bezár
 

zene

2019. 08. 13.
A Big Thief a Szigeten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Big Thief a Szigeten Az elkövetkező évek egyik lehetséges rockszenzációjának tartott Big Thief játszott hétfőn délután a Sziget fesztivál nagyszínpadán. Az Európában még kevéssé ismert amerikai zenekar énekese és gitárosa is azt mondta: a népszerűségnél fontosabb, hogy dalaik egyre több emberhez eljutnak.

"Nagyon sokat jelent számunkra, ha a zenénk megérinti az embereket. Azt látjuk, hogy az elmúlt években egyre többen kíváncsiak ránk, rajongóink lettek, de mindig arra koncentrálunk, amire korábban is, hogy a dalainkkal fejezzünk ki valami érdekeset. Különös életforma ez, három éve tart, hogy kilenc hónapot koncertezünk a tizenkettőből, kicsit olyan érzésem van, mintha egy űrhajóban utaznánk" - mondta el Adrienne Lenker, Big Thief énekesnője, gitárosa, dalszerzője a koncert előtt.

Buck Meek gitáros hozzátette: fel sem merül számukra, hogy a népszerűség vagy a siker érdekében kompromisszumokat kössenek. "Ez sokaknak veszélyes terep, de a mi esetünkben elképzelhetetlen. Mind a négyen őszinte emberek vagyunk, miközben működik közöttünk a zenei kémia. Maradunk, akik voltunk".

A Big Thief négy éve alakult, amikor az akkor 21 éves Adrienne Lenker New Yorkba költözött és találkozott Buck Meekkel. Aztán előbb Max Oleartchik basszusgitáros, majd James Krivchenia dobos csatlakozott hozzájuk, és a csapat lépésről lépésre, koncertről koncertre lépett előre. Kezdetben kerti partikra kéredzkedtek be játszani, majd a kisebb klubok következtek, idén már fesztiválokat és színháztermeket töltenek meg. Harmadik albumuk, az idén megjelent U.F.O.F. igazi folkos, kísérletező indie rock gyöngyszem.

"Négyen négyféle helyről jöttünk, különböző zenei háttérrel. Én Indianapolisban születtem és a szüleimmel nagyon sokat utaztunk ide-oda. Gyerekként Leonard Cohent, Joni Mitchellt, Bob Dylant, Neil Youngot, Pat Methenyt, U2-t, Smithst hallgattam" - idézte fel az énekesnő. A gitáros Texasból származik, otthonában az ötvenes-hatvanas évek country és szvinglemezei, New Orleans-i dzsessz és ragtime szóltak, később tiniként már a punkrock izgatta.

Az énekesnő kis túlzással fél gyerekkorát egy furgonban töltötte, szülei állandóan egyik lakásból a másikba költöztek. "Nagyon élveztem, mert állandóan új élmények értek, új emberekkel találkoztam. Ma is az állandó változásban érzem magam kényelmesen, így amikor a turnékon megint furgonokban, buszokban utazunk, olyan, mint régen".

A Big Thief álomszerű dalaiban Adrianne Lenker szövegei az emberi kapcsolatokról, szerelemről, élettörténetekről szólnak. "Nyolc-tízéves koromtól írok, de kedvenc íróm vagy könyvem nem volt. Dalaimban a saját életem apró sztorijait, a létezés rejtélyeit írom le. Soha nem arra figyeltem, mit írnak mások, inkább arra, miként tudom megfogalmazni azt, ahogy én látom a dolgokat. Szeretek az emberekkel beszélgetni, megfigyelni másokat".

A zenekart első két lemeze után a legendás brit indie kiadó, a 4AD szerződtette, az U.F.O.F.-ot már ők jelentették meg. A 4AD istállójába a nyolcvanas-kilencvenes években olyan kiemelkedő indie előadók tartoztak, mint a Dead Can Dance, a Pixies vagy a Cocteau Twins, a maiak között pedig ott van például a National, amely szombaton volt a fő fellépő a Sziget fesztiválon

"Számunkra a 4AD-nél dolgozó néhány ember a különleges ebben az együttműködésben. Elsősorban Martin Mills, a Beggars Group vezetője (a 4AD a csoport egyik alkiadója), aki számomra a rock and roll nagyfaterja: egyszerre a zene szerelmese és egy tisztességes üzletember. Ő és munkatársai azért dolgoznak, hogy a Big Thief független előadóként legyen egyre ismertebb" - hangsúlyozta Adrienne és Buck.

Adrienne Lenker szólóelőadóként is fellép, a számok között vannak átfedések a Big Thieffel; az U.F.O.F.-ra két szám, a From és a Terminal Paradise is felkerült korábbi önálló anyagáról, az abysskiss-ről. Buck Meek megjegyezte: az énekes először a bandának ajánlja fel a dalait, de mindig akad néhány, amely valahogy nem passzol a Big Thief-hez, ezek mennek Adrienne szólómunkái közé.

A kép forrása: consequenceofsound.net

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Virágh András Gáborral díjakról, pályája alakulásáról, az aktív zenélés szerepéről a komponálásban
Kékszakállú-thriller a Bayerische Staatsoperből
A Vox Luminis és a L’Achéron koncertje a Zeneakadémián

Más művészeti ágakról

színház

Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád Karantén-Szentivánéj: korlátozott pezsgés és szerepkavalkád
Shakespeare Szentivánéji álma a londoni Bridge Theatre előadásában és a National Theatre közvetítésében
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban
A Lehetnék bárki című antológiáról
art&design

Mi lesz a kultúrával a pandémia után? Mi lesz a kultúrával a pandémia után?
A változás egy lehetséges útja


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés