bezár
 

irodalom

2015. 10. 02.
Lakatos Menyhért könyvét mutatták be New Yorkban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lakatos Menyhért könyvét mutatták be New Yorkban A New Europe Books és a Balassi Intézet – New York-i Magyar Kulturális Központ közös szervezésben mutatta be Lakatos Menyhért művét New Yorkban. A Füstös képek, az első magyar cigány nagyregény, a magyar roma irodalom egyik legjelentősebb darabját idén ősztől kezdve Ann Major fordításában az angol ajkú nagyközönség is megismerheti.

A könyvet Röhrig Géza költő és színész, a Cannes-ban nagydíjat elnyerő Saul fia című film főszereplője, valamint Dr. Jack Greenberg, emberjogi harcos, az emancipációs mozgalom kiemelkedő alakja és az amerikai deszegregációs küzdelem kulcsszereplője mutatta be a City University of New York Graduate Centerben 2015. október 1-én. Az est során látható volt Sólyom Miklós rövidfilmje, amely archív felvételek és interjúk révén a történeti hátteret kevésbé ismerő hallgatóság számára is kontextust teremt a mű értelmezéséhez.

A Füstös képek lebilincselő története a vidéki romák mindennapjairól szól a Horthy-rendszer utolsó évei idején. A könyv egy serdülő fiú szemszögéből tudósít a kor viszontagságairól és örömeiről, valamint a kisebbségi létet kísérő megpróbáltatásokról. Az író történetében a romák nem mellékszereplők, ezért a regény kivételesen alkalmas az angol ajkú országokban nem eléggé ismert, gyakran előítélekkel kezelt csoport és kultúra bemutatására.

Lakatos Menyhért (1926–2007), hazánk legmeghatározóbb roma származású, Füst Milán-, József Attila- és Magyarország Babérkoszorúja díjjal kitüntetett írója. A Füstös képek első regénye, mely 1975-ben jelent meg először, és öt kiadást élt meg Magyarországon. A könyvet több mint fél tucat nyelvre fordították le, most első alkalommal jelenik meg angolul a New Europe Books gondozásában. A New Europe Books a Penguin Random House és a Steerforth Press által terjesztett kiadó, melyet 2012-ben alapított Paul Olchváry, elismert fordító és magyar irodalmár.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Apokrif 2019/4-es lapszámának bemutatója
irodalom

Fantomsorsok Fantomsorsok
Bjarte Breiteig: Fantomfájások, Noran Libro, 2019
irodalom

Hogy néz ki a krimiíró, ha nő? Hogy néz ki a krimiíró, ha nő?
Egy női krimiíró mindennapjai 3.

Más művészeti ágakról

Interjú Nyáry Lucával
Két Bohémélet rendezés az Operában
(Utóhang egy kerekasztal-beszélgetéshez)
art&design

Au revoir, Au Revoir! Au revoir, Au Revoir!
Véget ért a fotókiállítás a BTM Vármúzeumában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés