bezár
 

irodalom

2018. 03. 21.
Dawkins az ingyenes letöltésért
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Dawkins az ingyenes letöltésért Richard Dawkins, akit tudománynépszerűsítő művei révén a magyar olvasók is jól ismernek, szabadon hozzáférhetővé teszi műveit az iszlám országok olvasói számára is arab, urdu, fárszi és indonéz nyelven is az általa vezetett Center for Inquiry honlapján.

Dawkins, Az önző gén szerzője, etológus és evolúcióbiológus. „Sikerének titka viszonylag egyszerű: intellektuálisan hallatlanul izgalmas témákról ír, meglehetősen szórakoztató stílusban, ráadásul mondanivalója rendre kellően provokatív ahhoz, hogy vitát váltson ki….Az érdemdús biológus, aki önmagát előszeretettel nevezi Darwin rottweilerének, aki lerakta az evolúciós logikán alapuló kultúra- és civilizációelmélet, a sokak által vitatott memetika alapjait, aki rendre kérlelhetetlen ellenfele a vallásos kreacionizmus minden formájának (leginkább az intelligens tervezés elve iránt viseltetik megvetéssel), s aki magát radikális ateistának vallja, egyenesen arra predesztináltatott, hogy írjon egy könyvet arról is: miért nincs isten” – írta Barotányi Zoltán Dawkins Isteni téveszme című művéről a Magyar Narancsban 2007-ben. A Prae című folyóirat 2008/2-es száma is a mémekkel, memetikával foglalkozott.

Habár Dawkins magát harcos ateistának tartja, egyes kijelentései miatt vallásellenességgel, illetve iszlamofóbiával vádolták. Többek között „a világ leggonoszabb vallása”-ként jellemezte az iszlámot, „ami természetesen távolról sem jelenti azt, hogy minden muszlim gonosz lenne.” Dawkins állítása szerint főként az iszlám nőgyűlöletét és homofób jellegét pellengérezte ki, valamint hogy embereket gyilkolnak meg amiatt, hogy hitehagyottnak bélyegzik őket.

A könyvek fordítása, illetve hozzáférhetővé tétele a Dawkins Foundation és Centre for Inquiry közös vállakozása, nem titkolt célja, hogy kicsit felkavarja az állóvizet és népszerűsítse az ateizmus eszméjét. Dawkinst az is motiválta, hogy az arab világból már 13 millió illegális letöltést regisztráltak. Az Isteni téveszmét a szerző azoknak a felvilágosult elméknek szánta, akik képesek megszabadulni a vallások elnyomása alól. A könyvből 2006-os kiadása óta több mint 3 millió példány kelt el világszerte, jóval kevesebb, mint amennyit Dawkins szerint az iszlám országokból torrenteztek. Az első megjelenés várhatóan a Folyam az Édenkertből című „darwinista elmélkedéskötet” lesz, 2018 végén.

(A cikk forrása)

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél

Más művészeti ágakról

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés