bezár
 

színház

2020. 04. 27.
Virtuális kiállítást rendeztek Kóti Árpád emlékére Debrecenben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Virtuális kiállítást rendeztek Kóti Árpád emlékére Debrecenben Csak az Isten van vele. Meg a nézők címmel virtuális kiállítást rendezett Kóti Árpád (1934-2015) halálának 5. évfordulója alkalmából a debreceni Csokonai Színház - közölte a teátrum sajtószolgálata az MTI-vel.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze 1963-ban Lengyel György hívására szerződött a debreceni Csokonai Színházhoz, ahol haláláig, 81 éves koráig játszott. Személyisége, kiváló alakításai valóságos legendává tették.

Szkéné színház

"Rengeteg élményt hozott magával, a nehéz sorsot, a küzdelmet vagy a dacos ellenállást, és azt, ami segített mindezt túlélni: a humorát. Ha színpadra lépett, nem kellett kitalálnia semmit. Ő nem művészkedett, hanem élte tovább életét a színpadon" - emlékezett pályatársára Csikos Sándor színművész.

Vidnyánszky Attila, a Csokonai Színház korábbi direktora a 80 éves Kóti Árpád köszöntésekor azt mondta: "Nagyon jó színész vagy. Kevés ilyen van a szakmában; több kéne. Azt hiszem, mégsem szakmai tudásod, hanem különleges egyéniséged az, ami ennyire egyedivé, felejthetetlenné tesz. Van valami megmagyarázhatatlan igazsága a színpadi létezésednek. Ha játszol, csak úgy vagy a térben, nagyon nehéz másra figyelni."

Kóti Árpád hosszú pályáján több mint 60 rendezővel dolgozott, legtöbbször Ruszt József, Gali László, valamint Lengyel György és Pinczés István alkotótársa volt. 1963 óta több mint kétszáz bemutatója volt a Csokonai Színházban. Első főszerepe a Lúdas Matyiban volt 1969-ben, utoljára pedig Heiner Müller Titus anatómiája, Róma bukása című drámájában Marcus Andronicus szerepében láthatta a közönség. Kiemelkedő alakítást nyújtott egyebek mellett Ványa bácsi, Lear király, Márton partjelző fázik, Dundo Moraje és az Én, Károli Gáspár című darabokban.

A virtuális kiállítás Kovács Andrea és Jóvér Csaba munkája itt tekinthető meg.

Fotó: Máthé András

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Nőtípusok cirkuszi nyelven Nőtípusok cirkuszi nyelven
A Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc-Nővarázs című előadásáról
Interjú Bretz Gáborral versenyekről, külföldi és magyar színpadról, a tanulmányokról, a Kékszakállúról és a szakírásról
Interjú Hód Adrienn koreográfussal táncosok lehetőségeiről, egyéni utakról és koprodukciókról
Az Orlai Produkciós Iroda Határátlépések című előadásáról

Más művészeti ágakról

Bereményi Géza: Magyar Copperfield, Magvető, 2020
irodalom

Élőnek tűnő, döglött rombuszhal Élőnek tűnő, döglött rombuszhal
Linda Boström Knausgard, Isten hozott Amerikában, Jaffa Kiadó, 2020.
irodalom

Meghalljuk-e a mieinket? Meghalljuk-e a mieinket?
Szabó Ádám: Valakik beszélnek
A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés