bezár
 

art&design

2020. 09. 11.
Reigl Juditra emlékeztek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Reigl Juditra emlékeztek A Ludwig Múzeumban emlékeztek csütörtökön barátai, tisztelői Reigl Juditra, az augusztus 7-én, 97 éves korában elhunyt, világhírű festőművészre, akinek munkáiból a Kálmán Makláry Fine Arts Galériában emlékkiállítás is nyílt.

Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója elmondta: sok kérdést kellett volna még feltenni Reigl Juditnak, mostantól azonban marad a szubjektív interpretáció a művekből kiindulva.

Mint felidézte, 2005-ben a Műcsarnok rendezett kiállítást Reigl Judit Magyarországon addig ismeretlen munkásságából, majd a debreceni Modem, utána pedig a Ludwig Múzeum mutatták be ezt a "nagyívű életművet".

Reigl Judit munkáiban az összes elvontság mellett is megmaradt nagyon hiteles személyes üzenete. Minden energiája a festészetben volt; szerette a világhírnevet, de a földi gazdagság nem érdekelte - emlékezett Fabényi Julia a festőre, hozzátéve: "hálásak lehetünk, hogy nekünk megadatott művészetének megismerése".

Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos, református lelkész személyes emlékeit is felidézve elmondta, hogy 2012-ben frissen kinevezett kultúráért felelős miniszterként lehetett része egy katartikus találkozásban Reigl Judittal a művész franciaországi otthonában. Mint megvallotta, sokáig nem tudott mit kezdeni Reigl Judit alkotásaival, felkapaszkodva azonban a festő műtermének keskeny lépcsőin megtalálta a kulcsot Reigl művészetéhez. Balog Zoltán elmondása szerint Reigl Judit élete egyfajta profán szentség: "ami őbenne volt, azt nem volt hajlandó másra használni, csak a művészetre". Itt hagyta a szomjúságot a szépre, a jóra, az igazra, a végtelenre, itt hagyta a műveit. "Későn jöttek az elismerések, de azt jelzik, hogy hálásak vagyunk neki" - búcsúzott a művésztől Balog Zoltán.

Makláry Kálmán, a művész barátja és galériása emlékeztetett arra, hogy sorsfordító esemény volt a Fabényi Julia igazgatása alatt, 2005-ben a Műcsarnokban megrendezett Reigl-életműtárlat, mert azon túl, hogy a magyar közönség felfedezte munkásságát, sok francia kritikus, műgyűjtő is eljött a kiállításra.

Makláry Kálmán is akkor, 2005-ben nyitotta meg galériáját, melynek először Reigl Judit "adott célt és tartalmat", Közös munkájukkal sikerült felhívni a nemzetközi figyelmet erre az akkor szinte ismeretlen életműre, mára pedig legalább 120 képét őrzik a világ nagy közgyűjteményei - emelte ki a galerista.

Csallóné Reigl Beatrix a család nevében mondott köszönetet Fabényi Juliának, valamint Makláry Kálmánnak, aki akkor látta meg Reigl Juditban a nagyságot, amikor még kevesen. Mint felidézte, a festő hetven éve menekült a kommunista Magyarországról a számára a szabadságot jelentő Franciaországba, ami azzal járt, hogy sokáig meg kellett szakítania a kapcsolatot családjával, legnagyobb fájdalmára édesanyjával is. A Párizshoz közeli Marcoussis-ban egy csűrt újított fel műteremmé, ahol békében dolgozhatott. Nehéz és boldog élete volt, bár számára a boldogság sosem volt cél, a teljességet akarta magán átengedni - szólt a művészről Csallóné Reigl Beatrix.

Dávid Katalin és Berecz Ágnes művészettörténészek, Reigl Judit barátainak megemlékezései felolvasás formájában hangzottak el a búcsúztatón.

A Kálmán Makláry Fine Arts Galéria emlékkiállítása szeptember 30-ig látogatható.
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mi a válaszunk? Mi a válaszunk?
A Deák17 Galéria „Reflex” című kiállításáról
art&design

Kilépés a jövőből Kilépés a jövőből
Agg Lili: Invitation to Practice Boredom
art&design

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről
art&design

Permanens válságkezelés Permanens válságkezelés
Interjú Valkó Margittal, a Kisterem Galéria tulajdonosával és vezetőjével legutóbbi kiállításukról

Más művészeti ágakról

...traumák sem ártanak, ha alanyiságot szeretnénk...
irodalom

Zárt perspektívák Zárt perspektívák
Magvető Kiadó, 2020
színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról
A Svéd Rádió Szimfonikus Zenekarának koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés