bezár
 

film

2015. 11. 24.
A sokszínűség változó formái
Szerdán kezdődik a 13. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre az Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál, az animációs filmek (most már nyugodtan kijelenthetjük) egyik legfontosabb kelet-európai mustrája. A fesztivál sajtótájékoztatóján bemutatták a fesztivál szpotját és pár rövid részletet a kisfilmes mezőny munkáiból. Mind a két válogatás, a kisjátékfilmes és az egész estés is egyértelműen a sokszínűségre helyezi a hangsúlyt mind formai, műfaji tekintetben és nemzetköziség terén is.  

A rövidfilmes válogatásban láthatunk poénos animációt, társadalmi mondanivalóval bíró rajzfilmet, és a videó képet kísérleti CGI-vel összeházasító alkotásokat is. Liszka Tamás, a fesztivál igazgatója pedig felhívta a figyelmet arra, hogy tizenhat ország harminc művét mutatják be november 25. és 29. között a fesztiválon.

Többek között vetítésre kerül a nagy visszatérő, a japán animáció Miyazaki utáni jelenleg legfontosabb képviselője, Mamoru Hosoda, A fiú és a szörnyeteg című alkotása. Az anime rajongóknak nem kell félniük, nem ez lesz az egyetlen egészestés mozi az ázsiai országból, sőt a tradicionális távol-keleti formától eltérő rövid filmek is bemutatatásra kerülnek az Anime Haiku blokkban Koji Yamamura válogatásában.

Kiemelt figyelmet kap a szlovák (illetve csehszlovák) animáció. A fesztivál új helyszínekkel bővült, így a Puskin és az Art+ Cinema mellett a Szlovák Kulturális Intézetben is lesznek vetítések. Hushegyi Gábor, az intézet igazgatója elmondta, hogy a szlovák kurátorok krémjének válogatásait láthatjuk majd a fesztiválon – egy külön blokkban a helyi videóklip fejlődését követhetjük nyomon illetve egy-egy blokkban a férfi és női animációs válogatott rendszerváltás előtti, utáni és legfrissebb tehetségeit. Nagyon fontos, hogy bemutatásra kerül Viktor Kubal A véres asszony című minimalista Báthory-filmje, amely a második egészestés csehszlovák produkció volt, és hatása mind máig tetten érhető az ország filmiparán.

A fiú és a szörnyeteg

A fiú és a szörnyeteg

De külön blokkot kapott a kortárs litván animáció, a legújabb vizsgafilmek Franciaországból, és a visegrádi országok legnagyobb tehetségei is.

A szervezők a legkisebbeket sem felejtették el. Szombat délelőtt külön vetítésekkel szeretnének kedveskedni nekik. A mozizás után pedig szeretettel várják őket az Uránia büféjében, a Farkas Juli vezetésével létrehozott animációs műhelyben. Farkas három rendező társával együtt tartja a foglalkozásokat, ahogy elmondta, a cél az, hogy játékos módon megismertessék a gyerekekkel az animáció alapjait, olyan tárgyakat létrehozva, amelyeket a résztvevők a workshop végeztével haza is vihetnek. A program igen érdekesnek hangzik, és a szervezők ígérete szerint a szülőket ugyanúgy le fogja kötni, mint a lurkókat.

A tájékoztatón részt vett Zétényi Borbála, a többszörösen díjazott és hatalmas fesztivál körutat bejárt, francia koprodukcióban készült Limbo Limbo Travel társrendezője (interjúnk a rendezőpárossal itt olvasható), akitől Liszka viccesen előre bocsánatot kért, ha esetleg itt nem nyernének díjat. Mert a mezőny nagyon erős. És ha az animációnak nincsenek is olyan sztárjai, mint mondjuk a filmezésnek, húzó nevek azért itt is vannak rendesen, nem is érdemes belekezdeni a felsorolásukba.

Limbo Limbo Travel

Limbo Limbo Travel

A fesztivál ugyan még el sem kezdődött, de már mindenki a végét várja, ugyanis a záró film nem más, mint Charlie Kaufman (A John Malkovich menet, Adaptáció, Kis-nagy világ) Anomalisa című új munkája. Hollywood legöntörvényűbb alkotója (akinek munkáját Duke Johnson segítette társrendezőként) még sosem készített animációs filmet, de az elsővel rögtön sikerült elnyernie a Velencei Filmfesztivál nagydíját. A szervezők elmondása szerint még ők maguk is csak részleteket láthattak a filmből, így ők is a közönséggel együtt csodálkoznak majd rá a műre.

Csupa izgalmas meglepetés vár ránk az idei Anilogue-on, a kínálat nagyságát pedig felfogni is nehéz, a fesztivál teljes programja a fesztivál honlapján található.

nyomtat

Szerzők

-- Mráz István --


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés