bezár
 

art&design

2020. 04. 30.
Múzeum karanténban? – Házi videókban üzennek a múzeumi szakemberek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Múzeum karanténban? – Házi videókban üzennek a múzeumi szakemberek A Néprajzi Múzeum online gyűjtőkampánya, a #karanténtárgyak mellett különleges házi videosorozatot indít. A sokszínű tematikát felvonultató epizódokban a múzeumi szakemberek „karantén nyelven” mutatják be, mennyire más szemmel néznek a jelenleg változásban lévő vagy épp most születő múzeumi tárgyakra.

Lehet-e egy múzeum karanténban? Nem lehet, mivel minden egyes műtárgya képes az embereket térben és időben is bármilyen karanténból kimenekíteni. Továbbá azért sem lehet, mert a múzeum nemcsak épület – azaz nem csupán kiállítótér, raktár és munkahely – hanem gondolkodás- és látásmód is egyszerre, egy olyan komplex feladatrendszer, amelynek számos eleme bárhol elvégezhető. 

A múzeum tehát folyamatosan az életünk részét képezi. Velünk van, amikor otthonainkba zárkózva kulturális tartalmakat fogyasztunk, és akkor is, amikor a karanténból kiszabadulva a természetben időzünk. 

Ennek alapgondolata mentén a Néprajzi Múzeum társadalmi múzeum lévén elkezdett „karantén nyelven” gondolkodni. Megpróbálja észrevenni, és dokumentálni a szemünk előtt átalakuló hétköznapi, tárgyi világokat, és azt, hogy a múzeumi szakember más szemmel tekint a múzeumi tárgyakra is, legyenek azok az egykori járványok emlékét őrző-, már változásban lévő-, vagy éppen most születő tárgyak. 

„A múzeum új házi videosorozatának darabjai ezekről a kérdésekről szólnak. Meg persze rólunk, múzeumi szakemberekről, akik úgy próbálunk szabadulni a karanténból, hogy múzeumi témává, és így feladattá tesszük azt. És persze a múzeumhasználókról, akik a filmeket nézve segítenek nekünk végiggondolni: Lehet-e egy múzeum karanténban?” – mondta Schleicher Veronika gyűjteményi főosztályvezető.

A sorozat első részében, melynek címe A közös víz és közös bögre, Földessy Edina, az Afrika gyűjtemény kurátora személyes élményein keresztül mesél az arab világ közösségi vízivás szokásáról és annak tárgyairól. A következő kisfilmekben lesz még szó arc- és testtakarásról, a türelem tárgyairól, a miniatürizált világról, az otthoni múzeumról és a közös gondolkodásról is. A heti rendszerességgel megosztott videók a múzeum honlapján, illetve Etnotube Youtube csatornáján lesznek elérhetők, ahol számos archív felvétel és kisfilm is várja az érdeklődőket.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Hommage à Róna Viktor Hommage à Róna Viktor
„Herceg a vasfüggöny mögött”
art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?

Más művészeti ágakról

Papolczy Péter (William Shakespeare, Szabó Lőrinc): Hogyne szeretnélek? Szonettek három hangra, Tilos az Á, 2019.
Eszmefuttatás a iamyank Ensemble Live at CAFe Budapest lemezéről
színház

Érinthetetlenek Érinthetetlenek
Opera a karanténból: Stanisław Moniuszko Paria című műve a poznani Teatr Wielki előadásában
Interjú Rohmann Dittával oktatásról, médiáról, motivációról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés