art&design
2012. 06. 12.
Múzeumi pálinkatrezor
Múzeumi pálinkatrezor létesítését tervezik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a térség legsikeresebb párlatait őrzik majd meg az utókornak.
A trezor kialakítását Cservenyák László, a mátészalkai Szatmár Múzeum igazgatója, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend tagja ajánlotta fel a megye főzdéinek, amelyek a legjobbnak ítélt, szakmai díjat nyert pálinkáikat helyezhetik el ott.
A múzeumigazgató a térség valamennyi kereskedelmi és bérfőzdéjének közreműködésére számít a megyei pálinkatrezor kialakításában. A különös gyűjteményt már a jövő évre szeretnék létrehozni, azaz még az idén megkezdik a hazai és nemzetközi hírnévre szert tett pálinkák összegyűjtését.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország nyolc eredetvédett pálinkájából hárommal büszkélkedhet. A szatmári szilvapálinka, a szabolcsi almapálinka és az újfehértói meggypálinka áll oltalom alatt.
A pálinkák kisüsti eljárással, többszöri finomítással és érleléssel, számos változatban készülnek. Így már bio-, gyümölcságyon érlelt és ópálinkák is készülnek - az utóbbiakat három év után palackozzák -, és nemcsak szilvából, almából és meggyből történik a főzés, hanem minden más gyümölcsből, sőt vadon termő gyümölcsöket is cefréznek.
A mátészalkai pálinkatrezorba - az elképzelések szerint - minden olyan Szabolcsban előállított párlat bekerül majd, amely szakmai elismerésben részesült, illetve részesül a következő években a különböző hazai és nemzetközi italversenyeken.
A múzeumigazgató a térség valamennyi kereskedelmi és bérfőzdéjének közreműködésére számít a megyei pálinkatrezor kialakításában. A különös gyűjteményt már a jövő évre szeretnék létrehozni, azaz még az idén megkezdik a hazai és nemzetközi hírnévre szert tett pálinkák összegyűjtését.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Magyarország nyolc eredetvédett pálinkájából hárommal büszkélkedhet. A szatmári szilvapálinka, a szabolcsi almapálinka és az újfehértói meggypálinka áll oltalom alatt.
A pálinkák kisüsti eljárással, többszöri finomítással és érleléssel, számos változatban készülnek. Így már bio-, gyümölcságyon érlelt és ópálinkák is készülnek - az utóbbiakat három év után palackozzák -, és nemcsak szilvából, almából és meggyből történik a főzés, hanem minden más gyümölcsből, sőt vadon termő gyümölcsöket is cefréznek.
A mátészalkai pálinkatrezorba - az elképzelések szerint - minden olyan Szabolcsban előállított párlat bekerül majd, amely szakmai elismerésben részesült, illetve részesül a következő években a különböző hazai és nemzetközi italversenyeken.
További írások a rovatból
Riport a Honey, have you ever heard of “zacskós-tej-tartó”? című kiállítás kurátoraival, Mayer Kittivel, Novák Piroskával és Viski Noémivel