bezár
 

zene

2021. 12. 13.
Félicien David Herculanum című operáját mutatják be a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Félicien David Herculanum című operáját mutatják be a Müpában Félicien David Herculanum című operájának magyarországi bemutatóját tartják csütörtökön a budapesti Müpában.

A művet Vashegyi György vezényletével, nemzetközi hírű szólisták, Gabrielle Philiponet, Aude Extrémo, Cyrille Dubois, Alexandre Duhamel, Douglas Williams, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) közreműködésével mutatják be - közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel. Félicien David (1810-1876) számos operát írt, ezek közül az egyik leghíresebb az 1859-ben bemutatott, négyfelvonásos Herculanum. A műből a francia romantikus korszakra és stílusra specializálódott velencei zenei központ, a Palazzetto Bru Zane 2014-ben lemezfelvételt készített.

Ez keltette fel Vashegyi György érdeklődését, aki sok éve azért dolgozik, hogy a zenetörténet kallódó értékeit népszerűsítse. Így a Palazzetto Bru Zane segítségével összeállított szólistákkal, valamint a Nemzeti Filharmonikusokkal Magyarországon is bemutatják a művet. A darab cselekményében a fenyegetőn közeledő, majd beteljesülő természeti katasztrófa a háttér, amikor időszámításunk után 79-ben a Vezúv maga alá temette Herculaneum, Pompei és Stabiae településeket. A műben fordulatosan bontakozik ki a csábítással és cselvetéssel tűzdelt szerelmi dráma a pogány rómaiak és az új keresztény hit képviselői között. A történetben maga az álruhát öltő, majd önmagát leleplező Sátán is megjelenik.

Négyzetes kép a leadben: Ribalta Luce Studio

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés