bezár
 

építészet

2022. 04. 29.
Lángi József kapta a Granasztói György-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lángi József kapta a Granasztói György-díjat Lángi József restaurátor kapta a Granasztói György-díjat, amelyet évről évre a Kárpát-medencei örökségvédelemben végzett kimagasló munkáért osztanak ki.

A díjat az alapítvány központjában, a Rómer Flóris-terv - Megújuló épített örökség a Kárpát-medencében című konferenciáján adták át csütörtökön - közölték.

Lángi József restaurátor a Rómer Flóris-terv számos projektjén dolgozik, többek között a nevéhez fűződik a kárpátaljai Visk református templomában található falképegyüttes kutatása és restaurálása vagy a magyarremetei és siteri falképleletek helyreállítása.

Az örökségvédelmi konferencián, amelyen művészettörténészek, restaurátorok, örökségvédelmi szakemberek tartottak előadást, szó volt többek között a keresdi Bethlen-kastélyról, a szepesbélai Árpád-kori templom jelentőségéről, délvidéki templomfelújításokról, Péder és Abaújszina református templomainak felújításáról, az előkerült újabb leletekről, Magyarszovát unitárius templomáról, Pelbárthida és Örvénd református templomainak renoválásáról.

éma volt még a történelmi faszerkezetek és templomi padok kormeghatározása, a tamáshidai romtemplom helyreállítása, Pókafalva református romtemplomának megmentése, a kismuzsalyi romtemplom műemléki helyreállítása, valamint a siteri és magyarremetei templom falképeinek restaurálása - olvasható az összegzésben.

Wittinger Zoltán építész beszélt a határon túli magyar műemlékvédelem kiemelt projektjéről, a borsi Rákóczi-kastély felújításáról és a jövőbeli fenntartható működtetéséről.

Füleky Zsolt építészeti, építésügyi és örökségvédelmi helyettes államtitkár bemutatta az Élhető örökség című új kötetet, amely a Népi Építészeti Program tizenhét kiemelkedő projektjét ismerteti.

A konferenciát Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős miniszteri biztosa nyitotta meg - áll a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

Beszámoló a 18. Velencei Építészeti Biennáléról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés