bezár
 

film

2020. 11. 06.
A FreeSZFE hallgatói közössége nyitja meg 17. Verzió Filmfesztivált
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kevesebb, mint egy hét múlva érkezik a Verzió Filmfesztivál, amely rendhagyó módon online, de idén is a Trafóból jelentkezik a nyitóesttel november 10-én, este 7 órakor. A legaktuálisabb dokumentumfilmek mellett rengeteg szakmai program és kerekasztal-beszélgetés várja az érdeklődőket – tájékoztatták a prae.hu portált a fesztivál szervezői.

A Verzió megnyitói minden évben az emberi jogok mellett nyíltan és bátran kiálló közismert személyek, akik évről évre tanúvallomást tesznek a dokumentumfilmek kiemelt szerepe mellett, melyek nem csak a múltat képesek megörökíteni, de eszközök lehetnek a jövő formálására is. A fesztivál szervezőinek szándéka szerint nem lesz ez másképp idén sem. „A 2020-as év fontos közszereplői a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói. Mind a száz valahányan. Így nagy örömmel jelentjük be, hogy a 17. Verzió Filmfesztivált a FreeSZFE hallgatói közössége egy különleges előadással nyitja meg, melyet élőben közvetítünk a Trafó nagyterméből” – mondta el Gyureskó Enikő, a fesztivál főszervezője.

A filmeket ezúttal nem fix időpontban vetítik majd, hanem november 10. és 22. között egy egyszerű regisztrációt követően mindenki akkor vált jegyet és nézi meg a választott filmet a weboldalon, amikor ideje engedi. Egyes filmekre limitált számban lesznek elérhetők a jegyek, és a filmek többségét csak Magyarországról lehet majd megnézni, de a Magyar és a Diák- és elsőfilmes verseny alkotásait ingyen és területi korlátozások nélkül nézhetik meg az érdeklődők.

A filmeken túl a szervezők idén is készülnek olyan egyéb programokkal, mint a kerekasztal beszélgetések, az egyes filmekhez kapcsolódó online közönségtalálkozók és a szakmai panelek. A nézők többek között minden magyar film esetében és néhány nemzetközi film kapcsán is Q&A események segítségével láthatnak majd bele a rendezők gondolataiba. Elsőként a nyitófilm, a 76 nap, rendezőjével beszélget majd Oxana Sarkisova, a fesztivál igazgatója, ezt a filmet egyébként a leggyorsabb 200 érdeklődő ingyen nézheti majd meg a megnyitó után.

A Svéd Nagykövetség támogatásával lesz kerekasztal-beszélgetés a fenntarthatóság témakörében, amely az Én vagyok Gréta című alkotáson keresztül vizsgálja majd a környezetvédelmi aktivizmus és a politika kapcsolatát. Az Üdvözöljük Csecsenföldön című filmhez kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen pedig az LMBTQ közösségek veszélyeztetettségét tárgyalják majd a résztvevők az UNHCR Central Europe közreműködésével.

A DocPro programsorozata továbbá olyan izgalmas területeket mutat majd be mind a szakmabelieknek, mind a dokumentumfilmezés iránt érdeklődő laikusoknak, mint a nők helyzete a dokumentumfilm-iparban vagy a dokumentumfilm-finanszírozás több európai példán keresztül.

Mindemellett idén is lesz úgynevezett Diák Verzió, amelynek keretében a résztvevők négy gondolatébresztő, a világban zajló eseményeket mélyebben értelmező és tartalmas beszélgetéseket ösztönző dokumentumfilmet nézhetnek meg. A filmekről emellett hét alkalommal, interaktív online filmklubok keretében beszélgetnek majd meghívott szakértők a regisztrált osztályok aktív részvételével.

A fesztiválra elővételes jegyek és bérletek már kaphatóak a rendezvény weboldalán, köztük különleges tematikus filmválogatás bérletekkel. A rendezvény részletes programját szintén itt találják az érdeklődők.

Képek: Verzió Facebook

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bakony Alexa: Tobi színei
Interjú Menyhei Szabolcs visual effects artisttal a sikerhez vezető eltökéltségről, tanulni vágyásról és tudatos karrierépítésről
Viktor Kosakovskiy: Gunda
Magyar rövidfilmek a 9. Friss Hús Budapesti Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon

Más művészeti ágakról

lemezismertető
színház

Lépjünk ki a babaházból! Lépjünk ki a babaházból!
Kartonpapa a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés