bezár
 

film

2018. 02. 11.
Filmes utazás a cseh és szlovák történelemben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén újra együtt, a Cseh és Szlovák Filmkarnevál keretében kerülnek bemutatásra a legújabb cseh, szlovák, vagy koprodukciós alkotások, de köszöntjük Jiří Menzelt is 80. születésnapja alkalmából, illetve emlékezünk a közelmúltban távozó nagyszerű szlovák színészre, Marián Labudára. A Cseh és Szlovák Filmkarnevál főtámogatója immár hagyományosan a Staropramen, a világ első számú prágai söre.

Történelem dióhéjban, vagyis inkább filmszalagon - talán így lehetne a legjobban jellemezni az idei Filmkarnevál dramaturgiáját. Nem lehet véletlen, hogy az elmúlt évben a filmesek történelmi témákkal foglalkoztak, filmjeikben a cseh és szlovák történelem fontos időszakaira reflektáltak. 2018-ban ugyanis több fontos évfordulóra is emlékezünk. Száz éve jött létre Csehszlovákia, nyolcvan éve írták alá a müncheni egyezményt, hetven éve történt meg a kommunista hatalomátvétel, ötven éve indultak el a prágai tavasz néven ismert politikai változások, illetve huszonöt éve született meg az önálló Csehország és Szlovákia.

A Masaryk című alkotás lesz a Filmkarnevál nyitófilmje, amely begyűjtötte szinte az összes cseh filmes díjat, és amelyben Karel Roden brillírozik Jan Masaryk egykori csehszlovák külügyminiszter szerepében. Az első csehszlovák köztársasági elnök, T. G. Masaryk fiaként nehezen viselte az 1938-as müncheni egyezmény következményeit, így londoni csehszlovák nagykövetként a háború végéig Angliában maradt. Visszatérése utáni szándékát, hogy hazájában apja öröksége szellemében helyreállítsa a demokratikus jogállamot, azonban a kommunista hatalomátvétel meghiúsította.  Azonos időszakkal foglalkozik a Milada Horáková történetét felelevenítő Milada. David Mrnka elsőfilmes rendező a kommunisták által kivégzett politikusnő szerepét Ayelet Zurer izraeli színésznőre osztotta, akit Spielberg Münchenjében, vagy a nagy kasszasikert hozó Ben-Hurban láthattunk.

A csehszlovák történelem kiemelkedő időszaka a szintén „mágikus“ nyolcasra végződő 1968, a Prágai Tavasz éve. Erre a korszakra reflektál az HBO gyártásában készült Olthatatlan (Hořící keř), amelynek rendezője az a híres lengyel rendezőnő, Agnieszka Holland, aki a hatvanas évek végén a prágai Színművészeti Egyetem diákja volt. Filmje Jan Palach jogászhallgatónak állít emléket, aki 1969-ben a szovjet megszállás elleni tiltakozásul felgyújtotta magát, majd belehalt sérüléseibe.

Két új szlovák film a vasfüggöny lehullása utáni időszakra reflektál. Mariana Čengel Solčanská filmje, az Emberrablás (Únos) közvetlenül a Csehszlovákia szétválása utáni időkbe kalauzol el bennünket, és az alvilág szerepét mutatja be a fiatal Szlovák Köztársaság létrejötte idején. A történet középpontjában az akkori köztársasági elnök és kormányfő közötti ellentét áll, amit a felek nem épp tisztességes módszerekkel, többek közt az elnök fiának elrablásával próbáltak feloldani.

Időben a másik szlovák rendező, Peter Bebjak A határ (Čiara) című alkotása áll hozzánk a legközelebb. A szlovák-ukrán határon tevékenykedő embercsempészek és seftelők történetét örökíti meg, akiknek Szlovákia a schengeni övezetbe való belépése megnehezíti az életét.

A fent említetteken kívül társadalmi problémákkal foglalkozó alkotásokat is bemutatunk. Ilyen Tereza Nvotová Léna (Špina) című filmje a nők elleni erőszakról, illetve Bohdan Sláma, a Vadméhek rendezőjének Jeges nagyi (Bába z ledu) című mozija az öregedésről.

Természetesen nem feledkezünk meg a magyar nézők imádott cseh rendezőjéről, Jiří Menzelről sem, aki a fesztivál ideje alatt tölti be 80. születésnapját. Háromrészes  Menzel-maratonnal ünnepeljük ezt a jeles évfordulót, melynek keretében vetítésre kerül az 1968-ban Oscar-díjjal jutalmazott Szigorúan ellenőrzött vonatok, a Sörgyári capriccio, és Marián Labuda (Pávek úr) emlékére Az én kis falum című film is.

A filmek után feltétlenül kóstolják meg a Staroprament, a világ első számú prágai sörét a Toldi Klubban! A cseh sörkultúrát éppen annak sokszínűsége és változatossága teszi egyedivé, ahogy a Staroprament is. Közel 40 országban érhetik el a fogyasztók, Magyarországon világos, barna, granát, szűretlen és alkoholmentes változatokban találkozhatnak vele. A márka magabiztosan tekint a jövőbe, mivel továbbra is elkötelezett a tökéletes minőségű sör mellett, melynek záloga a hagyomány, a modern technológia és az innováció. 

 

Filmleírások és vetítési időpontok:

Masaryk / A Prominent Patient 


Életrajzi / dráma / történelmi  cseh-szlovák film, cseh és angol nyelven, magyar és angol felirattal, 2016, 113 perc
Rendező: Julius Ševčík

A londoni nagykövet, majd későbbi csehszlovák külügyminiszter Jan Masaryk drámai története a második világháborút megelőző időszakba kanyarodik vissza. Briliáns szónok, társasági ember és az élvezetek habzsolója volt, életének azonban megvolt az árnyékos oldala is. Menekül a saját neve (apja, T. G. Masaryk alapította meg Csehszlovákiát) és az önmagával szemben érzett felelősség elől - leginkább az alkohol és drogok világába. A nagypolitika hátterében egy lenyűgöző, de kiegyensúlyozatlan, önpusztító férfi élete, valamint a hazája jövőjéért vívott reménytelen harca rajzolódik ki.

Időpont: 2018. 02.21. 20:00

Olthatatlan / Hořící keř / Burning Bush (1. rész) 


Dráma / életrajzi cseh-lengyel film, szinkronizált, 2013, 84 perc
Rendező: Agnieszka Holland

Az HBO sorozata a csehszlovák történelem drámai eseményét eleveníti fel. Jan Palachnak állít emléket, aki a szovjet megszállás elleni tiltakozásul 1969-ben felgyújtotta magát. Története a szabadságért vívott harc, az önfeláldozás példája lett. Áldozata nem volt hiábavaló, hiszen húsz esztendővel később halálának évfordulója generálta azokat a diákmegmozdulásokat, amelyek Csehszlovákiában megnyitották az utat a kommunista rendszer bukása felé. A történteket a fiatal ügyvédnő, Dagmar Burešová szemszögéből látjuk, aki a fiú családját védi, amikor az a bíróság előtt összecsap a kommunista rendszer képviselőivel.

Időpont: 2018.02.22. 10:00
Regisztrációköteles vetítés, a részletekért kövesse a Facebook-eseményt.

Léna / Špina / Filthy 


Dráma, szlovák-cseh film, szlovák nyelven, magyar felirattal, 2017, 87 perc
Rendező: Tereza Nvotová

A tizenhét éves Léna felnőtté válásának története. Az első fiatal szerelem, a határtalan kaland- és szabadságvágy, a kamaszok gondtalansága pillanatok alatt törik szilánkokra, amikor Lénát megerőszakolja a tanára. Léna eltitkolja a traumát, ami öngyilkossági kísérlethez vezet. A pszichiátriáról kikerülve Lénának végül fel kell dolgoznia a lemoshatatlannak vélt mocskot, és ezt csak saját erejéből teheti meg.

Időpont: 2018.02.22. 20:00

Emberrablás / Únos / Kidnapping 


Dráma, szlovák film, szlovák nyelven, magyar felirattal, 2017, 98 perc
Rendező: Mariana Čengel Solčanská

A ’90-es évek fiatal Szlovák Köztársaságában játszódó, megtörtént események alapján íródott történet. Marta újságírónőként dolgozik. Újév reggelén öccsének levágott fejét találja kertjükben és a rémtett utáni nyomozása sodorja őt a hatalomért folytatott harc világába, ahol politikai és alvilági szereplők játsszák a főszerepet. Itt nem válogatnak az eszközökben, még attól sem riadnak vissza, hogy fényes nappal elrabolják és külföldre hurcolják az elnök fiát.

Időpont: 2018.02.23. 18:00

Jeges nagyi / Bába z ledu / Ice Mother 


Dráma / komédia / romantikus cseh film, eredeti cseh nyelven, magyar felirattal, 2017, 106 perc
Rendező: Bohdan Sláma

A három generáció együttélését boncolgató film azt mutatja be, hogy az ember bármilyen korban képes saját kezébe venni sorsa alakítását. Az özvegy Hana egyhangú élete gyökeresen megváltozik, amikor találkozik Broňával, egy prágai rozmárklub tagjával. Hana mindennapjait addig főleg fiai és azok családjai töltötték ki, Broňa megjelenésével azonban a családi villában tartott hétvégi ebédek kezdik elveszíteni idilli hangulatukat. Felszínre kerül a családi szennyes, az addig megbúvó konfliktusok és súlyos titkok. Vajon ugyanolyan nehéz lesz-e Hanának végre kiállnia önmagáért, mint a rozmárokkal megtanulnia a jeges Moldvában úszni?

Időpont: 2018.02.23. 20:00

Szigorúan ellenőrzött vonatok / Ostře sledované vlaky /  Closely Watched Trains 


Komédia / dráma, csehszlovák film, szinkronizált, 1966, 92 perc
Rendező: Jiří Menzel

A történet egy cseh kisváros vasútállomásán játszódik a II. világháború utolsó napjaiban. Miloš Hrma, az ifjú forgalmista, szolgálatra jelentkezik az állomáson, ahol különös társaság verődött össze. Itt van Hubička forgalmista úr, a nagy szoknyavadász és bohém életművész, illetve az állomásfőnök úr, a megszállott galambtenyésztő, aki ideje nagy részét legszívesebben madarai körében tölti. Hétköznapi kisemberek ők, távol a nagyvilágtól, akikből észrevétlenül hősök lehetnek. Az állomásukon haladnak át ugyanis a szigorúan ellenőrzött katonai vonatok a frontra…

Jiří Menzel 80. születésnapja alkalmából.
A film 1968-ban elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

Időpont: 2018.02.24. 16:00

Sörgyári capriccio / Postřižiny / Cutting It Short 


Komédia, csehszlovák film, szinkronizált, 1980, 93 perc
Rendező: Jiří Menzel

A cseh kisváros sörfőzdéje körül az élet a megszokott mederben folyik. Francin, a sörfőzde visszafogott és rendszerető, de pozícióját féltő gondnoka igyekszik mindent kézben tartani, sőt fejleszteni, míg életrevaló felesége, Maryška, szinte gyermeki örömmel habzsolja az életet. Egy napon Francin bátyja, Pepin bácsi érkezik látogatóba, aki felforgatja a szürke hétköznapokat. Amikor a sörházi sertések egyikének eltörik a lába, Maryška disznótorosra hívja vendégül a sörfőzde igazgatósági tanácsának tagjait.

Jiří Menzel 80. születésnapja alkalmából.

Időpont: 2018.02.24. 18:00

Az én kis falum / Vesničko má středisková / My Sweet Little Village 


Komédia, csehszlovák film, szinkronizált, 1985, 98 perc
Rendező: Jiří Menzel

A filmben találkozhatunk az elbűvölő Skružný doktorral, akit mindig elbűvül a cseh táj festői szépsége; a szövetkezet sofőrjével, Pávek úrral, és kocsikísérőjével, Otíkkal, akire Pávek úr úgy tekint, mint a saját fiára, annak ellenére, hogy Otík, együgyűsége okán egyik malőrből a másikba rántja; a vadbarom Turekkel és feleségével Janával, aki az állattenyésztő technikus Kašpar szeretője; Ryba festőművész úrral és egy sor különös alakkal, akik Křečovicében élnek. Amikor nyaralót kereső prágaiak érkeznek a faluba, és Otík házára esik a választásuk, Pávek úr közbelép…

Jiří Menzel 80. születésnapja alkalmából, a közelmúltban elhunyt Marián Labuda emlékére.

Időpont: 2018.02.24. 20:00

Milada


Életrajzi / dráma / történelmi cseh film, angol nyelven, magyar felirattal, 2017, 130 perc
Rendező: David Mrnka

Egy bátor nő története, aki nem félt kiállni a szabadságért és az igazságért, nem törődve azzal, ha saját magát vagy családját is veszélybe sodorja. Az 1937-1950 között játszódó film a Milada Horáková jogásznő ellen folytatott eljárást követi. Horákovát a kommunisták koncepciós perben hazaárulás és összeesküvés vádjával halálra ítélték, majd 1950. június 27-én kivégezték, bár számos neves ember, többek között Albert Einstein, Winston Churchill és Eleanor Roosvelt is kegyelmet kért számára.

Időpont: 2018.02.25. 17:00

A határ / Čiara / The Line 


Krimi / thriller / dráma, szlovák-ukrán-cseh film, szlovák nyelven, magyar felirattal, 2017, 108 perc
Rendező: Peter Bebjak

Adam Krajňák egy kelet-szlovákiai családfő, aki a szlovák-ukrán határon működő cigarettacsempészek egyik bandáját vezeti. A csempészek világát kényes egyensúly határozza meg, amelyet egyre nehezebb fenntartani. Krajňák lánya kezét egy helyi bűnöző kéri meg, az ukrán partnerek egyre vakmerőbbek, végül a schengeni határ létrehozásának tervei és az újonnan megjelenő narkotikumok teljesen felborítják ezt az egyensúlyt. Amikor az egyik szállítmányt elfogják, Krajňák kénytelen elgondolkodni saját erkölcsi határain is…

Időpont: 2018.02.25. 20:00

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

70. Berlinale, február 20–március 1.
Great Gerwig: Kisasszonyok
6. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, BIDF

Más művészeti ágakról

A Cipolla Collectiva Home Dancing című projektjéről
A Budapest Bábszínház online előadása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés