bezár
 

színház

2019. 09. 25.
A Színháztörténeti Tár kincseit is bemutatják az Országos Széchényi Könyvtárban
Kutatók éjszakája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Színháztörténeti Tár kincseit is bemutatják az Országos Széchényi Könyvtárban A Színháztörténeti Tár kincseibe és az Ady-hagyaték dokumentumaiba is betekinthetnek az érdeklődők Országos Széchényi Könyvtárban a Kutatók éjszakája programjaként szeptember 27-én.

A Színháztörténeti Tárban olyan kérdésekre kaphatnak választ a látogatók, hogy ki a hibás, ha előadás közben leszakad az állványzat a színpadi hadsereg alatt, vagy hány krajcár büntetést kell fizetnie annak a színésznek, aki nem tudja a szerepét, és mi történik akkor, ha a jelenet vége előtt távozik a színpadról. Az érdeklődők a Nemzeti Színház törvényszékének 1841 és 1843 közötti jegyzőkönyveibe is belepillanthatnak a Kutatók éjszakáján.

Szkéné színház

Az este során megmutatják a Bartók és Kodály színpadi műveihez kapcsolódó dokumentumokat is. A korabeli leírások, kritikák, nyilatkozatok alapján pedig felidézik, mit láthattak a nézők a 20.század első felében. A Színháztörténeti Tár őrzi a Nemzeti Színház, és jogelődje, az 1837-ben megnyitott Pesti Magyar Színház szinte teljes szövegkönyvtárát, amelybe szintén betekinthetnek az érdeklődők. A program során vezetést tartanak a Vörös Csillagok A Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revük című kamarakiállításon, és azt is megmutatják, miket gyűjtenek, hogyan kelthető életre a régvolt színházi élmény.

A Kézirattár az Ady-hagyaték dokumentumai közül válogat a Kutatók éjszakájára. Bemutatják a költő kéziratos Önéletrajzát, valamint olyan leveleket és képeslapokat, amelyeket Ady a barátainak címzett. Az esten nem csupán az Ady Endréről készült fotográfiák között kalandozhatnak a látogatók, de "szelfizhetnek" is a költővel. Az eseményen kiderül, hogyan viszonyult Ady a fényképezéshez, milyen beállítások számítottak divatosnak és milyen hagyományai voltak a korabeli fotózásnak.

A Kutatók éjszakája programjaira szeptember 27-én, pénteken 17 és 21 óra között várják a látogatókat az Országos Széchényi Könyvtárban.

Kép: http://www.oszk.hu/szinhaztorteneti_dokumentumok

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
Üvegcipő a Vígszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés