bezár
 

építészet

2017. 01. 25.
Cseh művészetörténészek tiltakoznak egy prágai épület lerombolása ellen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyílt levélben tiltakoznak a cseh egyetemek és főiskolák művészettörténészei a kulturális minisztérium azon döntése ellen, amelyben megtagadta egy Prága központjában álló, a 20. század második felében brutalista stílusban felépült épületegyüttes kulturális emlékké nyilvánítását, és ezzel megnyitotta az utat az épület lerombolása előtt.

A Transgas néven ismert, három épületből álló együttest 1966 és 1976 között építették a cseh Nemzeti Múzeum Vencel-téri épülete mögött a Vinohrady sugárút kezdetén. Korábban az épületekben az állami gázipari vállalat és egy szakminisztérium székelt. Az épületek jelenleg a Reavis HB ingatlankereskedő társaság tulajdonában vannak, amely irodaházat szeretne építeni ezen a rendkívül drága helyszínen. A Transgas épületeit négy cseh építész - Jindrich Malátek, Ivo Loos, Zdenek Eisenreich és Václav Aulicky - tervezte közösen, és szakértők szerint a brutalista építészet remekei.
    

"Meggyőződésünk, hogy a 20. század második fele cseh építészetének rendkívüli alkotásairól van szó, amelyek alkotó módon kapcsolódtak a korabeli nyugati brutalizmushoz és technicizmushoz" - írják a művészettörténészek a Daniel Herman kulturális miniszternek címzett levelükben, amelyet a Právo című napilap közölt.
    

A kulturális minisztérium döntésében ugyan elismerte az épületek építészeti értékeit, de a tárca szerint ezeket messze meghaladják a komplexum urbanisztikai hiányosságai. A minisztérium úgy véli, hogy a Transgas épületei nem illenek be a történelmi városképbe.
    

A művészettörténészek és a Prága kulturális értékeinek megőrzéséért dolgozó civil szervezetek szerint viszont súlyos hiba az értékes brutalista épületeket egy "átlagos minőségű" irodaházért lerombolni.
    

Végleges döntés az ügyben még nincs, és a sajtóban folytatódik az éles vita a témáról. Prágában eddig nagyon óvatosan bántak a szélesebb történelmi városközponttal, és nagyrészt csak azokon a helyeken emeltek új épületeket, amelyek különböző okok miatt üresen álltak. A közvélemény, amely nagyon érzékeny a témára, több helyen már megakadályozta új épületek emelését. Néhány projektről pedig már több éve nyílt társadalmi vita folyik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
Egy látogatásra érdemes új célpont
építészet

junya ishigami + associates építésziroda, Tokió, Japán

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés