bezár
 

art&design

2011. 01. 14.
Népi iparművészeti múzeum nyílik Pesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az elmúlt fél évszázadban gyűjtött és keletkezett népi iparművészeti tárgyakat mutatja be a pénteken Budapesten megnyíló Magyar Népi Iparművészeti Múzeum. A Fő utcában, a Lánchíd közelében található kiállítóhelyet a Hagyományok Háza működteti.
"A Hagyományok Háza munkatársainak régi álma válik most valóra, mostanáig ugyanis szinte csak papíron létezett a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum" - mondta el Beszprémy Katalin, a népművészeti módszertani műhely vezetője az intézmény megnyitása alkalmából tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Felidézte: 2004-ben csatolták a Hagyományok Házához a népi iparművészeti múzeumot 8712 tétellel (kerámiákkal, fafaragásokkal, textilekkel), ekkor szembesültek azzal, hogy az intézménynek nemhogy kiállítóhelye, de még használható leltára sem volt.

A fő turistaútvonalon lévő múzeumnak végül a Budavári Önkormányzat adott helyet, a termek mögött egy nagy, a tárgyaknak megfelelő hőmérsékletet biztosító raktár is létesült. A beruházáshoz az Új Tudás Program keretéből biztosított az előző kulturális tárca 40 millió forintot, 1,5 millió forintot pedig a Nemzeti Kulturális Alap adott a földszinti állandó kiállítás installációjához.

Mint azt Szabó Zoltán, a Hagyományok Háza népi iparművészeti osztálya és a múzeum vezetője elmondta, az állandó kiállítás címe Népi iparművészetünk elmúlt 50 éve; Alkotók - tárgyak - folyamatok. A látogatók az elmúlt fél évszázadban gyűjtött és keletkezett népi iparművészeti alkotásokat tekinthetik meg a tárlaton.

A múzeumba a felnőttek 600, a diákok és a nyugdíjasok 300 forintért válthatnak majd belépőt. A kiállítóhely egyelőre napi 4 órát tart nyitva, a dologi kiadásokra eredetileg kapott 12 millió forint felét ugyanis időközben elvonták. Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója ezzel kapcsolatban jelezte: bíznak abban, hogy visszakaphatják ezt a summát és remélik, hogy nyáron már egész nap látogatható lesz a múzeum.

Tervezik azt is, hogy a főszezonban a Magyar Állami Népi Együttes előadásainak jegyeivel is beléphessenek az érdeklődők a kiállítóhelyre.
Kelemen László beszámolt arról is, hogy 2011-ben ünnepli fennállásának 60. évfordulóját a Magyar Állami Népi Együttes és tíz éve alapították meg az együttest is működtető Hagyományok Házát.

A kettős évfordulót a népi iparművészeti múzeum megnyitása mellett koncertsorozatokkal, kiállításokkal és jubileumi kiadványokkal ünneplik. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon válogatást adnak a népi együttes hat évtizedének legszebb számaiból, terveznek egy koncertet Liszt Ferenc Pest-Budája címmel, amelyen olyan művek hangzanának el, amelyekben a népzenei hatások érzékelhetők.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához

Más művészeti ágakról

Bodor Ádám – Sinistra körzet
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
A Trojka Színházi Társulás Dekameron2020 című színházi kísérletéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés