bezár
 

zene

2009. 01. 19.
Egész estét betöltő Saxon és Iced Earth
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Február 19-én ismét hazánkba látogat a heavy metál két nagyöregje, a Saxon és az Iced Earth. Meglepetés, hogy a bőrnacis srácokat az eddig szinte csak a fősodrú trendeket fényévekkel megelőző rockbandák menedzseléséve foglalkozó Budapest Rock n' Roll varázsolja ide a múlt évszázadból.
A Saxon a nyolcvanas években nagy hírnévre szert tett brit heavy metal zenekar. És ha már a rock n' rollnál tartunk, ők tényleg a a lazább fajtából valók, az apokaliptikus témák helyett  inkább a sörözős-motorozós életmód apróbb örömei éneklik meg karcos dalaikban. A zeneszámokkal sem szőröznek sokat, megalakulások óta két évi rendszerességgel dobják piacra a new wave of british heavy metal jegyében fogant lemezeiket, amelyeket a zenei kísérletezés legkevésbé sem, a dögös riffek annál inkább jellemeznek. A rock n' roll életmód szerves része a lazaság, épp ezért a zenekari felállás sem mondható feszesnek, noha Bill Byford énekes biztos pontnak tűnik a szinte lemezről lemezre cserélődő zenekarban.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/edgC2AbmBxo&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/edgC2AbmBxo&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>
Saxon - Denim and Leather (live at wacken)

A zenekar most az idén megjelent Into the Labyrinth c. lemezük népszerűsítése céljából indult turnéra, hogy az új számok mellett klasszikusait is elővezesse. A magyar rajongók már nagyon türelmetlenül várják a szászok érkezését, hiszen az utóbbi években több olyan turnét is kénytelenek voltak lemondani, amit útba ejtette volna kis hazánkat. A számos Mötörheadével rokon zúzós rock n’ roll számot is megszólaltató együttes fellépésére tulajdonképpen márciusi AC / DC koncertre való bemelegítésként is tekinthetünk.

Az Iced Earth-t sem nélkülözi a lazaságot persze, mégis jobban érdekli őket, hogy grandiózus riffhengerrel és világmegváltó sztorikkal másszanak rajongóik arcába. Épp ezért az ő deszkára lépésüket is komoly várakozás előzi meg. Ugyan a csapat tavaly nyáron lépett fel a Szigeten, de rendes hangosítással rendelkező koncertet utoljára 11 éve adtak hazánkban. Akkor Something wicked this way comes c. albumukat vezették elő, amely tulajdonképpen előzménye a tavalyelőtt-tavaly megjelent album duónak, amelyen 6 perc alatti rapid zúzdákat hiába is keresünk. Első részét ( Framing Armageddon: Something Wicked Part 1), a Judas Priestből kivált Tim „Ripper” Owens énekessel készítették el, az alig fél évvel később megjelenő folytatást (The Crucible of Man: Something Wicked Part 2) pedig már a vörös sörényű Matt Barlow énekelte fel, akit 98-ban is járt itt a zenekarral. A zene élvezetéhez azonban nem feltétlenül kell átlátni a zenekari tagok cserélődésének szappanoperába illő fordulatait. Fülünket elegendő a „családapa” John Schaffer, az évek során védjeggyé vált ritmusgitározására kihegyeznünk, amely kezdetektől fogva az Iced Earth biztos pontja. A korai ütős power metál szerzeményeknek (lásd a videót) ez éppúgy jellemzője, mint az utóbbi éve  apokaliptikus és történelmi témákat feldolgozó monumentális dalainnak. A februári koncerten mindegyik fajtába lesz alkalmunk bőven belekóstolni, méghozzá pazar díszletek és fények közepette.

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/DfosrjAaSRk&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/DfosrjAaSRk&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

A zenekarnak egyébként ez az első turnéja az európai kontinensen, mióta Matt Barlow feladta átmeneti rendőri állását a zenei életben való visszatérés kedvéért. Egyetlen kivételt tettek az óvilággal és ez a tavaly nyári sziget fesztiváli fellépés volt. Aki akkor kihagyta őket, most aztán tényleg ne szalassza el a bandát!

2009. február 19., csütörtök, 19:30
Budapest, Petőfi Csarnok

Kapcsolodó oldalak:

Saxon
honlap és myspace.

Iced Earh
honlap és myspace.

Budapest Rock n' Roll
 
 

                                                      
nyomtat

Szerzők

-- Mardekár Malazár --


További írások a rovatból

Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés