bezár
 

építészet

2020. 06. 09.
Folytatódik a Népi Építészeti Program
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Folytatódik a Népi Építészeti Program A Népi Építészeti Program idén nyáron két újabb lehetőséget ír ki támogatás igénylésére, júniusban a tájházak, júliusban pedig magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak nyújthatnak be kérelmet szakmai előkészítésre és felújításra - közölte a Teleki László Alapítvány hétfőn az MTI-vel.

Június közepén a tájházak számára nyílik lehetőség arra, hogy dokumentálják múzeumi rendeltetésű népi építészeti emlékeiket, megújítást előkészítő dokumentációkat és kutatási anyagokat készítsenek, támogatást kérelmezhessenek részleges vagy teljes helyreállító épületfelújításra.

Július közepén többek között azok a magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok, egyházak nyújthatnak be támogatási kérelmet, amelyek műemléki védettségű, nyilvántartott műemléki érték besorolású, vagy helyi védelem alatt álló népi építészeti ingatlannal rendelkeznek. A támogatási kérelem későbbi felújítást megalapozó szakmai előkészítésre és épületfelújításra nyújtható be. Az érdeklődők további információkat az alapítvány honlapján olvashatnak.

A magyar kormány 2018-ban hozta létre a Népi Építészeti Programot népi építészeti értékeink megmentésére. Az évi 1,5 milliárd forintból működő programot 2019 óta a Teleki László Alapítvány koordinálja. A programban országos vagy helyi védettségű épülettel rendelkező ingatlantulajdonosok - magánszemélyek, önkormányzatok, szervezetek, egyházak - nyújthatnak be igényt támogatási kérelemre a részlegestől a teljes felújításig. Korábban csak építési támogatásra lehetett kérelmet benyújtani, ez év januárjában azonban már az ingatlanok szakmai előkészítésére is. Az új kiírásban egyaránt kérelmezhető támogatás szakmai előkészítésre és felújításra.

2019 óta 137 tulajdonos felújítási kérelmét bírálták el pozitívan, míg szakmai előkészítésre 114-en kaptak támogatást. A korábban megítélt támogatásoknak köszönhetően, a járványhelyzet enyhülésével számos helyen már megindultak a részleges vagy teljes felújítási munkálatok. Idén várhatóan 70 épület újulhat meg, amelyek közül 14 teljes körű helyreállításon megy keresztül.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Mi lesz velünk, szomszéd? Mi lesz velünk, szomszéd?
Lényegi kérdések, költői válaszok
építészet

Miénk ez a tér! Miénk ez a tér!
Budapest a lehetőségek városa
építészet

A Budapest Café Csengtuban A Budapest Café Csengtuban
Biasol Építészstúdió (Ausztrália): Budapest Café, Csengtu (Kína)

Más művészeti ágakról

színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*
irodalom

Agyadra megy az irodalom Agyadra megy az irodalom
Nézzünk bizakodva a múltba! – Alternatív Trianon. Szerkesztette Cserna-Szabó András és Fehér Renátó. Cser Kiadó, 2020.
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Judd Apatow: Staten Island királya


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés