bezár
 

építészet

2017. 09. 28.
Uniós forrásokból újítják fel a válaszúti Bánffy-kastélyt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását - közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

A kastély felújítási, megőrzési, és hasznosítási programjának a finanszírozási szerződését Rovana Plumb, az európai források minisztere írta alá csütörtökön. A projekt mintegy 20 millió lejes (1,36 milliárd forintos) költségkeretének mintegy 95 százalékát biztosítják az Európai Unió forrásaiból. A felújítási munkálatokat 42 hónap alatt kell elvégezni. A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
    

Válaszúton már a 18. század második felében állt a Bánffy család udvarháza, de az 1848-as forradalomban nagyon megrongálódott és a 19. század második felében nyerte el a mai formáját. Az épület legnagyobb értékét a viszonylag épen megőrzött belső burkolatok képezik.
    

A csarnok földszinti falait tölgy- és kőrisfából készült neoreneszánsz jellegű burkolat borítja. Az ebédlőben a fafaragványok mellett a berendezési tárgyak nagy része is fennmaradt. A terem fő ékessége a zöld mázas cserépkályha, melynek a két oldalfalán a magyar történelem jelentős pillanatait ábrázoló domborművek láthatók.
    

A válaszúti Bánffy-kastély Kolozsvártól 26 kilométerre, a Kallós Zoltán által létrehozott válaszúti néprajzi múzeumtól pár száz méterre, a bonchidai Bánffy-kastélytól pedig mintegy hét kilométerre áll. A kommunizmus idején államosított épületben 2007-ig kisegítő iskola működött, azóta nincs használatban. A Bánffy család bárói ágához tartozó utolsó tulajdonosai örökösök nélkül haltak meg, így a kastélyt a rendszerváltozás után senki nem igényelte vissza.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával
Egy látogatásra érdemes új célpont

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés