bezár
 

film

2020. 09. 02.
Szeptemberben Humen Fesztivál
2020. szeptember 10–13., Művész mozi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szeptemberben Humen Fesztivál Idén szeptemberben ötödik alkalommal rendezi meg a Humen Magazin és a Humen Travel Turisztikai Egyesület az őszi kulturális LMBTQ fesztivált. A program változatos: lesz filmhét a Művész moziban, különleges kiállítás magyar szivárványcsaládok fotóival, tárlatvezetés és több színházi előadás is. A filmhét programjában nyolc egész estés alkotás, köztük két dokumentumfilm szerepel.

A Humen Fesztivál keretében nyolc friss, szélesvásznon itthon nem látott LMBTQ témájú film érkezik a Művész moziba szeptember 10–13. között. A programban a legrangosabb nemzetközi filmfesztiválokat megjárt darabokat is találhatnak az érdeklődők – ilyen például az És aztán táncoltunk (And Then We Danced) című grúz-svéd dráma, amit 2019-ben imádott a cannes-i közönség, a Szólíts a neveden grúz párjaként emlegették, és az Oscarra is nevezték a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában.

Ugyancsak Cannes-ben kapta a feltörekvő színészek díját a nyíltan meleg színész, Félix Maritaud az egy férfiprostituált életéről szóló Vad (Sauvage) című drámában nyújtott alakításáért, amit szintén láthatnak a nézők most Budapesten.

Az idei Berlinale Generáció szekciójának nyitófilmje volt a Gubó (Kokon), a nagyvárosi felnövéstörténet, melynek főszereplője egy félszeg kamaszlány, aki először tapasztalja meg a szerelmet. A velencei filmfesztivál Queer Lion kategóriájában versenyzett a dél-afrikai Moffie, amely az apartheid rendszer idején sorkatonáskodó meleg fiatal küzdelmeit mutatja be.

A vietnámi rendező, Leon Le filmjét, a pénzbehajtó verőember és egy klasszikus vietnámi operatársulat színészének kapcsolatát bemutató Song Lang című drámát a Pekingi Nemzetközi Filmfesztiváltól a San Francisco-i LMBTQ filmfesztiválig számos helyen díjazták.

A Randi Amberrel (Dating Amber) című ír vígjáték leszbikus címszereplője pedig megunja a folyamatos iskolai cikizést, és drasztikus lépésre szánja el magát: beszervezi maga mellé a suli meleg srácát, hogy magukat heteró párnak kiadva végre beilleszkedjenek a kilencvenes évek ír kamaszai közé.

A játékfilmek mellett két dokumentumfilm is szerepel a programban. Az Egy melegkórus lenn délen (Gay Chorus Deep South) a 300 tagú meleg férfikórus, a San Francisco Gay Men's Chorus vállalkozásának állít emléket. Donald Trump elnökké választása után elindultak a homofóbia által jócskán átitatott déli államokba, hogy elősegítsék az elfogadást. A Tajvan egyenlő szerelem (Taiwan Equals Love) című dokumentumfilm pedig különböző korú és különböző nemű párok történetén keresztül mutatja be, hogyan jutott el Tajvan addig, hogy első ázsiai országként náluk valósulhatott meg az egyenlő házasság.

A Humen Fesztivál további programjai megtalálhatóak a humenfesztival.hu oldalon.

Forrás: Budapest Film

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Muszatics Péterrel, a Veszprém-Balaton Filmpiknik programigazgatójával
Interjú Jancsó Dávid vágóval karrierválasztásról, a vágó megítéléséről és a tudatosság szerepéről
Andrew Rossi: Az igazság nyomában: Félretájékoztatás és az álhírek ára

Más művészeti ágakról

art&design

Létjel-aktualizáció Létjel-aktualizáció
A magyar performansz története 1966–2018 (2): 1968, Bauer Sándor (1969), Galántai György és a Balatonboglári Kápolnaműterem (1970–73), Hajas Tibor (1974–79)
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

A filmszakma eléggé konzervatív iparág A filmszakma eléggé konzervatív iparág
Háttérinterjú Deák Dániellel nemzetköziségről, a fesztiválok és pitchfórumok szerepéről, valamint gondolat és forma viszonyáról
irodalom

Beszélgetések Pilinszkyvel Beszélgetések Pilinszkyvel
Pilinszky János: Beszélgetések Sheryl Suttonnal - Egy párbeszéd regénye, Magvető Kiadó, 2020


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés