bezár
 

irodalom

2017. 12. 02.
Hét ok, amiért karácsonyfa alá kell kerülnie a Szabadesésnek
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Sokan vágynak izgalmas olvasmányra, a kőkemény valóságra, ezért kortárs krimit olvasnak. Elég a skandináv szerzők sikerére utalni. Jó stílus, markáns karakterek, izgalmas pszichológia, annak a világnak az ismerete, melyben élünk. Nos, ilyen könyv Molnár T. Eszter Szabadesés című regénye is, csipetnyi humorral fűszerezve. Akik eddig olvasták, azt vallják, nem lehet letenni.

1. „lélektani családregény”

„A bűnösök lelepleződnek, de közben Peter Brenner, az ügyvéd élete szilánkokra hasad. Vagyis valamiféle lélektani családregény is el van rejtve a könyvben (…). Igazából egyetlen szó festi a legtalálóbban Molnár T. Eszter munkáját: tehetség.”

Bán Zoltán András, Magyar Narancs

2. „szenvedélyes, különös emberek”

A „karakterábrázolás” kifejezésbe bele is kapaszkodnék, mert a Szabadesés ebben a legerősebb – skandináv hagyományok szerint építkezik, így a központi bűnesetre és annak elkövetőjére is elég hamar fény derül, onnantól kezdve pedig a hangsúly a kérdéseken van: miért tette, hogyan, és egyáltalán, kik ezek a maguk módján mind szenvedélyes, különös emberek?

Kalapos Éva Veronika, WMN

Szabadesés

3. „humor”

Aki ismeri Molnár T. Eszter ifjúsági regényeit, tudhatja jól, hogy alkotásainak szerves része a humor. (...) könnyed, elegáns szellemesség, irónia

Pethő Anita, Egy olvasó naplója

4. „klassz(ikus)”

„van még valami ebben a könyvben, ami a plusz, ami a nagy művek sajátja: szerves, fonódó, bölcs tudás az életről, minden megmutatásának a képessége, arányérzék, írástudás, szerkezeti felépítés, szóval minden olyasmi, ami egy klassz(ikus) irodalmi műbe kell.”

Nagy Koppány Zsolt, Magyar Idők

5. „minden apró részlet, mozzanat egyszer már megtörtént vagy megtörténhetett egy laborban”

A helyszín Heidelberg, ami elsőre fura választásnak tűnhet egy magyar írótól, viszont Molnár T. Eszter évek óta Németországban él, innentől kezdve otthonról írt az itthoniaknak, hitelesen mozgatja a szereplőit(…), és ez különösen igaz azokra a jelenetekre, amelyek a kutatólaboratórium falai között történnek, hiszen a Szabadesés írója biológusként végzett és dolgozott, nyilván minden apró részlet, mozzanat egyszer már megtörtént vagy megtörténhetett egy laborban (ha nem itt, akkor másutt).

Kiss Orsolya, Könyvesblog

6. „erős a stílusa”

Molnár T. Eszter remekül ír: az a minimum, hogy erős a stílusa, hogy jól van felépítve a szöveg, vagy hogy visz magával a lendület előre, de közben egészen megragadó, ahogy bevezet minket Brenner életének felső osztálybeli posványába. Talán ezek a részek a regény legerősebb pillanatai”

Szabó Dominik, Ekultúra

7. „a társadalmi rang is korrumpálhatja az igazságszolgáltatást”

A regény tökéletes képet fest arról, hogyan válhat valakinek a kárára a múltja még akkor is, ha a jelene makulátlan, valamint arról is, hogy nem csak a vagyoni, hanem bizony a kapcsolati tőke és a társadalmi rang is korrumpálhatja az igazságszolgáltatást, és torzíthatja el az igazságképünket (…). Ezzel kapcsolatban elgondolkodtató, hogy a kiönteni készülő Neckar vajon csak a nyomasztó hátteret kívánja erősíteni, vagy a duzzadó gonoszságot, bűnt és az önazonosság elvesztését kívánja szimbolizálni.

Beke Zsolt, Litera

Az írónő honlapja: www.molnarteszter.hu

Az írónő Facebook-oldala: https://www.facebook.com/Moln%C3%A1r-T-Eszter-103325443553605/

Molnár T. Eszterrel interjú készült a Nők lapja Caféban, a Bárka online-on, a Vasárnapi hírekben, a Magyar Nemzet Magazinban, a 168 órában és az MR1 Kossuth Rádióban, ezek elolvashatók a honlapján.

Molnár T. Eszter

Kapható: Libri és Líra könyvesboltok, valamint a Bookline-on.

nyomtat

További írások a rovatból

irodalom

Rabszolgasorsok Rabszolgasorsok
Toni Morrison: Könyörület. Park kiadó, 2017. Fordította: Lukács Laura
irodalom

Amikor felnő a magányos csecsemő Amikor felnő a magányos csecsemő
Áfra János Rítus című kötetéről, Kalligram, 2017, 108 o.
Gombos Péter az alsócsernátoni Jókai-hársról, a HUNRA egy kiemelkedő programjáról és az Írócimborák
irodalom

Metrós Dante Metrós Dante
Varró Dániel: Mi lett hova?. Rácz Nóra illusztrációival. Jelenkor, 2016. 110 oldal, 2999 Ft.

Más művészeti ágakról

színház

Az önharag fekete tere Az önharag fekete tere
Az éjszaka a nappal anyja az Ódry Színpadon
Fatih Akin: Sötétben
gyerek

Érzékeny műszer a gyerek Érzékeny műszer a gyerek
Beszélgetés Véghseő Klára festőművésszel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés