bezár
 

film

2022. 03. 24.
Iris Knobloch lett a cannes-i fesztivál elnöke
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Iris Knobloch lett a cannes-i fesztivál elnöke Iris Knobloch, a WarnerMedia filmforgalmazó korábbi európai igazgatója váltja július 1-jén Pierre Lescure-t a cannes-i fesztivál elnöki székében.

Ez az első alkalom, hogy nő kerül az egyik legrangosabb nemzetközi filmfesztivál élére. Az új elnök nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy Franciaország őt bízta meg a cannes-i fesztivál vezetésével. A filmes szakember Pierre Lescure újságírót váltja az elnöki székben, aki 2014 óta áll a fesztivál élén. A jelenlegi elnököt 2020-ban újraválasztotta az igazgatótanács három évre, de ő már korábban jelezte, hogy más elfoglaltságai miatt nem kívánja a mandátumát kitölteni, a május 17. és 28. között megrendezésre kerülő 75. cannes-i fesztiválnak azonban még ő lesz az elnöke. Pierre Lescure üdvözölte, hogy Iris Knobloch váltja őt az elnöki székben.

Az ügyvéd végzettségű Iris Knobloch 25 év után tavaly hagyta ott a WarnerMediát. 11 évig Los Angelesben a Warner Bros. Picturesnél dolgozott, majd Londonba került, 2006 és 2020 között a francia leányvállalatot irányította, 2020 októberében pedig a WarnerMedia európai cégeinek (Franciaország, Németország, Benelux államok, Svájc és Ausztria) elnöke lett. Távozása után megalapította a I2PO nevű szórakoztatóipari befektetési vállalatot, de tagja az Accor nagyvállalat igazgatótanácsának és a Lazard vállalat igazgatóságának is.

A cannes-i fesztivál igazgatótanácsa szerdai ülésén titkos szavazással 18 igennel 6 ellenében, három tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett nevezte ki három évre a német filmes szakembert elnöknek, azaz ő fogja irányítani a 2023-ban, 2024-ben és 2025-ben rendezendő fesztivált. Francia sajtóértesülések szerint a szavazást vita előzte meg az igazgatótanácsi tagok között, akiknek egy része azt kifogásolta, hogy a francia kulturális tárca nem kezdeményezett egyeztetést arról, hogy más jelölteket esetleg érdekelne-e a poszt. A jelenlegi vezetőségi tagok közül a francia állam támogatásával egyedül Iris Knobloch volt jelölt az elnökségre. Megválasztása a Le Monde napilap tudósítása szerint egyáltalán nem volt magától értetődő, miután a rendezőket, a producereket és forgalmazókat képviselő hét francia szakmai szervezet – akiknek képviselői részt vettek a szavazásban – a jelenlegi elnöknek írt levelükben a párbeszédet és az átláthatóságot hiányolták a jelölési és választási eljárásban. A szakmai szervezetek nem támogatták az egyetlen jelöltet, és a szavazás elhalasztását kérték. Szerintük összeférhetetlenségi problémát jelent, hogy az I2PO egyik tulajdonosa a Pinault család, amely a cannes-i fesztivál egyik fő szponzorának számító Kering csoportot is birtokolja, másrészt Iris Knobloch vállalata potenciális befektetője a filmgyártó cégeknek. Az új elnök még megválasztása előtt ígéretet tett arra, hogy nem vesz részt a Keringet érintő igazgatótanácsi döntésekben, valamint azt is jelezte, hogy cége nem fog filmgyártással kapcsolatos területeket finanszírozni a fesztiválelnöksége idején.

Négyzetes kép a leadben: Festival de Cannes Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Jonathan Glazer: Érdekvédelmi terület
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés