, a Bosch+Bosch csoport alapítójának emlékére
art&design

Védtelen belsőnk humoreszkjei Védtelen belsőnk humoreszkjei
Fensterblick - Michael Fanta és Király Gábor kiállítása az Osztrák Kulturális Fórumban
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Harag Anita: Évszakhoz képest hűvösebb, Magvető, 2019.
irodalom

Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület Egy ember, egy színész és a nyolcadik kerület
Pál Dániel Levente: Egy ember nyolcadik kerülete, Athenaeum Kiadó, 2019


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés