bezár
 

film

2018. 10. 09.
Fesztiválkedvencek premier előtt a 3. Európai Art Mozi Napon
3. Európai Art Mozi Nap, 2018. október 14.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is különleges filmkínálattal érkezik a 3. Európai Art Mozi Nap, amelyet Európa-szerte több mint 600 filmszínházban rendeznek meg október 14-én – tudatta a prae.hu művészeti portállal az Art Mozi Egyesület. A nemzetközi kezdeményezéshez 25 magyarországi art mozi is csatlakozott, a hazai programot három friss, díjnyertes európai film és három magyar alkotás, köztük egy filmtörténeti klasszikus színesíti.

„Európa mozizni megy!” – szól az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Art Mozi Nap szlogenje, amelynek célja, hogy az európai filmművészet sokszínűségére és a művészmozi mint kulturális és közösségi tér fontosságára hívja fel a figyelmet. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége (CICAE) és az Europa Cinemas kezdeményezésére 2018. október 14-ére meghirdetett nemzetközi eseményhez több mint 600 mozi csatlakozott szerte Európában, köztük az Art Mozi Egyesület szinte teljes tagsága, 25 magyarországi művészmozi is. Ezen a napon a résztvevő mozik Európa-szerte változatos programokkal és premier előtti vetítésekkel várják a közönséget.

A 3. Európai Art Mozi Nap magyar előzetese

Hazánkban a drámától az animációs akció-thrilleren és filmtörténeti klasszikuson át a dokumentumfilmig változatos műfajokban három új európai film és három magyar alkotás adja a program vezérfonalát, amelyek mind hetekkel az országos bemutatóik előtt, premier előtti vetítéseken kerülnek műsorra az Európai Art Mozi Napon. A programhoz csatlakozó 8 budapesti és országszerte 17 további art mozi ezekből a filmekből válogatva alakította ki október 14-i műsorát, esetenként kiegészítve további európai és magyar art filmekkel.

Látható lesz a Sundance filmfesztivál Közönségdíját és a Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját elnyert dán thriller, Gustav Möller első rendezése, A bűnös, az olasz Alice Rohrwacher Cannes-ban a Legjobb forgatókönyv díjával elismert, társadalomkritikus „felnőttmeséje”, A szent és a farkas, és az idén 100. éve született legendás svéd rendező, Ingmar Bergman pályáját bemutató, cannes-i versenyszekcióban debütált dokumentumfilm: Jane Magnusson Bergman 100 című alkotása.

Az országos vetítéssorozat keretében várva várt magyar alkotások is műsorra kerülnek: az egyedi látványvilágával és műkincsrablások köré épülő izgalmas történetével szinte mindenkit rabul ejtő animációs akció-thriller: a Ruben Brandt, a gyűjtő Milorad Krstićtől, Szilágyi Zsófia Cannes-ból a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díjával hazatérő, egy háromgyermekes édesanya mindennapi küzdelmét megrázóan hitelesen ábrázoló Egy nap című filmdrámája, valamint Várkonyi Zoltán 50 éve bemutatott filmtörténeti klasszikusa, a teljes körűen restaurált és digitálisan felújított Egri csillagok.

A 3. Európai Art Mozi Nap magyarországi programja a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az Art Mozi Egyesület szervezésében valósul meg. Részletes filmismertetők, vetítési helyszínek és időpontok az Art Mozi Egyesület honlapján, valamint a program hivatalos Facebook-eseményén olvashatók.

 

A filmek:

Alice Rohrwacher: A szent és a farkas (olasz játékfilm, Legjobb forgatókönyv, Cannes 2018)

Milorad Krstić: Ruben Brandt, a gyűjtő (magyar animációs film / thriller, 2018)

Szilágyi Zsófia: Egy nap (magyar játékfilm, FIPRESCI-díj, Cannes 2018)

Gustav Möller: A bűnös (dán thriller, Közönségdíj, Sundance Filmfesztivál 2018, Fődij, Jameson Cinefest)

Jane Magnusson: Bergman 100 (svéd - norvég dokumentumfilm, 2018)

Várkonyi Zoltán: Egri csillagok (magyar történelmi kalandfilm, 1968, digitálisan felújítva az 50. évfordulóra) 

 

Képek forrása: Art Mozi Egyesület

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Anna Hints: Smoke Sauna Sisterhood
Prikler Mátyás: Hatalom

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés