bezár
 

irodalom

2019. 06. 19.
Magyarország a díszvendége a Szöuli Könyvvásárnak
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Idén 25. alkalommal rendezik meg a Szöuli Nemzetközi Könyvvásárt a közel tízmilliós dél-koreai fővárosban június 19-23. között. A könyves seregszemle Ázsia második legnagyobb könyvszakmai eseménye, melynek díszvendég ország státuszát 2019-ben Magyarország nyerte el. A magyar díszvendégség a koreai-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének 30. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat kiemelkedő eseménye, tájékoztatta a prae.hu művészeti portált a Kulturális Diplomáciáért Felelős Helyettes Államtitkárság.

A Szöuli Nemzetközi Könyvvásár 1954 óta nyitja meg kapuit a látogatók előtt, nemzetközileg akkreditált vásárként 25. éve rendezik meg a közel tízmilliós Szöul legnagyobb kongresszusi központjában, a COEX-ben. Ázsia második legnagyobb könyvszakmai eseményén idén 234 hazai és 32 országból érkező 91 külföldi kiállító mutatkozik be önálló standdal. A több mint százezres látogatottságú, ötnapos kulturális programsorozaton évről évre díszvendégként mutatkozik be egy-egy ország, régió kultúrája, irodalma, könyvkiadása. 2019-ben Magyarország nyerte el a Szöuli Nemzetközi Könyvvásár díszvendég országának státuszát, melynek különleges apropót ad a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 30. évfordulója.

Hazánkat a Könyvvásár megnyitóján a Külgazdasági Külügyminisztérium kulturális diplomáciáért felelős helyettes államtitkára, Schőberl Márton képviselte. Köszöntő beszédében az államtitkár utalt a nemrégiben Budapesten történt tragikus kimenetelű hajóbalesetre és kifejezte részvétét a koreai nemzet és különösen az áldozatok családjai iránt, a sérülteknek gyors felépülést kívánva. Schőberl Márton beszédben kiemelte, hogy Magyarország volt az első a volt kommunista blokkból, amellyel Dél-Korea diplomáciai kapcsolatokat létesített 1989-ben, és e kiemelkedő esemény 30. évfordulóját most, 2019-ben ünnepeljük.  Hangsúlyozta, hogy az emlékév végére Magyarország kulturális intézetet nyit Szöulban, amely a jövőben is garantálni fogja az intenzív kulturális kapcsolatok fenntartását és továbbfejlesztését.

A Szöuli Könyvvásár magyar standja kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, könyvbemutatók, filmvetítések, gyerekprogramok, koncertek, Rubik-kocka bemutató, néptánc, mézeskalács-készítés, gasztronómiai kóstolóval egybekötött könyvbemutató várja a magyar irodalom és kultúra iránt érdeklődőket. Oravecz Imre író a magyar és koreai irodalom kapcsolódásairól, hasonlóságairól beszélget koreai partnerével, Lackfi János Milyenek a magyarok? című kötetét mutatja be Szirtes Edina Mókus zenész közreműködésével, míg Marék Veronika és Dániel András diafilmvetítéssel egybekötött meséléssel, kézművesfoglalkozással várja a koreai gyerekeket. Gárdos Péter író Hajnali láz című kötetéről, illetve a mű filmadaptációjáról a kötet koreai nyelvű megjelenésének kapcsán lesz beszélgetés a magyar helyszínen.

A magyar művészeti és tudományos innovációkat megidéző, 180 m2-es díszvendégstand Szauder Dávid médiaművész tervezésében és kivitelezésében valósult meg. A helyszín tervének, valamint a bútorok gyártmánytervének kidolgozásában az S39 Hybrid Design Kft. nyújtott szakmai támogatást. A standon látható kiállítás magyar tervezők által megálmodott dizájnüveg felhasználásával készült, és magyar tudósok legismertebb találmányait mutatja be: a golyóstolltól a Rubik-kockán át a kontaktlencséig. Kiemelt helyet kapott a magyar megjelenés helyszínén a Moholy-Nagy László kísérletei alapján készült fénytér-modulátor, amellyel a Bauhaus művészeti irányzatának magyar alkotójára, valamint az irányzat alapításának 100. évfordulójára emlékezik.

A találkozási pontként működő helyszín szakmai egyeztetésekre, tárgyalásokra és az érdeklődő nagyközönség fogadására egyaránt alkalmas lesz. A látogatók a magyar stand színes kínálatában a koreai nyelven eddig megjelent közel 90 magyar könyv mellett a legfrissebb magyar könyvtermésből válogathatnak, illetve itt vásárolhatják meg és dedikáltathatják  a díszvendégség alkalmából koreai nyelven megjelent  hat magyar kötetet is: Bereznay Tamás: Hungarian Dessert Book (Psyché, 2019), Gárdos Péter: Hajnali láz (Alkhimist, 2019), Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája (Alma, 2019), Móricz Zsigmond: Légy jó mindhalálig! (Psyché, 2019), Örkény István: Rózsakiállítás (Psyché, 2019), Szabó Magda: Az ajtó (Psyché, 2019). A megjelent könyvek a magyar irodalom legszélesebb merítését nyújtják, a kortárs és klasszikus szépirodalomtól a gyerekkönyveken keresztül a gasztroirodalomig. A Szöuli Könyvvásár magyar standján bemutatkozik a Vince Kiadó, a Pozsonyi Pagony, a Líra csoport, a Libri csoport és a BOOOK Kiadó is.

A magyar díszvendégség Magyarország Szöuli Nagykövetségének támogatásával és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Programjának koordinálásával és finanszírozásában valósult meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kövek. Barkácsolás, gyűjtögetés és Adalbert Stifter
irodalom

Helyzetjel: A soványság fétise Helyzetjel: A soványság fétise
Avagy tényleg a soványság váltja ki a férfiban a merevedést?
irodalom

Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel Nemiség, zsidóság, gyermekélet és irodalom – zenés, dalos recepttel
A Magvető Kiadó főszerkesztője sütött-nőzött hanuka előtt a Csányi5 Vendégkönyv sorozatában
irodalom

Egy szamosújvári polgár karikatúrája Egy szamosújvári polgár karikatúrája
Törös Tivadar Áfgánistán Vártán levelei című tárcagyűjteménye elé (Romanika Kiadó, Budapest, 2019.)

Más művészeti ágakról

Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
6. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, BIDF
Gyöngyössy Bence: A feltaláló
Molnár Levente operaénekesi pályájáról, szerepekről, (nem csak) magyarországi operajátszásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés