bezár
 

zene

2021. 08. 22.
Don Giovanni a húszas években
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Don Giovanni a húszas években Szeptember 4-én, 19:30-tól Mozart Don Giovannija szólal meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermben, a húszas évek világába helyezve - olvasható a MÜPA honlapján.

Mozart rejtélyes alkotása több mint kétszáz éve bűvöli el és készteti töprengésre közönségét. A darab rendezője, Hábetler András csavart egyet a hagyományos rendezésen: az operát a húszas évek dekadens világába helyezte - szemfényvesztés, bűvésztrükkök teszik még lebilincselőbbé Mozart legismertebb operáját.

Wolfgang Amadeus Mozart kétfelvonásos Don Giovanniját 233 éve mutatták be Prágában, de maga a Don Juan-téma már akkor is jó négy évszázada ismert volt, írók tucatjai tettek kísérletet feldolgozására. A legmaradandóbb és mind közül a leginkább kiemelkedő változatot azonban Lorenzo Da Ponte szövegkönyvének és Mozart muzsikájának köszönhetjük. Bár az eredeti cselekmény is tele van váratlanabbnál váratlanabb fordulatokkal, Hábetler András, a mostani szcenírozott előadás rendezője még csavart is egyet a történeten, s az operát a múlt század húszas éveinek dekadens világába illesztette. S ha valakinek nem lenne elég Don Giovanni gátlástalanságokban, hazugságokban és átverésekben gazdag világa, igazi szemfényvesztés: Ungár Anikó által betanított bűvésztrükkök is színesítik a produkciót. A kiváló szólistákat és a Budafoki Dohnányi Zenekart Guido Mancusi vezényli.

 

 

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Strauss Elektrája a Berlini Állami Operaházban
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés