bezár
 

irodalom

2019. 06. 19.
Magyarország a díszvendége a Szöuli Könyvvásárnak
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Idén 25. alkalommal rendezik meg a Szöuli Nemzetközi Könyvvásárt a közel tízmilliós dél-koreai fővárosban június 19-23. között. A könyves seregszemle Ázsia második legnagyobb könyvszakmai eseménye, melynek díszvendég ország státuszát 2019-ben Magyarország nyerte el. A magyar díszvendégség a koreai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye, tájékoztatta a prae.hu művészeti portált a Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkárság.

A Szöuli Nemzetközi Könyvvásár 1954 óta nyitja meg kapuit a látogatók előtt, nemzetközileg akkreditált vásárként 25. éve rendezik meg a közel tízmilliós Szöul legnagyobb kongresszusi központjában, a COEX-ben. Ázsia második legnagyobb könyvszakmai eseményén idén 234 hazai és 32 országból érkező 91 külföldi kiállító mutatkozik be önálló standdal. A több mint százezres látogatottságú, ötnapos kulturális programsorozaton évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. 2019-ben Magyarország nyerte el a Szöuli Nemzetközi Könyvvásár díszvendég országának státuszát, melynek különleges apropót ad a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója.

Hazánkat a Könyvvásár megnyitóján a Külgazdasági Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Schőberl Márton képviselte. Köszöntő beszédében az államtitkár utalt a nemrégiben Budapesten történt tragikus kimenetelű hajóbalesetre és kifejezte részvétét a koreai nemzet és különösen az áldozatok családjai iránt, a sérülteknek gyors felépülést kívánva. Schőberl Márton beszédben kiemelte, hogy Magyarország volt az első a volt kommunista blokkból, amellyel Dél-Korea diplomáciai kapcsolatokat létesített 1989-ben, és e kiemelkedő esemény 30. évfordulóját most, 2019-ben ünnepeljük.  Hangsúlyozta, hogy az emlékév végére Magyarország kulturális intézetet nyit Szöulban, amely a jövőben is garantálni fogja az intenzív kulturális kapcsolatok fenntartását és továbbfejlesztését.

A Szöuli Könyvvásár magyar standja kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, filmvetítések, gyerekprogramok, koncertek, Rubik-kocka bemutató, néptánc, mézeskalács-készítés, gasztronómiai kóstolóval egybekötött könyvbemutató várja a magyar irodalom és kultúra iránt érdeklődőket. Oravecz Imre író a magyar és koreai irodalom kapcsolódásairól, hasonlóságairól beszélget koreai partnerével, Lackfi János Milyenek a magyarok? című kötetét mutatja be Szirtes Edina Mókus zenész közreműködésével, míg Marék Veronika és Dániel András diafilmvetítéssel egybekötött meséléssel, kézművesfoglalkozással várja a koreai gyerekeket. Gárdos Péter író Hajnali láz című kötetéről, illetve a mű filmadaptációjáról a kötet koreai nyelvű megjelenésének kapcsán lesz beszélgetés a magyar helyszínen.

A magyar művészeti és tudományos innovációkat megidéző, 180 m2-es díszvendégstand Szauder Dávid médiaművész tervezésében és kivitelezésében valósult meg. A helyszín tervének, valamint a bútorok gyártmánytervének kidolgozásában az S39 Hybrid Design Kft. nyújtott szakmai támogatást. A standon látható kiállítás magyar tervezők által megálmodott dizájnüveg felhasználásával készült, és magyar tudósok legismertebb találmányait mutatja be: a golyóstolltól a Rubik-kockán át a kontaktlencséig. Kiemelt helyet kapott a magyar megjelenés helyszínén a Moholy-Nagy László kísérletei alapján készült fénytér-modulátor, amellyel a Bauhaus művészeti irányzatának magyar alkotójára, valamint az irányzat alapításának 100. évfordulójára emlékezik.

A találkozási pontként működő helyszín szakmai egyeztetésekre, tárgyalásokra és az érdeklődő nagyközönség fogadására egyaránt alkalmas lesz. A látogatók a magyar stand színes kínálatában a koreai nyelven eddig megjelent közel 90 magyar könyv mellett a legfrissebb magyar könyvtermésből válogathatnak, illetve itt vásárolhatják meg és dedikáltathatják  a díszvendégség alkalmából koreai nyelven megjelent  hat magyar kötetet is: Bereznay Tamás: Hungarian Dessert Book (Psyché, 2019), Gárdos Péter: Hajnali láz (Alkhimist, 2019), Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája (Alma, 2019), Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig! (Psyché, 2019), Örkény István: Rózsakiállítás (Psyché, 2019), Szabó Magda: Az ajtó (Psyché, 2019). A megjelent könyvek a magyar irodalom legszélesebb merítését nyújtják, a kortárs és klasszikus szépirodalomtól a gyerekkönyveken keresztül a gasztroirodalomig. A Szöuli Könyvvásár magyar standján bemutatkozik a Vince Kiadó, a Pozsonyi Pagony, a Líra csoport, a Libri csoport és a BOOOK Kiadó is.

A magyar díszvendégség Magyarország Szöuli Nagykövetségének támogatásával és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Programjának koordinálásával és finanszírozásában valósult meg.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Abdallah Abdel-Ati Al-Naggar Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjához
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója

Más művészeti ágakról

Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés