bezár
 

art&design

2011. 09. 05.
Egyedülálló kiállítás az újonnan nyíló Biksady Galériában
Convoy Leipzig, avagy a Lipcsei iskola
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Biksady Galéria Convoy Leipzig című kortárs művészeti kiállítása 2011. szeptember 9-én 18 órakor nyílik. A tárlat szeptember 10-től október 22-ig tekinthető meg a Falk Miksa utca 24-26 szám alatt. A kiállítást megnyitja Réz András esztéta.
A magyar közönség 2008-ban, a Műcsarnok kiállításán már találkozhatott a „Lipcse-jelenséggel”. Az újonnan nyíló Biksady Galéria Convoy Leipzig című nemzetközi összefogással létrejött kiállításán, majd félszáz, festmények és metszetek mellett szobrok, valamit videó installáció is megtekinthető. A kínálatban a kortárs lipcsei iskola legjelentősebb alkotói szerepelnek. Az iskola harmadik generációját részben kinevelő festő-tanár Neo Rauch mellett kortársai és tanítványai Tilo Baumgärtel, Christian Brandl, Peter Busch, Tom Fabritius, Falk Gernegroß, Christian Herzig, Julius Hofmann, Axel Krause, Corinne von Lebusa, Rosa Loy, Matthias Ludwig, Sebastian Nebe, Titus Schade, Annette Schröter, Jens Schubert, Sebastian Speckmann, Christoph Ruckhäberle és Steve Viezens.

A vasfüggöny lebontása után Lipcsében egy addig szokatlan, a hagyományostól jócskán eltérő művészeti stílus bontakozott ki, mely egyre több fejlődni vágyó festőt vonzott ide Nyugatról. A nagy múlttal rendelkező akadémia egyedi látásmódú alkotók generációit nevelte és neveli ki ma is. Munkáikra a melankólia, a figuralitás és a realisztikus látásmód jellemző. A Lipcsei iskola elnevezéssel fémjelzett jelenség mára helyhez kötött stílusfogalommá vált, nagy múltú művészeti központként működik, alkotóinak életműve bekerült a kortárs művészet történetébe. Művészei sikere a 90-es évektől kezdve töretlen, alkotásaik Európában és a tengerentúlon is meghódították a műtárgypiacot – nemcsak a szakmában, a gyűjtők körében is nagy elismertségre tettek szert.

A tárlat kurátora Sipos Dániel művészettörténész. A kiállítás-megnyitón a művészek nagy része személyesen is részt vesz. Alkotásaik kereskedelmi galériában először vásárolhatóak meg Magyarországon. A Convoy Leipzig kiállításról a Biksady Galéria könyvet ad ki, melyből 30 darab számozott és szignált példány készül három melléklettel a következő művészektől: Peter Busch, Jens Schubert és Steve Vizens.


A tárlat 2011. szeptember 10 – október 22.-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 10-18 óra és szombaton 10 – 14 óra között a Falk Miksa utca 24-26 szám alatt.


nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

art&design

Hölgymenyét Hölgymenyét
Interjú Verebics Kati festővel
art&design

Üzenetek a poszt-tisztaság korából Üzenetek a poszt-tisztaság korából
Avagy szeméthalmaz a galériában: Szabó Kristóf „ERROR” című kiállítása
art&design

Életem története Életem története
Gát János: Csillapíthatatlanul szomjazzák a végtelent – Beszélgetések Reigl Judittal – egy festő (ön)életrajza, Corvina Kiadó, 2020.
art&design

Láthatóvá tett láthatatlan? – Avagy a császár új ruhája Láthatóvá tett láthatatlan? – Avagy a császár új ruhája
A Godot Labor „Fiktív Kiállításáról”

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
Parti Nagy Lajos: Ibusár (Örkény István Színház — Kék Művészügynökség)
irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés