bezár
 

art&design

2011. 09. 05.
Egyedülálló kiállítás az újonnan nyíló Biksady Galériában
Convoy Leipzig, avagy a Lipcsei iskola
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Biksady Galéria Convoy Leipzig című kortárs művészeti kiállítása 2011. szeptember 9-én 18 órakor nyílik. A tárlat szeptember 10-től október 22-ig tekinthető meg a Falk Miksa utca 24-26 szám alatt. A kiállítást megnyitja Réz András esztéta.
A magyar közönség 2008-ban, a Műcsarnok kiállításán már találkozhatott a „Lipcse-jelenséggel”. Az újonnan nyíló Biksady Galéria Convoy Leipzig című nemzetközi összefogással létrejött kiállításán, majd félszáz, festmények és metszetek mellett szobrok, valamit videó installáció is megtekinthető. A kínálatban a kortárs lipcsei iskola legjelentősebb alkotói szerepelnek. Az iskola harmadik generációját részben kinevelő festő-tanár Neo Rauch mellett kortársai és tanítványai Tilo Baumgärtel, Christian Brandl, Peter Busch, Tom Fabritius, Falk Gernegroß, Christian Herzig, Julius Hofmann, Axel Krause, Corinne von Lebusa, Rosa Loy, Matthias Ludwig, Sebastian Nebe, Titus Schade, Annette Schröter, Jens Schubert, Sebastian Speckmann, Christoph Ruckhäberle és Steve Viezens.

A vasfüggöny lebontása után Lipcsében egy addig szokatlan, a hagyományostól jócskán eltérő művészeti stílus bontakozott ki, mely egyre több fejlődni vágyó festőt vonzott ide Nyugatról. A nagy múlttal rendelkező akadémia egyedi látásmódú alkotók generációit nevelte és neveli ki ma is. Munkáikra a melankólia, a figuralitás és a realisztikus látásmód jellemző. A Lipcsei iskola elnevezéssel fémjelzett jelenség mára helyhez kötött stílusfogalommá vált, nagy múltú művészeti központként működik, alkotóinak életműve bekerült a kortárs művészet történetébe. Művészei sikere a 90-es évektől kezdve töretlen, alkotásaik Európában és a tengerentúlon is meghódították a műtárgypiacot – nemcsak a szakmában, a gyűjtők körében is nagy elismertségre tettek szert.

A tárlat kurátora Sipos Dániel művészettörténész. A kiállítás-megnyitón a művészek nagy része személyesen is részt vesz. Alkotásaik kereskedelmi galériában először vásárolhatóak meg Magyarországon. A Convoy Leipzig kiállításról a Biksady Galéria könyvet ad ki, melyből 30 darab számozott és szignált példány készül három melléklettel a következő művészektől: Peter Busch, Jens Schubert és Steve Vizens.


A tárlat 2011. szeptember 10 – október 22.-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 10-18 óra és szombaton 10 – 14 óra között a Falk Miksa utca 24-26 szám alatt.


nyomtat

Szerzők

-- Áfra János --


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Tetőtér-interjú Koleszár Stellával
art&design

Interjú Esterházy Marcellel a MODEM-ben tartott kiállítás kapcsán
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés