bezár
 

építészet

2012. 08. 10.
Ilyen lesz az Iparművészeti Múzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Vikár és Lukács Építész Stúdió Kft. tervei alapján újulhat meg az Iparművészeti Múzeum (IMM) épülete és készülhet el az intézmény bővítése; az IMM elképzelései szerint 2016-17-re elkészülő beruházás keretében új épületszárny is épül a Lechner-palotához.
Takács Imre főigazgató a pénteki eredményhirdetés előtt felidézte: mára sajnos veszélyes állapotba került a Lechner Ödön által tervezett szecessziós palota, ezért a kormány 2011 decemberében rekonstrukciós tervpályázat kiírásáról döntött.

A képre kattintva megnézheti az eredményhirdetést a 6b.hu videóján:



A május 8-án közzétett felhívásra beérkezett pályaműveknek tartalmazniuk kellett az 1896-ban elkészült palota építészeti, műszaki és műemléki rekonstrukciós tervét, valamint a Hőgyes Endre utcai, máig megvalósulatlan épületszárny beépítési tervét.
 
A pályázóknak javaslatot kellett továbbá tenniük a létrehozandó Magyar Design Múzeum elhelyezésére a komplexumon belül, valamint az épület környezettudatos, gazdaságos működtethetőségének biztosítására.

Jékely Zsombor főigazgató-helyettes, a bíráló bizottság szakmai titkára közölte: a július 16-i határidőig 35 pályamű érkezett be, formai okok miatt azonban zsűri három pályázat kizárásáról határozott.

Az 5 millió forinttal járó első díjat a Vikár és Lukács Építész Stúdió érdemelte ki, a 4 millió forintos második díjat a bírálók a Balázs Mihály Építész Műterme Kft.-nek ítélték, míg a harmadik helyen megosztva az Építész Stúdió Kft. és a Lévai Tamás/Tarka Kft. végzett; ők 2,5-2,5 millió forintot vehetnek át.

Az első díjas tervek:




  

 




Megvételben részesültek továbbá egyenként bruttó 1 millió forint díjazással a CET Budapest Kft./Archigeo Bt., a Dobai Építésziroda Kft., a Mérték Építész Stúdió Kft., a Gettoplan Bt., az MNDP Építőművészeti Kft., valamint a Finta és Társai Építész Stúdió Kft. által készített pályaművek.

Képsrozat az eredményhirdetésről:



Mint az MTI kérdésére Takács Imre elmondta, a kiviteli tervek elkészítésére 140 millió forintot fordíthatnak; az EU-s forrásokból tervezett beruházás becsült költsége 15 milliárd forint lesz.

Az IMM új egységeként jön majd létre a Magyar Design Múzeum, mely a kortárs hazai formakultúra és divat remekeit mutatja majd be a hazai és külföldi közönségnek, részben az IMM gyűjteményében már ma meglévő, részben a jövőben megvásárolandó tárgyakon keresztül - közölte.

A főigazgató becslése szerint a kiviteli tervek elkészülte és az engedélyeztetési folyamat lezárulta után az építkezés 3-4 évet vehet igénybe, így a megújult Iparművészeti Múzeum 2016-17-ben nyithatja meg kapuit.

A tervpályázattal kapcsolatos dokumentumok, köztük a rekonstrukció tervezési programja a www.imm.hu/tervpalyazat honlapon olvasható.

Fotók: Árvai András



nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Interjú Merényi Dáviddal
építészet

Szaúd-Arábia gigantikus beruházása
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés