bezár
 

színház

2021. 10. 01.
Megalapították a Szirtes Attila-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megalapították a Szirtes Attila-díjat Szirtes Attila tiszteletére és emlékére díjat alapítottak azzal a céllal, hogy a független előadóművészeti terület háttérben dolgozó kiemelkedő alakjai, nélkülözhetetlen kulcsemberei méltó elismerést kaphassanak. A díjazottat egy 4 fős kuratórium - Árvai György, Hudi László, Rozgonyi-Kulcsár Viktória és Szabó Réka - választja ki a jelöltek közül.

Szirtes Attila (1970-2020) a független tánc és színházi szakma jelentős alakja, fénytervezője, a Jurányi Ház műszaki vezetője volt. A Színművészeti Főiskola műszakvezető, fővilágosító képzésének elvégzése után számtalan társulattal dolgozott, állandó fénytervezője és alkotótársa volt többek között a Mozgó Ház Társulásnak, a Természetes Vészek Kollektívának és a Tünet Együttesnek. Indulásától része volt a Jurányi Inkubátorház csapatának, amelynek 6 évig volt műszaki vezetője is.

Szkéné színház

A Jurányi Ház, a Tünet Együttes és a Természetes Vészek Kollektíva által alapított díjra várják minden független színházi társulat, intézmény, produkciós műhely, formáció és egyéni alkotó, előadóművész jelölését olyan munkatársakra, akik nincsenek rivaldafényben, mégis pótolhatatlan kulcsemberek - olvasható a szervezők MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

Olyan munkatársakra várják a jelöléseket, akikre többségében igaz, hogy messze túllépik munkakörük határait, mert szélesebb perspektívába tudják helyezni az adott projektet, csapatot, intézményt. Hitükkel, lojalitásukkal, a minőségből sosem alkudó személyiségükkel a kísérletező, kockázatvállaló, független előadóművészetet támogatják. Igaz rájuk, hogy mindig készek tanulni, és szívesen tanítják fiatal kollégáikat is.

Egy-egy jelölő egy évben egy személyt jelölhet a díjra. A jelöléseket október 20-ig várják a sziadij@gmail.com e-mail címre. A jelölésnek tartalmaznia kell a jelölt nevét, a jelenlegi munkavégzése helyét, valamint egy 1000-3000 karakteres bemutatást, szakmai indoklást.

A jelöltek lehetnek technikusok, fény, videó, díszlet, kellék, kosztüm létrehozásában, kezelésében nélkülözhetetlen munkatársak, kivitelezők, a független színházzal elkötelezett zeneszerzők, zenészek, dramaturgok, valamint adminisztratív, produkciós menedzsmenti és asszisztensi, vagy egyéb háttér munkakörben dolgozók.

A díjat minden évben Szirtes Attila születésnapján, november 24-én, a szakmát egybehívó eseményen adják át a nyertesnek. Idén a díjátadó november 24-én délután 4 órakor lesz a Jurányi Ház színháztermében.

A négyzetes kép forrása: www.juranyihaz.hu

 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés