bezár
 

art&design

2008. 10. 02.
Elhunyt a világ legidősebb karikaturistája
MTIPRAE.HU
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt Borisz Jefimov neves orosz rajzoló. A világ legidősebb karikaturistáját szerdára virradó éjszaka, néhány nappal 108. születésnapja után, Moszkvában érte a halál - jelentette az Eho Moszkvi rádió a művész családjára hivatkozva.
Jefimov 1900. szeptember 28-án, Kijevben született, s 1922-ben települt Moszkvába. Dolgozott a Roszta és később a TASZSZ hírügynökségek által kiadott úgynevezett Roszta ablakok és TASZSZ ablakok számára - a propagandaplakátok közül sokat a kor neves avantgárd alkotói jegyeztek. Később Jefimov a Krokogyil című szatirikus hetilapnak, majd a Pravdának - a kommunista párt központi orgánumának - s végül az Izvesztyija című politikai napilapnak dolgozott.

A politikai karikatúra elismert mestere, s az úgynevezett "pozitív gúnyrajz" jelenség egyik megalapozója volt. 102 éves korában lett az Orosz Művészeti Akadémia karikatúra-művészeti részlegének vezetője, s az Izvesztyijánál tavaly, 107. születésnapja alkalmából kinevezték a lap vezető karikaturistájának.

Két Sztálin-díjjal tüntették ki, 1950-ben és 1951-ben, 1967-ben elnyerte a Szovjetunió Népművésze címet, s 1990-ben a Szocialista Munka Hőse kitüntetést, de egy volt kollégája, Alekszej Pjanov, a Krokogyil egykori főszerkesztője szerint Jefimov a Moszkva védelméért háborús kitüntetésére volt a legbüszkébb és azt mindig viselte is.
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
art&design

Múzeum készül Mexikóvárosban
art&design

Interjú Révész Emese művészettörténésszel

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés