bezár
 

színház

2021. 03. 17.
Összegyűlnek a V4-es Shakespeare-kutatók
Színházi előadásokkal dúsított szimpóziumot rendez a Pázmány
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
Összegyűlnek a V4-es Shakespeare-kutatók Shakespeare mindenkinek mond valamit, mindig korszerű, mindig aktuális. Csütörtökön (03. 18.) két napos online konferencia kezdődik a témában, amelyet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Angol-Amerikai Intézete szervez a Visegrádi Alap támogatásával.

Az angol nyelvű szimpózium címe Shakespeare in Central Europe after 1989: common heritage and regional identity, ahol cseh, szlovák, lengyel és magyar Shakespeare-kutatók, illetve színháztörténettel, színházelmélettel foglalkozó szakemberek találkoznak.

Szkéné színház

A konferencia és a kutatás fókusza annak vizsgálata, hogy a posztkommunista országok Shakespeare-recepciójában hogyan tükröződnek a régió sajátosságai, társadalma, közösségi attitűdjei, történelemfelfogása.

Az eseményen mutatkozik be a V4-es projekt egyik gyümölcse, a Theatralia című színháztörténeti, színházelméleti folyóirat különszáma is. Többek között neves külföldi szakértők gondolatébresztő előadással fognak beszélgetést kezdeményezni először a különszám szerzőivel, majd a jelenlevő részvevőket is bevonva.

Különlegesség, hogy a résztvevők a két nap alatt két online színházi darabot is megnézhetnek élőben, az egyik Shakespeare: A vihar című darabja, amelyet a Budapest Bábszínház előadásában és Szikszai Rémusz rendezésében láthatnak, a másik online közvetítés pedig Miskolcról érkezik. Ez Enyedi Éva: Lear halála lesz Keszég László rendezésében a Miskolci Nemzeti Színháztól.

A szimpózium programja itt, a bemutatandó Theatralia különszámot itt találja meg, a V4-es projektről pedig  itt olvashat bővebben.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Vers – színház – film 2.: Lassulóban Vers – színház – film 2.: Lassulóban
A Szavalóverseny 2. része a Katona K:ortárs-sorozatában
színház

Ritmus, jelenlét, testtudat Ritmus, jelenlét, testtudat
Egy asztalnál Medveczky Balázzsal
színház

Arcközelik a színpadon Arcközelik a színpadon
Garaczi László: Végre egy kis csönd - a K:ortárs sorozatában
Színház otthonról - Szúnyogok a National Theatre at Home online közvetítésében

Más művészeti ágakról

art&design

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan
Artus, Kapcsolótér – Bodóczky István: „Játsszuk azt, hogy meghaltunk”


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés