bezár
 

színház

2020. 12. 06.
A Színházi Dramaturgok Céhének idei díjazottjai
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendhagyó ünnepségre készült idén Mikuláskor a Színházi Dramaturgok Céhe: az ajándékok puttonyában ezúttal Az évad legjobb drámája és a Vilmos-díj, a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának évente megítélt elismerése is ott lapul.

Nem is a díjak átadása számít rendhagyónak – hiszen azok, közös örömünkre, minden évben kiosztásra kerülnek –, hanem az időpont és az átadás körülményei. Az átadó ünnepségre hagyományosan ősszel, a szeptember 21-i Magyar Dráma Napján szokott sor kerülni, az idei „csúszást” a pandémiás helyzet tette szükségessé; és mivel a hagyományos, széles körben való együttlét mostanság csupán virtuálisan lehetséges, így a díjátadóra ezúttal online esemény formájában kerül sor.

Szkéné színház

A Dramaturgok Céhe minden évben az előző évad drámaterméséből, a nyomtatásban, elektronikus formában megjelent és/vagy színházakban bemutatott kortárs művek közül választja ki az évad drámáját. Az előolvasási vita során kiválasztott 3-6 drámából álló listából kerül ki a díjazott alkotás, a Céh tagságának titkos szavazása alapján. Idén Garaczi László Veszteg című drámája bizonyult a legjobbnak, melyet a szerző az Első Magyar Karantén-Színház és a Litera karanténdráma-pályázatára írt. A kortárs magyar drámairodalom egyik legfontosabb, legizgalmasabb tagja ismét különleges erejű szöveggel jelentkezett, mely költői ihletettséggel, szabadversben mondja el, ismert budapesti helyszíneket bejárva egy egymástól elszakadt pár történetét. Laudálója Németh Gábor.

Az idei Vilmos-díj különleges eredményt hozott: az elismerés történetében először fordult elő, hogy egy alkotó, O. Horváth Sári, három egymást követő évben, egymás után háromszor nyeri el ezt a jeles kitüntetést. A Vilmos-díj a Kortárs Magyar Dráma Nyílt Fórumának évente kiosztott elismerése; a Nyílt Fórum Füzetek kötetben megjelent új magyar drámákról folytatott szakmai viták után választja ki a díjazottat a Céh tagsága és a Nyílt Fórumon résztvevő közönség, szintén titkos szavazással. O. Horváth Sári a feltörekvő, fiatal drámaírói nemzedék egyik legtehetségesebb tagja, Marosvásárhelyen végzett színházrendezőként 2017-ben. 2018-ban kapta első Vilmos-díjat a Lenni vagy nem című művéért, 2019-ben az Életigenért, idén pedig a hit és a vallás kérdéskörével foglalkozó Hiszitek, mit nem bizonyult a legjobbnak; a három mű egyébként trilógiát alkot, a különböző életlehetőségek, az emberi sors alapvető kérdéseit és a személyes szabadság mibenlétét boncolgatja. A szerzőről laudációt mond Telihay Péter.

A díjátadó a Színházi Dramaturgok Céhének Facebook-oldalán nézhető vissza.

Az idei Nyílt Fórum egyébként is gazdag termést hozott: a kötet szerzői között szerepel Dézsi Fruzsina (A helyzet ura), aki művében arra keres választ, hogy a jelen körülmények között létezhet-e megváltás; Dóka Péter (Polimax, avagy a Kockaróka visszatér), aki azt vizsgálja, a bűnök és hazugságok labirintusából ki lehet-e kerülni élve; Horváth János Antal (szentivánéj), aki a menni-maradni kérdéskörén, illetve családi kapcsolódásainkon, a szeretet tanulhatóságán, meglétén vagy hiányán gondolkodik; Molnár T. Eszter (A zsúr), aki egy sokféle titokkal megterhelt baráti társaság szövevényeit ábrázolja egy meglehetősen extrém élethelyzetben; valamint Tóth Réka Ágnes (Ez), aki a sokszereplős monodráma izgalmas formáját választotta egy húszas-harmincas nő helyzetének, világba vetettségének bemutatásához, a líra és dráma ötvözésével.

A darabok nyári, a Szentendrei Teátrummal együttműködésben megrendezett felolvasó-színházi bemutatói itt nézhetők vissza.

Szívből ajánljuk olvasásra mind a hat, egyedi hangvételű művet, melyben különböző megfogalmazásban és hangvételben ugyan, de egyaránt megjelenik a szeretet, a hit, a megváltás és megbékélés kérdése csakúgy, mint az egyéni és közösségi felelősség kérdése

A kötet e-book formájában a dramaturg.hu oldalról ide kattintva letölthető.  
A Céh előre is köszöni, ha működését és ezen keresztül a kortárs dráma ügyét lehetőségeik szerint segítik a „Támogass minket” gomb használatával.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Csak ültek és meséltek Csak ültek és meséltek
Büfészínész/Színészbüfé 1. – Az Örkény Színház szilveszteri műsoráról
színház

A nyelvi virtuozitás örömszínháza A nyelvi virtuozitás örömszínháza
Bogusław Schaeffer: Színpadi kompozíciók, Kalligram, 2020
színház

Tükröm, tükröm... Tükröm, tükröm...
A Szegedi Kortárs Balett Coppeliájáról és a Bozsik Yvette Társulat Nyaralásáról
színház

Testek lélek nélkül, szex vágy nélkül Testek lélek nélkül, szex vágy nélkül
Othello a Katona József Színházban

Más művészeti ágakról

art&design

Letnji bioskop Letnji bioskop
A magyar performansz története 1966–2018 (9): Szerbiai magyar performansz: Nyári Mozi (1988-89)
135 éve született Wilhelm Furtwängler
Balássy Fanni: Hol is kezdjem. Tilos az Á Könyvek, 2020
art&design

Anarchia, raktárkoncert, graffiti Anarchia, raktárkoncert, graffiti
Orbán Viktor és Soros György dr. Máriás műtermében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés