bezár
 

zene

2021. 01. 21.
Brexit: brit zenészek vízummentessé tennék az európai turnékat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Brexit: brit zenészek vízummentessé tennék az európai turnékat A brit zenei élet legnevesebb képviselői követelik szerdán ismertetett közös felhívásukban, hogy a brit kormány érje el az Európai Uniónál az adminisztratív akadályoktól mentes turnézás lehetőségét. Az aláírók között szerepel Schiff András zongoraművész is.

Az Egyesült Királyság tavaly januárban lépett ki az EU-ból, és az idei év első napján új szabályok léptek életbe az unióval fennálló kétoldalú kapcsolatrendszerében, miután véget ért a brit kilépés után érvénybe léptetett átmeneti időszak.

Az átmeneti időszak lejártával megszűnt az Egyesült Királyság tagsága az Európai Unió egységes belső piacán és vámuniójában is, és ezzel együtt megszűnt a négy uniós szabadságjog, az emberek, az áruk, a tőke és a szolgáltatások akadálytalan áramlásának automatikus érvényesítése a kétoldalú forgalomban.

Ennek egyik velejárója, hogy azoknak a brit állampolgároknak, akik nem életvitelszerűen élnek és dolgoznak valamelyik EU-országban, munkavállalási engedélyre, illetve 90 napnál hosszabb folyamatos tartózkodás esetén vízumra van szükségük. Ez kiterjed a brit előadóművészek európai turnéjára is.

 A The Times című konzervatív brit napilap szerdai kiadásában megjelent közös felhívásban a brit könnyű- és komolyzenei élet 110 világhírű képviselője azt írja, hogy a brit kormány szégyenteljes módon cserbenhagyta őket.

A levél megfogalmazása szerint ugyanis az EU-val fenntartott kétoldalú viszonyrendszer sarkalatos szabályait rögzítő megállapodásban "csak egy tátongó lyuk van" a zenészek szabad mozgásának korábban megígért biztosításáról szóló paragrafusok helyén.

Ez azt jelenti, hogy mindenkinek, aki Európában szeretne turnézni, költséges munkavállalási engedélyeket kell beszereznie, a felszerelés szállításához pedig "hegyméretű papírhalmokat" kell kitölteni.

Ezek a pótlólagos költségek nagyon sok esetben lehetetlenné teszik a turnézást, különösen a fiatal, feltörekvő zenészek számára, akik egyébként is a puszta fennmaradásukért küzdenek az élőzenei előadásokra a koronavírus-járvány miatt elrendelt tilalom miatt - áll a felhívásban.

A közös levél 110 aláírója között szerepel Schiff András zongoraművész, akit a zeneművészetért kifejtett tevékenységének elismeréseként II. Erzsébet királynő 2014-ben a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelt.

Aláírta a felhívást Sir Simon Rattle karmester, Roger Waters, a Pink Floyd együttes alapító basszusgitárosa és dalszerzője, Nick Mason, a Pink Floyd egykori dobosa, valamint Sir Elton John, Ed Sheeran, Bob Geldof, Sting, Liam Gallagher, Peter Gabriel, Brian May és Rick Wakeman is.

A levél szerzői felszólítják a brit kormányt, hogy tegye meg, amit megígért és érje el az Európai Uniónál a brit előadóművészek bürokráciamentes európai turnézásának lehetőségét, és azt, hogy a koncertfelszereléseket is akadálymentesen lehessen szállítani.

A felhívás szerint az erről szóló megállapodásnak az európai előadók nagy-britanniai rajongói érdekében viszonosnak kell lennie.

Caroline Dinenage brit kulturális államtitkár a felhívásra reagálva a BBC rádiónak szerdán kijelentette: az EU olyan javaslatot tett e probléma megoldására, amely nem lett volna összeegyeztethető a brit határok feletti ellenőrzés visszaszerzésére tett kormányzati ígérettel.

Az államtitkár szerint azonban "nyitva áll az ajtó" a megállapodás előtt, ha az EU hajlandó megfontolni London javaslatait a zenészek ügyének megoldására.


Fotó: Elton John hivatalos Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés