bezár
 

art&design

2009. 03. 21.
Ioan Nemtoi román üvegművész tárlata a MÜPA-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ioan Nemtoi nemzetközi hírű román üvegművész Pedig csak üveg! című tárlata hétfőn nyílik a művész jelenlétében a Művészetek Palotájában és április 5-ig, a Budapesti Tavaszi Fesztivál ideje alatt tekinthető meg. A művésznek ez lesz az első magyarországi kiállítása, amelyet a budapesti Román Kulturális Intézet szervezett a fesztivállal közösen.
Armanka Brindusa, a román intézet igazgatója elmondta, hogy a Művészetek Palotájában a földszinten, a galériarészben és az első emelet előterében lesznek láthatók Nemtoi nagyméretű absztrakt üvegszobrai, legtöbbjük vörös színű.

Ioan Nemtoinak van galériája Bukarestben, New Yorkban, a Manhattan negyedben és Londonban, a Sohóban. A művész Románia észak-keleti részén, Trusesti faluban született 1964-ben, s később a bukaresti Művészeti Akadémián szerzett diplomát.

A McLaren csoport fölkérte a fiatal üvegművészt, hogy modern üvegszobraival dekorálja londoni technológiai központját, s lehetőséget kapott, hogy ott kidolgozza az üvegszínezés legújabb módszerét. Kísérletezés közben talált rá arra a vörösre, amelyet csak ő használ, s ezt láthatja a budapesti közönség is a kiállításon. Londonban ezt a színt elnevezték Nemtoi-vörösnek - mondta el az igazgató.

Ioan Nemtoi a szülőfalujához közeli városban, Dorohoiban megvette az üveggyárat. Mára ez az egyetlen üveggyár maradt Romániában és most Nemzetközi Üvegművészeti Akadémiaként működik. A világ minden tájáról érkeznek oda fiatal művészek, s Ioan Nemtoi irányításával lesik el a művészi üvegkészítés rejtelmeit.

A 45 éves művész az absztrakt üvegszobrokon kívül készít vázákat, tálakat, gyertyatartókat, parfümös üvegcséket, tárgyainak színvilága rendkívül gazdag. Angol műkritikusok Nemtoit Európa egyik legeredetibb üvegművészének tartják.

Ioan Nemtoi egy-egy műve megtalálható a Vatikánban, az UNICEF, az ENSZ gyermekalapja székházában, New Yorkban és az egyik négycsillagos bécsi szállodát is az ő üvegszobrai díszítik - tette hozzá Armanka Brindusa.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Lebegő identitás Lebegő identitás
Háttérbeszélgetés Pilinger Erzsébettel, a budapesti Knoll Galéria vezetőjével, a galéria és az alkotók viszonyáról, művészek és közönség közti közvetítésről
art&design

Lecsendesült figyelem Lecsendesült figyelem
Interjú Nemes Csabával külföldi sikerekről, a magyar művészetre irányuló nemzetközi érdeklődésről, illetve az azt befolyásoló tényezőkről
art&design

Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje Egy festmény keretére, avagy a varázsló kertje
Slavko Matković: Kerék, a Bosch+Bosch csoport festője*
Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával

Más művészeti ágakról

Két Bohémélet rendezés az Operában
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)
Tom Hooper: Macskák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés