bezár
 

színház

2020. 09. 28.
Olykor lefelé tart a felfelé vezető út
MINDEN (is) Premier az Artusban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Goda Gábor vezette Artus 35. jubileumi évi premierjéhez érkezik október 9-én és további kilenc estén át lesz látható, kis nézőtérrel a MINDEN (is). Az Artus épületét bekalandozó performansz egyszerre nyers és kifinomult, érzékeny és elgondolkodtató. Színház is, tánc is, képzőművészet is, zene is, vetítések, interaktív helyzetek, képek és mondatok, egyszóval = Artus (is). Is-is.

"Ez az egész 2013-ban kezdődött, amikor felmentem a WUdang hegység csúcsára, egy kolostorhoz... 22 ezer lépcső. Fizikai és szellemi kihívás. A hegy ösvényei és lépcsői azonban nem egyenesen felfelé tartottak. Néha lefelé is kellett menni. Ez volt a hegy első tanítása. Olykor lefelé is kell menni, hogy eljussak valami magasabb helyre.

Szkéné színház

Aztán jött a második tanítás: hogy élem meg az utat? Amikor lefelé megy a lépcső, olyankor lefelé megyek vagy felfelé? Vagy-vagy? Hiszen miközben lefelé lépek, pontosan tudom, hogy felfelé megyek, a hegytetőre, a kolostorhoz. Egyszerre megyek le és fel is. Is-is" - mondja Goda Gábor, az Artus vezetője, a MINDEN (is) rendezője. 

Az önellentmondás jó ideje az Artus egyik alaptémája. Hogyan jelennek meg az életünkben olyan lényegi fogalmak, mint például a minden, a semmi, az örökké, a soha és a csend, amelyek - ha jobban belegondolunk - a valóságban nem is léteznek. Vagy igen? Hiszen évezredek óta ezeket kutatjuk.

a 'kis minden'

A 'kis minden' fraktál, a nagy, örök, végtelen és felfoghatatlan Mindenség felfogható, emberi léptéke. Annyi, amennyit életünk során a teljességből megérzünk, megsejtünk. A 'kis minden' megjelenhet egy mozdulatban, egy ölelésben, egy ölelésben, egy szóban, ami nem több és nem kevesebb, mint a 'nagy minden' lehelete.

Milyen ember vagy?

Nyitott vagy zárkózott? Önző vagy önzetlen? Bűnös vagy ártatlan? Merev vagy rugalmas? Bátor vagy óvatos? Szabálykövető vagy öntörvényű? A régi vagy az új dolgok vonzanak? Tanulsz vagy felejtesz? Felfelé mész vagy lefelé? A tetteidnek oka vagy célja van?

Vagy az egyik, vagy a másik? Választani kell? Egyetlen igazság van? 

vagy - vagy? 

Milyen könnyű, milyen egyszerű lenne így. Nem 'vagy-vagy', hanem 'is-is'. Minden is.

Amikor sikerül a kényszerű 'vagy-vagy' helyett megélnünk a 'minden is-is' egyensúlyi állapotát, akkor juthatunk a 'kis minden' emberléptékű univerzumába, ahol mindenki úgy lehet önmaga, hogy közben mégis kapcsolódik a többi emberhez. 

 

Alkotó szereplők: Bakó Tamás, Izsák Szilvia, Mikó Dávid, Mózes Zoltán, Nagy Csilla, Szalay Henrietta. Zenészek: Goda Sára, György Andrea, Philipp György. Tér: Sebestény Ferenc, Goda Gábor. Zene: Philipp György. Az előadásban elhangoznak még Arvo Pärt, David Lang, Vivaldi, Wim Mertens művei.. Jelmez: Lőrincz Kriszta. Fény, alkotó munkatárs: Kocsis Gábor. Kreatív technika: Bodóczky Antal, Hajdu Gáspár, Papp Gábor. Produkciós vezető: Hodován Margit. Produkciós asszisztens: Fazekas Anna, Hodován Mária. Külön köszönet: Boros Anna Eszter, Lipka Péter, Lukács László, Nagy Géza, Mayer Zita. Rendező-koreográfus: Goda Gábor. Fotó: Dusa Gábor

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Olykor lefelé tart a felfele vezető út Olykor lefelé tart a felfele vezető út
Interjú Goda Gáborral a MINDEN (is) premier kapcsán
színház

Megszületett a félig született egésze Megszületett a félig született egésze
Fekete Ádám Haloktatás, márványprotézissel című vízigót kosárlabda darabja
Az Orlai Produkciós Iroda Határátlépések című előadásáról
Interjú Kelemen Kristóffal pályakezdésről, munkamódszerekről, dramaturgstátuszról, külföldi tapasztalatokról

Más művészeti ágakról

irodalom

Eljutni a bizonytalanságtól a stabil válaszokig Eljutni a bizonytalanságtól a stabil válaszokig
A jó irodalom legfiatalabb helye – 1982-2018, JAK-füzetek
Huseyin Tabak: Gipsy Queen
irodalom

A kontakt-Margó első napja A kontakt-Margó első napja
Benne: Díjátadó, Mucsi Zoltán, Pető Péter


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés