bezár
 

irodalom

2022. 02. 27.
Megjelent Molnár T. Eszter regénye franciául
Teréz, vagy a test emlékezete – Teréz, ou la mémoire du corps
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Megjelent Molnár T. Eszter regénye franciául 2021-ben szerződést kötött a Prae Kiadó és az Actes Sud Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete című könyvének várhatóan 2022-es francia nyelvű kiadására. A könyv megjelent, a világnyelvre a műfordítást Sophie Aude készítette.

Kiváló kritikai visszhangot kapott Molnár T. Eszter Teréz, vagy a test emlékezete című regénye, melyet a Prae Kiadó 2019-ben az őszi Margó Fesztiválra jelentetett meg. A könyvre felfigyelt Józan Ildikó, és a Le Grand Continent című folyóiratban írt róla recenziót. Ebben kiemeli, hogy az író által ritka finomsággal felvázolt jelenetek, a mindennapi élet töredékei Európa legkínosabb és legfájdalmasabb ellentmondásaira mutatnak rá. A kontinensen kívüli és belüli migráció pedig felerősíti az egymásra rakódó traumákat.

Sophie Aude tapasztalt műfordító, korábban Füst Milán és Bodor Ádám műveit fordította a Cambourakis kiadó számára, és foglalkozott Esterházy Péter és Nádas Péter irodalmával, illetve több kortárs költő műveivel. A Teréz, vagy a test emlékezete fordításán a Petőfi Irodalmi Ügynökség senior pályázata nyerteseként kezdett el dolgozni.

Teréz, ou la mémoire du corps

Az Actes Sud Franciaország Arles-ban székelő nagy kiadója, évente mintegy kétmilliárd forintos forgalmat bonyolít, kiszolgálja a teljes francia nyelvű olvasótábort.

Molnár T. Eszter az ELTE biológus szakán végzett, immunológiából doktorált, és a freiburgi Max Planck Intézetben volt posztdoktor. 2014 óta publikál verseket, novellákat, tudósításokat és műfordításokat. Első ifjúsági regénye, a Stand-up! (2016, Tilos az Á Könyvek) bekerült a Margó-díj TOP 3 válogatásába, majd a Merítés-díj zsűrije az év legjobb ifjúsági kötetének minősítette. A 2016-ban Hubby-díjas Jelen! antológia, számos további gyűjteményes kötet és színpadi mű társszerzője.

A Prae Kiadó fontosnak tartja a magyar irodalom külföldi megismertetését, exportját. Ezért L. Varga Péter vezetésével évi rendszerességgel tartja meg fiatal műfordítóknak műfordító táborát Dunabogdányban (a korábbi JAK hasonló rendezvényének utódját). Továbbá havonta rendszeresen többször tart számukra szeminárium jellegű összejöveteleket a Kis Présházban (Bartók Béla út 44.), melyeken szintén kiemelkedő kortárs magyar műveket mutat be. 

Molnár T. Eszter szerzői weboldala

Aki a könyvet francia ismerőseinek ajánlaná, azt itt teheti meg az Actes Sud oldalán.

A Prae Kiadó weboldala

Teréz, vagy a test emlékezete

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Roy Jacobsen: A láthatatlanok című regényéről
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés