bezár
 

film

2008. 08. 24.
Aki őrületbe kergette Ingrid Bergmant - 30 éve halt meg Charles Boyer
MTI/PRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Aki őrületbe kergette Ingrid Bergmant - 30 éve halt meg Charles Boyer "No nézd csak, Maurice, nem is rossz ez a te barátod! Tud ez! Milyen jól csinálja!" - dicsérték Maurice Chevalier-nek barátját, a harminc éve, 1978. augusztus 26-án elhunyt Charles Boyert. Valóban: a fényes francia karrierjét Hollywoodért otthagyó Boyer egész jól csinálta. Négy alkalommal jelölték Oscar-díjra, s olyan filmekben játszott, mint az Algír és a Gázláng.
Az 1899-ben Figeacban született Boyer 11 évesen esett szerelembe a pergő filmkockákkal, tehetségét az I. világháború idején fedezték fel. Beteghordóként és ápolóként egy kórházban dolgozott, ahol rövid komikus jelenetekkel kezdte szórakoztatni a sebesült katonákat. Bár kötelességtudatból beiratkozott a Sorbonne filozófiai fakultására, inkább színészetet tanult, mígnem váratlanul lehetőséget kapott, hogy egy színdarabban átvegye a főszerepet. A húszas években már a nők kedvencének szerepkörében sütkérezett a színpadon, emellett némafilmekben kapott lehetőséget.

Hamarosan a hollywoodi álomgyár is lecsapott rá, de mivel alig beszélte a nyelvet, nem kapott jó szerepeket. A hangosfilm győzelmével azonban eljött az ő ideje: mély hangjáért rajongtak a nők, és a nyelvi akadályokat is legyűrte. Első amerikai főszerepeit még nem koronázta jelentős siker, egy röpke francia kitérő azonban Amerikában is ismertté tette nevét. A Danielle Darrieux oldalán forgatott Mayerling után válogathatott a legszebb dívák közt: az Allah kertje forgatásán Marlene Dietrich volt a partnere, a Walewska grófnőben Greta Garbo oldalán játszotta Napóleont, alakításáért Oscar-díjra jelölték.

1938-ban kapta meg egyik leghíresebb szerepét, az Algír című filmben Pepe le Moko megformálásával lett halhatatlanná. Az Algírba menekült francia tolvaj szerepe újabb Oscar-díj jelölést hozott számára. A film nyomán romantikus imázsa és hírneve a felhőket súrolta, a valóság azonban más képet mutatott. A romantikus hős korán kopaszodni kezdett, kis pocakot eresztett és jó néhány partnerénél alacsonyabb volt. Mikor Bette Davis megjelent közös filmjük, a Minden és ráadásul az ég forgatásán, először nem ismerte meg Boyert, és ki akarta tessékelni a felvételről.

1944-ben romantikus hősből a gonosz férj szerepére váltott, a George Cukor rendezte Gázlángban Ingrid Bergmant akarta őrületbe kergetni, hogy megszerezze a nő vagyont érő ékszereit. A film hatalmas siker lett, Boyert ismét Oscar-díjra jelölték.

A háború utáni évtizedekben olyan filmekben játszott, mint Az apokalipszis négy lovasa, a Fanny, a Csodálatos vagy, Júlia, vagy éppen a Mezítláb a parkban. Alkalomadtán visszatért a színpadra is, Tony-díjra is jelölték.

A romantikus hős 1978 augusztusában önkezével vetett véget életének, miután felesége rákban meghalt. A magánéletben rendkívül visszahúzódó színész 44 éven át élt Pat Paterson brit színésznővel, hiányát nem bírta elviselni. Felesége és fia mellé temették, aki szerelmi csalódásában 21 évesen követett el öngyilkosságot.
nyomtat

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés