bezár
 

art&design

2010. 03. 04.
Huszárszobor-kiállítás Budapest közterein
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életnagyságú, korhű egyenruhákban megformázott huszárszobrok lesznek láthatóak Budapest forgalmas csomópontjain március 9. és 19. között.
A Közös tavaszunk elnevezésű, március 15-i központi ünnepségsorozat egyik kiemelkedő programja a Budapest közterein megtekinthető Huszárszobor-kiállítás.

Az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő 18 huszárezred előtt tisztelegve 18 életnagyságú, különféle korhű egyenruhában megformázott huszárszobrot tekinthet meg a közönség a főváros 9 forgalmas csomópontján. Aki végigjárja a helyszíneket, megismerheti az 1848-ban harcoló huszárezredek valamennyi díszes egyenruháját, a szobrok talapzatán az adott huszárezred szabadságharccal kapcsolatos történetét olvashatják az érdeklődők - közölte Szőke Eszter PR tanácsadó az MTI-vel.

A huszárszobortárlatnak a Batthyány tér, a Blaha Lujza tér, a Deák Ferenc tér, a Ferenciek tere, a Lánchíd pesti hídfője, a Moszkva tér, a Móricz Zsigmond körtér, a Múzeumkert és a Nyugati tér ad teret. A Firnigel Tibor, Majoros István, Engler András szobrászművészek és Csorbán András képzőművész munkájával megvalósuló huszárszobrok érdekessége, hogy ugyanolyan üvegszál erősítésű, poliészter műgyantából készülnek, mint többek között az autók lökhárítója is.

A 3,2 méter magas, 1,25 méter széles és 2,5 méter hosszú, 200 kilogramm tömegű műanyag szobrok akrilalapú, időjárásálló festést kapnak. Az alkotások a Budapesttől 30 kilométerre fekvő Majosházán készülnek.

A kiállítás a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakértői, valamint kortárs képzőművészek együttműködésével valósul meg.

A Magyar Köztársaság Kormánya a főváros több helyszínén ünnepi megemlékezéseket tart az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából március 9. és március 15. között. A hivatalos ünnepi események mellett idén is számos, fiataloknak és családoknak szóló rendezvények várják az érdeklődőket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről A nemzeti védőfelszerelés körülményeiről
Interjú Molnár Judit Lillával
art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről

Más művészeti ágakról

Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Interjú Bakos Barbara illusztrátorral, animátorral nemzetközi lehetőségekről, ügynökségi munkáról, gyerekirodalomról
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés