bezár
 

színház

2009. 02. 18.
Renaissance habitus címmel mutatja be új darabját a Szputnyik
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
"A reneszánsz összefoglalását" vállalta magára két órában a Szputnyik Hajózási Társaság - Modern Színház- és Viselkedéskutató Intézet-Labor; a társulat Bodó Viktor rendezésében mutatja be Renaissance Habitus (ReHab) című darabját a budapesti Akkuban pénteken.

Szkéné színház

Mint Bodó Viktor elmondta, a társulat nem törekedett a téma aktualizálására: "nem azt fogjuk összefoglalni, hogy mi történt az országban 2008-ban a Reneszánsz Év alatt, ezt már az előadás elején bevalljuk töredelmesen. Inkább azt szeretnénk megnézni, mit tudunk kezdeni a reneszánsz, a megújulás fogalmával. Hogyan lehet ezt aktualizálni? Olyan munkafolyamatot kellett volna megvalósítanunk, amelyben mi magunk is megújulunk?" - tette fel a kérdést.

A rendező elmondása szerint a ReHab elsősorban azt kutatja, hogyan lehet színházat csinálni az információ átadásából: "azt tanulmányozzuk, hogyan lehet szórakoztató módon tudást átadni - ez már persze pedagógia, de mi ennek a projektnek az erejéig szerettünk volna elmélyülni a témában".

Bodó Viktor a rendhagyó darabot mint "posztdramatikus egyetemi előadást" határozta meg. "A cél az volt, hogy olyan produkciót hozzunk létre, amelyet egyetemeken lehetne játszani, mint egy rendhagyó órát. Nem is nevezném színházi előadásnak; a ReHab inkább performanszok és egyetemi előadásrészletek, mindenféle ötletek gyűjteménye" - fogalmazott.

Mint Bodó Viktor hozzátette, nem tartja magát hagyományos értelemben a darab rendezőjének. Elmondása szerint a szövegeket Juhász Kristóf írta, de a munkafolyamat során minden színész választott egy reneszánsszal kapcsolatos témát, és abból felkészült, majd tartott a többieknek egy-egy előadást. A rendező ezeket a munkákat dolgozta össze egymással és Juhász Kristóf szövegével.

"Születtek egészen bátor dolgok; néha olyan érzésem van, mintha a Monty Python csinálna egy műsort az egyetemes reneszánszról" - vélekedett a darabról Bodó Viktor.

Az Akku második emeleti előadóterében 25 képzőművész dolgozik folyamatosan falnak támasztott ajtókon, közreműködik egy húszfős kórus, játszik egy zenekar, valamint négy projektoron mennek a vetítések - beszélt a kétórás előadásról a rendező. Mint hozzátette, "tulajdonképpen az a cél, hogy egy olyan teret hozzunk létre, amelyben folyamatosan az alkotás és az információközlés ötvöződik, ahol egyszerre zúdul az emberre ennyi információ, hang és hatás".

Bodó Viktor elmondta, bár elhelyeznek székeket, az előadás "bejárható" lesz. "Az lenne a cél, hogy a néző eldönthesse, mire kíváncsi, hogy ne kelljen feltétlenül az éppen futó jelenetet figyelnie. Nem rendeztem még ilyen mászkálós előadást, ezért szerettem volna ezt kipróbálni, ráadásul az Akku is egy friss hely, ahol nincs fix nézőtér" - szólt a ReHab interaktivitásáról a rendező.

A rendhagyó darabot Fábián Gábor, Gera Marina, Hay Anna, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Lajkó Bence, Szabó Zoltán, Száger Zsuzsa és Tóth Simon Ferenc játssza Réti Anna, Juhász Kristóf, Pálfalusi Zsolt, valamint Bodó Viktor közreműködésével.

A darabban fellép a Soharóza kórus, a zenét Keresztes Gábor és Sztojanov Georgi szerezte. A maszkok Neukum Nóra, a dekoráció Bujtás Móni, a jelmezek Nagy Fruzsina, Horgas Péter és Szűcs Edit munkái.

A Renaissance habitust a tervek szerint február 20-án, 23-án, 24-én és 25-én este 7-kor játssza a Szputnyik az Akkuban.
nyomtat

További írások a rovatból

színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben
Üvegcipő a Vígszínházban

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés