bezár
 

zene

2021. 03. 31.
Mozart, Händel és Telemann művei a Pannon Filharmonikusok húsvéti koncertjén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mozart, Händel és Telemann művei a Pannon Filharmonikusok húsvéti koncertjén Mozart, Händel és Telemann műveiből, Vass András vezényletével, Giulia Bolcato szoprán és Megyesi Zoltán tenor közreműködésével adnak ingyenes, online koncertet a Pannon Filharmonikusok (PFZ) zenekar muzsikusai csütörtökön a pécsi Kodály Központból.  

A PFZ közleménye szerint a csütörtökön este hét órától a zenekar YouTube-csatornáján online és ingyenesen megtekinthető ünnepi koncert műsorán őszinte optimizmusról, túlcsorduló belső örömről és önfeledtségről tanúskodó művekkel kedveskednek a közönségnek.     Georg Philipp Telemann Tudom, hogy a Megváltóm él (Ich weiß, daß mein Erlöser lebt), Georg Friedrich Händel Csillapodjatok, szelek (Silete venti, HWV 242) és Wolfgang Amadeus Mozart "Nagy" Esz-dúr szimfóniája (K.543) csendül fel Vass András dirigálása mellett.     Giulia Bolcato olasz szopránénekesnő Händel ünnepi szólókantátájában lép színpadra. A velencei Zeneakadémián végzett fiatal énekes többek között Monteverdi, Purcell, Rossini, Mozart valamint Bellini legnagyobb áriáiban, a világ különböző hangversenytermeiben, operapódiumain tökéletesítette tudását. A művésznő a kortárs zene világában is otthonosan mozog, több neves díj kitüntetettje.     Az elhangzó Händel-mű az 1720-as évek során keletkezett, és ünnepélyessége mellett sok mindent felvonultat Händel Itáliában kialakult kifejezőeszközeiből, helyenként kifejezetten operai elemeket tartalmaz, rendkívül virtuóz kihívások elé állítva az énekest. A mű egy francia barokk nyitánnyal kezdődik, melynek viharos hangzatait félbeszakítja az énekes belépése: "Csillapodjatok, szelek!" Ezzel a felkiáltással csendesedik le a vihar, hogy átadja helyét az istenhitből fakadó lelki békének, hálaérzetnek, és örömnek.     A Telemann kantátájában fellépő Megyesi Zoltán tenor énekművész repertoárján megtalálhatóak Monteverdi, Schütz, J. S. Bach, Händel, Haydn, Mozart és Rossini oratóriumai, miséi, passiói és kantátái. Magyarországon kívül szerepelt számos európai országban, az Egyesült Államokban, Japánban és a Koreai Köztársaságban, emellett több neves díj birtokosa, több mint tíz lemez készült közreműködésével.     Az esten felcsendülő mű érdekessége, hogy bár húsvét ünnepe hagyományosan nagyobb szabású ünnepi zenét feltételez, ez a kantáta meglepően szerény apparátusra készült. Egyetlen énekesre, szóló hegedűre és fagottal kiegészített cselló, orgona continuóra.     Zárásként Wolfgang Amadeus Mozart egyik híres szimfóniája, a "Nagy" melléknévvel emlegetett, méltóságteljes, nagyszabású Esz-dúr mű hangzik el. A mű alapkaraktere táncos, optimista és nemes, ugyanakkor előtörnek időnként sötétebb gondolatok, aggodalmak - áll a közleményben.     Április elsején este hét órakor kezdődő ingyenes online koncertről bővebb információk olvashatók a pfz.hu oldalon, ahonnan az esemény idején az élő adás is elérhető.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk
zene

A Filharmónia Magyarország közel 20 online koncertet kínál márciusban
Kínálatukban a Kodály Kórus Debrecen és a Savaria Szimfónikus Zenekar is szerepel
Színház otthonról - Amadeus a National Theatre at Home online közvetítésében

Más művészeti ágakról

építészet

A fényűzés rabjai A fényűzés rabjai
Visszatekintés a Cristóbal Balenciaga Museoa történetére az épület megnyitásának 10. évfordulója alkalmából
gyerek

Zseblámpás könyvek: új könyvsorozat a Pagonytól
Első egyedül olvasós könyvek 7-10 éves gyerekeknek


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés