bezár
 

zene

2021. 07. 20.
Nyári zenei tábor Sárospatakon és környékén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyári zenei tábor Sárospatakon és környékén Nyolcadik alkalommal rendezték meg a Kroó György Zeneiskola nyári táborát Sárospatakon és környékén, értesítették a szervezők a prae.hu művészeti portált. A résztvevők öt helyszínen adtak koncertet a zempléni régióban 2021. július 8–11. között: Sárospatak, Tokaj, Mád, Tállya és Bodrogolaszi.

A tábor központi helyszíne a Sárospataki Református Kollégium volt. Szállást a Sárospataki Református Teológiai Akadémia patinás egyetemi internátusaiban biztosítottak számukra, melyek a pihenés mellett próbahelyszínként is szolgáltak. A tábor lakói Sárospatakra érkezésüket követően megtekintették az Iskolakertet, megismerkedtek a helytörténelmi vonatkozásaival. Magyarország legelső, ma is működő tornaterme mellett meglátogatták a híres szoborsétányt is.  

A csoport látogatást tett Károlyfalván a Zsindely Kulturális Udvarban, ahol a Zsindely Népzenei Együttes Téglás Botond vezetésével adott ízelítőt a magyar népzene különböző tájairól, melyek között elhangzottak bodrogközi dallamok is. A népzenei bemutatót táncház követte.  A bátrabbak biciklitúra keretében érkeztek Károlyfalvára, közelebbről is megtekintve a Zempléni-hegység csodálatos vonulatát.  

bd

Másnap, a szakmai foglalkozások között lazításként Tokajban tettek egy rövid sétahajózást, majd a sétálóutcán keresztül eljutottak kulturális programjuk helyszínéhez, a Zsinagógához. A Zsinagóga Galériáján egy természetfotókból álló kiállításmegnyitónak voltak a meghívott vendégei. Külön köszöntötte a csoportot Posta György, Tokaj város polgármestere, valamint dr. Fintor Gábor, a Tokaj Fesztiválkatlan ügyvezető igazgatója, és a tokaji Kulturális Központ, Németi Ferenc Városi Könyvtárintézmény vezetője. A kiállítást megnyitotta Nagyné Bősze Katalin, a Világörökségi Bormúzeum igazgatónője, aki később a Zsinagóga történetével ismertette meg a zenei tábor lakóit. A Kroó AMI tanárainak és diákjainak délutáni hangversenyét jelenlétével megtisztelte Révész Máriusz kormánybiztos.

A zsinagógalátogatás továbbfolytatódott Mádon. A zenés kirándulás során elhangzott a kiváló akusztikájú barokk épületben Haydn: Divertimento című műve Orosz-Máthé Rudolf és Gere Júlia tanárnő előadásában csellón, majd Farkas Sára tanárnő előadta fuvolán az izraeli himnusz közismert dallamát. Az idegenvezető számos információval, érdekességgel gazdagította az érdeklődő hallgatóság tudását. A múzeum másik részében, a rabbi házában videofilmet tekintettek meg a Mádon és környékén élő zsidók történetéről, melyben New Yorkban és Izraelben élő mádi származású zsidó családok tagjai is megszólaltak. A különleges élettörténetek mellett a hallottakat és a látottakat a múzeumban látható kiállítás tette még tartalmasabbá.  

iskolakert

Tállyán Lavotta-emlékek nyomában kirándultak. Lavotta János hegedűművész, házitanító 1820. augusztus 3-án hunyt el Tállyán 200 évvel ezelőtt. A bicentenáriumi emlék-év 2021. augusztus 3-ig tart, így a Kroó AMI nyári zenei táborának lakói megemlékeztek személyes jelenlétükkel a bicentenáriumi évfordulóról. Tállya alpolgármester asszonya, Sallai Anett köszöntötte a Kroó AMI delegációját, s röviden megismertette a község történetét az egybegyűltekkel. Dombóvári János Lavotta-kutató, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett művésztanár adriai nyaralásáról, Közép-Dalmáciából jelentkezett be Messenger videochat formájában, hogy Lavotta János munkásságát és jelentőségét bemutassa, és közelebb hozza a Kroó AMI nyári táborának lakóihoz. Miután Lavotta János életútja körvonalazódott a társaság számára, elhangzott egy kis ízelítő Lavotta szóló és kamaraműveiből. A minikoncert műsorában felcsendült Lavotta János Homoródi című szólóműve Paládi Petra (hegedű) előadásában, valamint Lavotta János összes kürtduója Kristóf Ádám Zsolt kürt tanár és Németh Sámson előadása, mindketten a Kroó György Szimfonikus Zenekar tagjai. Sallai Anett alpolgármester asszony vezetésével megtekintették Tállya főbb nevezetességeit, s megkoszorúzták a Lavotta emlékoszlopot, valamint Lavotta János sírját. A két koszorú szalagjainak szövege:  "A Lavotta Bicentenárium évében megemlékezésül a Kroó AMI, Budapest tanárai és diákjai". A közelmúltban jelent meg egy recenzió Lavotta János hegedűduó-sorozatot tartalmazó kamarakottáiról a Parlando folyóiratban 2021. május 21-én, amely beszámol a Kroó AMI-ban a közelmúltban történt, Lavotta Jánossal kapcsolatos eseményekről. Tállya és Lavotta János kapcsolatáról élőben is meggyőződhettek a Kroó AMI tanárai és diákjai.

További fellépések

A Sárospataki Református Teológiai Akadémia Imaterme adott otthont az együttesek és szólisták hangversenyének.

A Bodrogolaszi Református Templomban megrendezett zenés istentiszteletet jelenlétével megtisztelte Kovács József polgármester úr, valamint dr. Enghy Sándor, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia rektora. 

bodrogolaszi

Igét hirdetett Nt. Téglásné Szabó Éva. Az istentiszteletet követően a tábor résztvevői megtekintették a Lónyay-kastélyt, és sétát tettek a parkban. Sok érdekességet tudtak meg Stefánia főhercegnő, a belga király lányának életéről, aki hosszú nyarakat töltött férjével, Lónyay Elemérrel Bodrogolasziban. A kastély Ybl Miklós tervei alapján épült. A parkban található Magyarország 8. legidősebb, 173 éves kőrisfája. A séta tovább folytatódott Bodrogolasziban: megtekintették az Árpád kori katolikus templomot, valamint a 2021 júniusában átadott Fekete Gólya Oktatási Központot és a hozzá tartozó Csűrben az „Az élő Bodrogpart“ című fotókiállítást. Kovács József polgármester úr személyesen kalauzolta a csapatot, bemutatta Bodrogolaszi történetét, s a Falumúzeumot, melyet a Bodrog-parti sétát követően tekintettek meg az érdeklődők.

Úton hazafelé Szerencsen a Rákóczi-várral ismerkedtek a csoport tagjai.

csoportfotó

Összesen hatvan fő vett részt a táborban, a tábor szakmai munkáját pedig a Kroó AMI művésztanárai vezették:

Füzesséry Attila – hegedű, zenekar; Füzesséryné Dudás Eszter – hegedű, brácsa, zenekar; Farkas Sára – fuvola, kamarazene, zenekar; Gere Júlia – cselló, kamarazene, zenekar; Juhász Tamás – zongora, korrepetíció, zenekar; Kovács Bernadett – zongora, korrepetíció, zenekar; Kristóf Ádám Zsolt – kürt, kamarazene, zenekar; Rábai Benedek – hegedű, zenekar.

A koncerteken elhangzottak a barokktól napjainkig az alábbi zeneszerzők művei: J. S. Bach, Bartók, Beethoven, Chopin, Corelli, Csajkovszkij, Glinka, Grieg, Hauptmann, Haydn, G. F. Händel, Lavotta János, Kabalevszkij, Lully, Offenbach, Poulin, J. Ph. Rameau, Saint-Saëns, Schubert, Henk Smit, Sugár Rezső, Szegvári Roland, Vivaldi, Zempléni László, Zheng Roland.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
Interjú Harcsa Veronikával művészi elköteleződésről, érvényesülésről, önkifejezésről
Bach: szonáták és partiták hegedűre Itzhak Perlman előadásában

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé Addig jó, amíg van hova tekintenünk felfelé
Interjú Madaras Gergellyel a siker feltételeiről, a karmesteri hivatásról és célokról
irodalom

Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő Arra összpontosít, hogy tisztességes mondatokat állítson elő
Beszélgetés Kutasy Mercédesz műfordítóval
John Krasinski: Hang nélkül 2.
Michel Franco: Új világrend


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés