bezár
 

zene

2020. 01. 26.
Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyműve a PFZ koncertjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyműve a PFZ koncertjén Robert Schumann négy kürtre és zenekarra írt versenyművét adják elő a pécsi Pannon Filharmonikusok (PFZ) Zempléni Szabolcs kürtművésszel kiegészülő muzsikusai január 30-án a baranyai megyeszékhelyen - tájékoztatta a zenekar az MTI-t.  

A PFZ közleménye szerint az együttes kürtművészei - Varga Ferenc, Borbíró Máté és Pétersz Árpád - Zempléni Szabolccsal a Négy az egyben című koncerten kerülnek majd főszerepbe a pécsi Kodály Központban, Bogányi Tibor vezényletével. A kürt ritkán kerül kiemelt szerepbe a hangversenyeken, ezzel együtt pedig Schumann sokáig eljátszhatatlannak is titulált versenyműve igazi csemegének számít - áll a közleményben. A kvartett művészeti vezetőjéről, Zempléni Szabolcsról megjegyezték: a művész Szentendrén él, Hamburgban tanít és eközben a világ legrangosabb hangversenytermeiben áll színpadra. A kürtművészt idézve a közleményben azt írják, hogy a darab eljátszása sok kürtös nagy álma, emellett Schumann szerzeményét a legtöbb művész nagyon tiszteli, hiszen az egyik legnehezebb versenymű.

Igen tisztán megmutatkozik benne a szerző hangszer iránti szeretete. Schumann itt a végletekig kiaknázza a kürtben rejlő technikai finomságokat, inspirálták őt a ventilkürt nyújtotta lehetőségek, a kromatikus skálák, a modulációk" - vélekedik Zempléni Szabolcs.     

Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója a közleményben megjegyezte, hogy az elmúlt öt évben megfiatalodott a PFZ kürtszólama, a művészek pedig a szimfonikus zenekarban megszokott szerepük mellett készséggel és kellő ambícióval állnak a közönség elé szólistaként is, január 30-ájn pedig "méltó társai lesznek Zempléni Szabolcsnak" - közölte. A koncerten Schumann szerzeménye előtt Jean Sibelius En Saga (Legenda) - szimfonikus költeményét élvezheti a közönség, majd az estet Johannes Brahms műve zárja. Utóbbi megszólaltatásához eredetileg mindösszesen négy muzsikusra volt szükség. A művet a zeneszerző nagy tisztelője, az Egyesült Államokba emigrált Arnold Schönberg ültette át nagyzenekarra; ezt a változatot hallhatja a Kodály Központ közönsége. A koncertről bővebb tájékoztatás olvasható a jegyinformációkat is tartalmazó alábbi internetes oldalon.

Fotó: www.olvassbele.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

NKS + FDM Crew, StreetROYAL – Instant-Fogas Komplexum, december 14.
A Zeneakadémián
„Mire való ez a gomb?” – Egy este Bruce Dickinsonnal, Budapest Kongresszusi Központ, 2019. november 2.
Fischer Iván változata A Müpában

Más művészeti ágakról

Gyerekirodalom és medialitás - Tudományos konferencia
art&design

Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon Észak-Kaliforniai művészidentitással Magyarországon
Interjú Simon-Mazula Tiborral pályakezdésről, az USA-ban töltött évekről
Kövek. Barkácsolás, gyűjtögetés és Adalbert Stifter


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés