bezár
 

építészet

2022. 04. 29.
Lángi József kapta a Granasztói György-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lángi József kapta a Granasztói György-díjat Lángi József restaurátor kapta a Granasztói György-díjat, amelyet évről évre a Kárpát-medencei örökségvédelemben végzett kimagasló munkáért osztanak ki.

A díjat az alapítvány központjában, a Rómer Flóris-terv - Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében című konferenciáján adták át csütörtökön - közölték.

Lángi József restaurátor a Rómer Flóris-terv számos projektjén dolgozik, többek között a nevéhez fűződik a kárpátaljai Visk református templomában található falképegyüttes kutatása és restaurálása vagy a magyarremetei és siteri falképleletek helyreállítása.

Az örökségvédelmi konferencián, amelyen művészettörténészek, restaurátorok, örökségvédelmi szakemberek tartottak előadást, szó volt többek között a keresdi Bethlen-kastélyról, a szepesbélai Árpád-kori templom jelentőségéről, délvidéki templomfelújításokról, Péder és Abaújszina református templomainak felújításáról, az előkerült újabb leletekről, Magyarszovát unitárius templomáról, Pelbárthida és Örvénd református templomainak renoválásáról.

éma volt még a történelmi faszerkezetek és templomi padok kormeghatározása, a tamáshidai romtemplom helyreállítása, Pókafalva református romtemplomának megmentése, a kismuzsalyi romtemplom műemléki helyreállítása, valamint a siteri és magyarremetei templom falképeinek restaurálása - olvasható az összegzésben.

Wittinger Zoltán építész beszélt a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektjéről, a borsi Rákóczi-kastély felújításáról és a jövőbeli fenntartható működtetéséről.

Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár bemutatta az Élhető örökség című új kötetet, amely a Népi Építészeti Program tizenhét kiemelkedő projektjét ismerteti.

A konferenciát Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős miniszteri biztosa nyitotta meg - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

A város mint közös ügyünk A város mint közös ügyünk
Szakmai nap az innovatív városfejlesztésről a Goldberger Design Districtben
építészet

Látkép-betekintő Látkép-betekintő
Kis szelet a Látkép 2021 - Művészettörténeti Fesztiválból
építészet

A stílusos otthon A stílusos otthon
Fanny és Alexander – Gondolatok a filmbéli Ekdahl-lakásról
építészet

„Podcasting”, a kultúrszerelem „Podcasting”, a kultúrszerelem
Podcast-történet és ajánló a hazai, kulturális csatornákról

Más művészeti ágakról

Vaktérkép
irodalom

Sötétben tapogatózni őrült világokban Sötétben tapogatózni őrült világokban
M. Nagy Miklós és Totth Benedek beszélgetése az idei PesText egyik kiemelt vendégéről, Vlagyimir Georgijevics Szorokinról
Bartis Attila Jávai kalandjairól mesélt


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés