bezár
 

zene

2021. 12. 13.
Félicien David Herculanum című operáját mutatják be a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Félicien David Herculanum című operáját mutatják be a Müpában Félicien David Herculanum című operájának magyarországi bemutatóját tartják csütörtökön a budapesti Müpában.

A művet Vashegyi György vezényletével, nemzetközi hírű szólisták, Gabrielle Philiponet, Aude Extrémo, Cyrille Dubois, Alexandre Duhamel, Douglas Williams, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar (karigazgató Somos Csaba) közreműködésével mutatják be - közölték a Nemzeti Filharmonikusok hétfőn az MTI-vel. Félicien David (1810-1876) számos operát írt, ezek közül az egyik leghíresebb az 1859-ben bemutatott, négyfelvonásos Herculanum. A műből a francia romantikus korszakra és stílusra specializálódott velencei zenei központ, a Palazzetto Bru Zane 2014-ben lemezfelvételt készített.

Ez keltette fel Vashegyi György érdeklődését, aki sok éve azért dolgozik, hogy a zenetörténet kallódó értékeit népszerűsítse. Így a Palazzetto Bru Zane segítségével összeállított szólistákkal, valamint a Nemzeti Filharmonikusokkal Magyarországon is bemutatják a művet. A darab cselekményében a fenyegetőn közeledő, majd beteljesülő természeti katasztrófa a háttér, amikor időszámításunk után 79-ben a Vezúv maga alá temette Herculaneum, Pompei és Stabiae településeket. A műben fordulatosan bontakozik ki a csábítással és cselvetéssel tűzdelt szerelmi dráma a pogány rómaiak és az új keresztény hit képviselői között. A történetben maga az álruhát öltő, majd önmagát leleplező Sátán is megjelenik.

Négyzetes kép a leadben: Ribalta Luce Studio

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Prae körkérdése zeneszerzőkkel: Dargay Marcell válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Csepregi György válaszol
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Beischer-Matyó Tamás válaszol
Interjú Varga Judittal a siker lehetséges jelentéseiről, a zenei egyetemek szerepéről és a női zeneszerzők helyzetéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig Az ökológiai doboztól az emberisten víziójáig
Kovács Gábor Szegedi Egyetemen tartott technológiakritikai előadásáról
gyerek

Vidéki James Bond szeretetlukakkkal Vidéki James Bond szeretetlukakkkal
Interjú Adamik Zsolttal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés