bezár
 

zene

2020. 11. 02.
In memoriam Kocsis Zoltán
Emlékkoncert a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
In memoriam Kocsis Zoltán 2016. november 6-án hunyt el hatvannégy évesen Kocsis Zoltán, aki zongoraművészként, zeneszerzőként, pedagógusként és karmesterként egyaránt beírta nevét a magyar zenetörténetbe. Hosszú zongoraművészi karrier után 1997-ben átvette az Állami Hangversenyzenekar vezetését, amely irányításával – Nemzeti Filharmonikus Zenekarként – nagy utat tett meg: néhány év alatt világklasszis együttessé fejlődött. A hangverseny minden száma Kocsis tevékenységének egy-egy fejezetére utal. 2020. november 6-án, este fél 8-kor a Müpában Kocsis Zoltánra emlékezünk –  közölte a prae.hu-val a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Műsoron: 

Beethoven: Egmont-nyitány, op. 84
Liszt: Haláltánc
Liszt: Ave Maria (Róma harangjai)
Liszt Ferenc – Kocsis Zoltán: Ave Maria
Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92
Közreműködnek: Balog József (zongora) és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Vezényel: Cser Ádám (nyitómű) és Kovács János

Elsőként Cser Ádám vezényli az Egmont-nyitányt: a mű forradalmi hangja illik Kocsis emlékéhez – a fiatal pianistát vérbeli zenei lázadóként ismerte meg a hetvenes évek közönsége.

Kocsis Zoltán elhivatott Liszt-előadó volt, és sokoldalúsága, a magyar zeneéletben játszott „mindenesi” szerepe is sokban emlékeztet a nagy 19. századi zeneszerző–zongoraművész–karmester–pedagógus alakjára. Ezért ezen az estén Liszt művei állnak a középpontban. Elsőként rendhagyó zongoraversenye, a Haláltánc szólal meg a kiváló Balog József szólójával – a zongoraművész maga is fellépett Kocsis Zoltán vezényletével.

Szép rím, hogy ezután előbb meghallgathatjuk Liszt Ave Mariáját, majd ugyanez a mű Kocsis átiratában csendül fel, arra emlékeztetve, hogy a zeneszerző Kocsis nagy elődjeit – Bartókot, Kodályt, Debussyt, Rachmaninovot – szolgálta átirataival.

A koncert Beethoven VII. szimfóniájával zárul. “E szimfónia a felfokozott, szenvedélyes ünnepélyességnek, a szinte árnyékmentesen fénylő ragyogásnak minden addigit felülmúlóan merész zenébe öntése. Tematikája szenvedélyesebb, sodróbb lendületű, hangszerelése fényesebb, színesebb, harsogóbb minden addigi zenekari művénél!” (Bartha Dénes)

A zenekar következő hangversenye, Ellentétek vonzásában címmel, november 16-án 19:30-as kezdéssel lesz hallható a Pesti Vigadóban. A Nemzeti Énekkar Pászti-bérletének nyitókoncertjeként Frank Martin In terra pax és Francis Poulenc Gloria kerül műsorra. A koncert egy világégés után született oratóriummal indul, a világháború borzalmait követő újrakezdés reménységével (Frank Martin: In terra pax), amelyet egy szépség- és boldogságkereső, tiszta, lelkes és magasztos mű követ (Poulenc: Gloria). Közreműködnek Szalai-Illés Gabriella (szoprán), Szántó Andrea (alt), Pataky Dániel (tenor), Haja Zsolt (bariton), Gáspár István (basszus), Széll Cecília (szoprán), Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba) és a Magyar Állami Operaház Zenekara. Vezényel: Somos Csaba.

További információért látogasson el a weboldalra.

Fotó: Wikipédia, Urbán Tamás, 1972

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
Interjú Tornyai Péterrel érvényesülésről, külföldi lehetőségekről, a zenei tevékenység sokszínűségéről, célokról
Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk

Más művészeti ágakról

irodalom

Termőtestek Termőtestek
Sepsi László regényrészlete a Prae spekulatív fikció témájú számából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés