bezár
 

színház

2008. 05. 28.
Szegedi évadzáró igazgatóváltással
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szegedi Nemzeti Színház szerdai évadzáró ülésén hivatalosan is átvette kinevezését Gyüdi Sándor, a teátrum új főigazgatója Botka László polgármestertől. Az új vezető július 1-jétől irányítja az intézményt.

"A 125 éves teátrum Szeged kultúrájának zászlóshajója, s több is annál: az, hogy mi történik a Szegedi Nemzeti Színház falai között, alapvetően kihat a város egész életére" - mondta a politikus.

Botka László hozzátette: nincs olyan színházi produkció, amely minden szegedinek egyaránt tetszene, de egyre többen találnak saját ízlésüknek, művészeti felfogásuknak megfelelő előadásokat.

A színházat 2003 óta irányító, leköszönő főigazgató, Székhelyi József elmondta: az öt esztendő alatt a szegedi közönség 33 opera- és 52 prózai premiert, valamint felújítást láthatott. A balettprodukciókkal, koncertekkel és vendégjátékokkal együtt a bemutatók száma meghaladta a 130-at.

A most véget érő évadban csaknem 320 alkalommal gördült föl a függöny a csongrádi megyeszékhely játszóhelyein, az előadásokat több mint 84 ezer fizető néző látta. A bérletesek száma megközelítette a 18 ezret, a jegy- és bérletbevétel 138 millió forint volt - közölte a színész-rendező.

Az évadzáró társulati ülésen átadták a Szegedi Tudományegyetem közönségdíjait, melyet Márkus Judit, Melkvi Bea és Járai Máté vehettek át. A szegedi operabarátok kiemelkedő művészi teljesítményéért az évad énekesének Kelemen Zoltánt, az évad ifjú énekesének pedig Kónya Krisztinát választották.

Az énekkari nívódíjat Gyuris Imre érdemelte ki, az operatársulat tagjai a Vaszy Viktor-díjat Kelemen Zoltánnak ítélték oda. A Szegedi Kortárs Balett tagjainak szavazatai alapján az Imre Zoltán-díjat Czár Gergely vehette át, a prózai tagozat Makó Lajos-díját Papp Gabriella, a műszak Varga Mátyás-díját pedig Pesti Józsefné kapta.

Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- Csernus János --


További írások a rovatból

Varázslat egy nyáréjszakán a Tháliában
Borbély Szilárd Akárki Akárkije a Forte Társulat előadásában
Desiré Central Station 2022 – No Filter
színház

Mindjárt, egy pillanat – a MU Színház bemutatója

Más művészeti ágakról

A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Tornyai Péter válaszol
Beszélgetés a képeskönyvekről a Pagony Szalonban
A közelmúlt román prózájából
Andrei Kutsila Amikor a virágok nem hallgatnak című filmje a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés