bezár
 

film

2018. 02. 13.
Február végén kezdődik az idei Frankofón Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zenei és színházi előadások mellett filmvetítések, irodalmi rendezvények, kerekasztal-beszélgetések és kiállítások színesítik a február 28-án kezdődő Frankofón Fesztivál programját. 

Frédéric Rauser, a Budapesti Francia Intézet igazgatója a fesztiválról tartott hétfői budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a rendezvény hagyományosan a francia filmnapokkal veszi kezdetét, amelyet nyolcadik alkalommal rendeznek meg. A közönség 23 filmet és egy rövidfilm-válogatást tekinthet meg, a Francia Intézet ingyenes vetítésein a César-díjjal jutalmazott Louis Garrel három alkotását láthatja a közönség. A csaknem egy hónapon át tartó fesztivált Budapest mellett tíz vidéki városban is megrendezik. 

A filmfesztivál négy fő témakör köré szerveződik: a Fesztiváltermés elnevezésű blokkban a tavalyi év fontos filmes fesztiváljait megjárt alkotások szerepelnek, a Magasfeszültség szekcióban thrillereket vetítenek, de lesz Vígjáték-szekció, míg a Kedvencek elnevezésű válogatás a magyar filmes szakértők kedvenceit gyűjti össze.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az eseménysorozat Léonor Serraille Egy fiatal nő című alkotásának vetítésével veszi kezdetét a Corvin moziban. Négy meghívottja lesz az idei fesztiválnak, köztük Emmanuel Courcol, a Tűzszünet című film rendezője, Xavier Legrand, a Láthatás című film tavaly a velencei Ezüst Oroszlánnal kitüntetett alkotója, Léa Drucker színész, valamint Serge Bozon filmrendező. 

Március 7-ig Budapesten a Corvin, a Toldi és Puskin moziban, valamint a Francia Intézetben is vetítenek filmeket - emelte ki az intézet igazgatója, hozzátéve azt is, hogy a zenei programok idén is kiemelt szerepet kapnak: nyolc helyszínen tizenöt koncert várja a közönséget. A könnyűzene kedvelői találkozhatnak többek közt Carpenter Brut zenei producerrel, zenésszel az A38 hajón, és ugyanitt lép fel többek között a Chinese Man triphop formáció is.

A komolyzenei kínálatban szerepel többek közt a Centre de musique baroque de Versailles (Versailles-i Barokk Zenei Központ) és a Müpa koprodukciójában létrejött előadás, Rameau operabalettje, a Gáláns Indiák, valamint a magyar-svájci zongorista duó, Adrienne Soós és Ivo Haag a francia Olivier Moulin közreműködésével. Az irodalmat három szerző, a Serge Bloch, Julie Wolkenstein, valamint Hassan El Ouazzani képviseli. 

Az idei eseménysorozatban hét nagykövetség és több mint 30 kulturális partner vesz részt. Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormányzat idén is támogatta a Frankofón Fesztivál megrendezését, amely mára Magyarország kulturális életének szerves részévé, hagyománnyá vált. Kiemelte, hogy jelenleg 29 országban hivatalos nyelv a francia és további nyolc olyan ország van, amelyben a lakosság napi szinten használja a francia nyelvet, például Tunéziában vagy Libanonban. 
Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kiemelte, hogy Magyarországon tavaly 1646-an tettek sikeres nyelvvizsgát francia nyelvből. Emlékeztetett, hogy január 1-jétől a kormányzat minden 35 év alatti számára ingyenesen biztosítja egy nyelvvizsga megszerzését.

nyomtat

További írások a rovatból

Bryan Singer / Dexter Fletcher: Bohém rapszódia
Az Oscarra is nevezett Gyújtogatókkal indul a Koreai Filmfesztivál
Ujj Mészáros Károly: X – A rendszerből törölve
Csizmazia Gábor: Volt egyszer egy téka

Más művészeti ágakról

És boldogan éltek? Mesehősnők utóélete, szerk. Szederkényi Olga, Budapest, Cser Kiadó, 2018
Műhelykonferencia a magyartanításról – 2. nap
színház

Felfüggesztett ártatlanság Felfüggesztett ártatlanság
Büchner Woyzeckje a Szkénében Hegymegi Máté rendezésében
Kovács Eszter mesélt karácsonyi könyvekről, gyönyörű illusztrációkról és hajléktalan főhősről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés