bezár
 

irodalom

2012. 01. 10.
Szabadkán és Palicson vendégeskedik a FISZ
2012. január 13-14. szabadkai Városi Könyvtár és annak palicsi fiókkönyvtára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Fiatal Írók Szövetsége január 13-án, pénteken a szabadkai Városi Könyvtárban tart bemutatkozó estet, 14-én pedig immáron negyedik alkalommal rendezi meg Kosztolányi- és Csáth-szimpóziumát, a palicsi könyvtárban szombat reggel 10-től a két szabadkai zseni hatásának továbbélése lesz a központi téma.
Gyorshajtás címmel kerül sor a Fiatal Írók Szövetségének bemutatkozó estjére január 13-án pénteken, 19 órakor a szabadkai Városi Könyvtárban (Dušan cár u . 2, 24000 Szabadka). Amire az érdeklődők számíthatnak: sebességkorlátozás nélküli száguldás a FISZ fiatal tehetségeinek szövegei között. Az esten fellép a Sinkó-díjas Bencsik Orsolya, a Kilátó-díjas Csík Mónika, a Petőfi-díjas Farkas Wellmann Éva, valamint a Juhász Géza-díjas Korpa Tamás és Lapis József.

A hétvége folytatódik: A túlélők címmel a Fiatal Írók Szövetsége immár negyedik alkalommal rendezi meg szimpóziumát Szabadka neves szülöttei, Kosztolányi Dezső és Csáth Géza életműve előtt tisztelegve január 14-én szombaton, 10 órától, a palicsi könyvtárban (Horgosi út 82., Palics). A tanácskozás témája ezúttal a Kosztolányi- és Csáth-opusok szépirodalmi „továbbélése”, az általuk megteremtett hagyomány kortárs átírása, azaz az utókor szerzőinek mémként való megfertőzése lesz...

Az előadók ezért a mai magyar irodalom egyes képviselőinél búvópatakként elő-előbukkanó, a két századeleji alkotó ars poeticájához, szövegeihez és emblematikus alakjához köthető textusokról és azok kiterjedt utalásrendszeréről értekeznek majd. A konferencia részvevői tehát arra a kérdésre keresik a választ, hogy miféle narratív keretek között és milyen jellegű nyelvi reflektáltságban lehet létjogosultsága a mostani literatúrában Kosztolányi Dezső és – az egyébként éppen 125 éve született – Csáth Géza írásművészetének.

A szimpóziumot Tolnai Ottó nyitja meg, előadói pedig Mikola Gyöngyi, Lapis József, Hózsa Éva, Virág Zoltán, Bednanics Gábor, Bengi László, Mészáros Márton, Kollár Árpád, Korpa Tamás és Berényi Emőke lesznek.



nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés