bezár
 

gyerek

2020. 11. 17.
Covid-19: bezuhant a könyvpiac
Az MKKE gyors helyzetjelentése kérdőíves felmérés alapján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Covid-19: bezuhant a könyvpiac A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) arról tájékoztatta a prae.hu művészeti portált, hogy kérdőívet küldött ki októberben a tagszervezeteinek, melyben kiadókat kérték, hogy töltsék ki. Lehetőség volt az anonim válaszadásra is. Csak a megfelelően kitöltötteket vették figyelembe a statisztikai feldolgozásban, ilyen volt 59 kérdőív.

2020. első két hónapja még „jól” indult, ez bizonyára ellensúlyozta az első 9 hónap számait. Mint írják, a március közepén ránk omlott boltbezárások se nullázták le a könyvértékesítést, a webshopok forgalma felpörgött – ez igaz a nagy webáruházakra és a kiadói webshopokra egyaránt. Ezt alátámasztja TÁRKI (2020. nyár) kutatási jelentésének egyik megállapítása is, hogy a rendszeres könyvvásárlók egyaránt szívesen vásárolnak könyvesboltban (88%) és online (88%) is.

Az első 9 hónap könyveladásból származó árbevétele a válaszadó kiadók (59) 62,71%-nál (37) csökkent (bázis az előző év azonos időszaka).

Csökkenő árbevétel

Az első 9 hónapban a megjelent címszám a válaszadó kiadók (59) 76,27%-nál (45) csökkent (bázis az előző év azonos időszaka).

Az utolsó negyedévre tervezett és már megjelent címek száma az 59 válaszadó kiadó 66,1%-nál(39) csökken(t) és 18,64%-nál (11) több az előző év azonos időszakát véve bázisként.

A vírushelyzet alakulásától, a megszorító intézkedések mértékétől függ, hogy mi lesz a karácsonyi szezonban, hogy alakulnak a forgalmi mutatók.

A MKKE kifejezi bizalmát aziránt, hogy 2020. karácsonyán a könyv lesz a legnépszerűbb ajándék.

Csökkenő címszám

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


Más művészeti ágakról

irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
irodalom

Termőtestek Termőtestek
Sepsi László regényrészlete a Prae spekulatív fikció témájú számából


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés