bezár
 

gyerek

2020. 11. 17.
Covid-19: bezuhant a könyvpiac
Az MKKE gyors helyzetjelentése kérdőíves felmérés alapján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Covid-19: bezuhant a könyvpiac A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) arról tájékoztatta a prae.hu művészeti portált, hogy kérdőívet küldött ki októberben a tagszervezeteinek, melyben kiadókat kérték, hogy töltsék ki. Lehetőség volt az anonim válaszadásra is. Csak a megfelelően kitöltötteket vették figyelembe a statisztikai feldolgozásban, ilyen volt 59 kérdőív.

2020. első két hónapja még „jól” indult, ez bizonyára ellensúlyozta az első 9 hónap számait. Mint írják, a március közepén ránk omlott boltbezárások se nullázták le a könyvértékesítést, a webshopok forgalma felpörgött – ez igaz a nagy webáruházakra és a kiadói webshopokra egyaránt. Ezt alátámasztja TÁRKI (2020. nyár) kutatási jelentésének egyik megállapítása is, hogy a rendszeres könyvvásárlók egyaránt szívesen vásárolnak könyvesboltban (88%) és online (88%) is.

Az első 9 hónap könyveladásból származó árbevétele a válaszadó kiadók (59) 62,71%-nál (37) csökkent (bázis az előző év azonos időszaka).

Csökkenő árbevétel

Az első 9 hónapban a megjelent címszám a válaszadó kiadók (59) 76,27%-nál (45) csökkent (bázis az előző év azonos időszaka).

Az utolsó negyedévre tervezett és már megjelent címek száma az 59 válaszadó kiadó 66,1%-nál(39) csökken(t) és 18,64%-nál (11) több az előző év azonos időszakát véve bázisként.

A vírushelyzet alakulásától, a megszorító intézkedések mértékétől függ, hogy mi lesz a karácsonyi szezonban, hogy alakulnak a forgalmi mutatók.

A MKKE kifejezi bizalmát aziránt, hogy 2020. karácsonyán a könyv lesz a legnépszerűbb ajándék.

Csökkenő címszám

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
gyerek

Már lehet nevezni a Pagony Kiadó gyerekirodalmi és illusztrációs pályázatára
Interjú Gévai Csilla író-illusztrátorral

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
A 14. Frankofón Filmnapokról
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés