bezár
 

zene

2019. 04. 03.
Az Oláh Gipsy Beats játszik az A38-on a roma világnapon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra a különleges zenei supergroup, az Oláh Gipsy Beats ad ingyenes koncertet vasárnap a fővárosi A38 hajón, a roma világnap alkalmából.

A formációban a legkiválóbb hazai roma zenekarok képviselői szerepelnek egyszerre együtt, egy színpadon. A Romano Drom, a Szilvási Gipsy Folk Band, az Ando Drom, a Ternipe a műfaj világszerte kedvelt zenekarai - szerepel a szervező által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

Az Oláh Gipsy Beats projektet Kovács Antal, a Romano Drom vezetője 2008-ban Olah Gipsy Allstars név alatt indította, akkor a három legismertebb hazai cigányzenekar vezetője csatlakozott a Romano Dromhoz. Mostani nevét 2011-től viseli a zenekar, változatlan felállásban.

A tizenkét zenész és táncos által alkotott csapat közös koncertje a valóra vált álmokat, a barátság és az oláhcigány muzsika együttes varázsát nyújtja. A repertoár a négy zenekar slágereiből és az oláh cigányzenei kultúra alapjait képező hagyományos dalokból áll.

A műsorban hallható dalokat Kovács Antal hangszerelte közös hangzássá, így ez a formáció a világhírű Romano Drom kibővített projektjének is tekinthető. A hét énekes közös megszólalása, illetve a rézfúvósok, a basszus és az erőteljes ritmusok mai modern fúziója egyedi hangzást ad a produkciónak. Az előadást a tüzes, improvizatív táncosok és a háttérben látható 20. század közepi és mai roma életképek színesítik.

Az Oláh Gipsy Beats előzenekaraként a Le Rom együttes lép színpadra. Az Oláh Gipsy Beats tagjai: Kovács Antal - szólógitár, ének (Romano Drom); Lakatos Béla - kanna, ének (Ternipe); Dobi Matild - ének (Ando Drom); Farkas István - mandolin, ének (Ternipe); Szilvási István - kanál, ének (Szilvási Gipsy Folk Band); Tintér Gabriella - ének; Balogh József - gitár, ének (Romano Drom), Kovács Antal Máté - dob, ütőhangszerek (Romano Drom).

 Az ENSZ az 1971-ben tartott első roma világkongresszus tiszteletére nyilvánította április 8-at a roma kultúra világnapjává.

fotók: romano drom 
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés