bezár
 

irodalom

2012. 01. 10.
Szabadkán és Palicson vendégeskedik a FISZ
2012. január 13-14. szabadkai Városi Könyvtár és annak palicsi fiókkönyvtára
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabadkán és Palicson vendégeskedik a FISZ A Fiatal Írók Szövetsége január 13-án, pénteken a szabadkai Városi Könyvtárban tart bemutatkozó estet, 14-én pedig immáron negyedik alkalommal rendezi meg Kosztolányi- és Csáth-szimpóziumát, a palicsi könyvtárban szombat reggel 10-től a két szabadkai zseni hatásának továbbélése lesz a központi téma.
Gyorshajtás címmel kerül sor a Fiatal Írók Szövetségének bemutatkozó estjére január 13-án pénteken, 19 órakor a szabadkai Városi Könyvtárban (Dušan cár u . 2, 24000 Szabadka). Amire az érdeklődők számíthatnak: sebességkorlátozás nélküli száguldás a FISZ fiatal tehetségeinek szövegei között. Az esten fellép a Sinkó-díjas Bencsik Orsolya, a Kilátó-díjas Csík Mónika, a Petőfi-díjas Farkas Wellmann Éva, valamint a Juhász Géza-díjas Korpa Tamás és Lapis József.

A hétvége folytatódik: A túlélők címmel a Fiatal Írók Szövetsége immár negyedik alkalommal rendezi meg szimpóziumát Szabadka neves szülöttei, Kosztolányi Dezső és Csáth Géza életműve előtt tisztelegve január 14-én szombaton, 10 órától, a palicsi könyvtárban (Horgosi út 82., Palics). A tanácskozás témája ezúttal a Kosztolányi- és Csáth-opusok szépirodalmi „továbbélése”, az általuk megteremtett hagyomány kortárs átírása, azaz az utókor szerzőinek mémként való megfertőzése lesz...

Az előadók ezért a mai magyar irodalom egyes képviselőinél búvópatakként elő-előbukkanó, a két századeleji alkotó ars poeticájához, szövegeihez és emblematikus alakjához köthető textusokról és azok kiterjedt utalásrendszeréről értekeznek majd. A konferencia részvevői tehát arra a kérdésre keresik a választ, hogy miféle narratív keretek között és milyen jellegű nyelvi reflektáltságban lehet létjogosultsága a mostani literatúrában Kosztolányi Dezső és – az egyébként éppen 125 éve született – Csáth Géza írásművészetének.

A szimpóziumot Tolnai Ottó nyitja meg, előadói pedig Mikola Gyöngyi, Lapis József, Hózsa Éva, Virág Zoltán, Bednanics Gábor, Bengi László, Mészáros Márton, Kollár Árpád, Korpa Tamás és Berényi Emőke lesznek.nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

irodalom

47° 47′ 40″N 19° 02′ 05″E 47° 47′ 40″N 19° 02′ 05″E
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 6. nap
irodalom

Legyen gyereknap Legyen gyereknap
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 4. nap
A Magyar Kultúra című kulturális folyóirat debütáló száma
irodalom

Önmaga számára elégséges Önmaga számára elégséges
Prae Műfordító Tábor, tábori napló, 3. nap

Más művészeti ágakról

lemezismertető
John Krasinski: Hang nélkül 2.
Bakony Alexa: Tobi színei


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés