bezár
 

art&design

2022. 05. 14.
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának kiállítása Május 18-án szerdán nyílik a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskolájának A vizák megfordulnak című kiállítása a Fészek Művészklubban.

A viza (Huso huso, fajtok, orhal, vizahal, beluga) a tengerben és folyóvizekben honos ősi halfajta, amely egykor az ívási időszakban a Dunán Fekete-tengertől indulva Pestig vagy akár az osztrák fővárosig felúszott. A Duna szabályzása – vízerőművek vízlépcsői – miatt ez a reprodukciós folyamat mára már nem járható út a Kárpát-medencében a vizák számára. Vagyis a megmaradt populáció folyami útját megszakítva megfordulni kényszerül, és idő előtt visszatér a tengerbe. (A legállhatatosabb példányok az ívóhelyre való eljutás erős ösztönétől vezérelve persze átjuthatnak a hajózsilipeken is.)

A legnagyobb édesvízben is előforduló hal robusztus képe mára jobbára csak a kulturális emlékezetben létezik, őrzi a nyelvi és vizuális reprezentáció – például ilyen az újpesti Vizafogó elnevezésű városrész, a múzeumi rekonstrukciós szemléltetés vagy épp a Tisza-tavi ökológiai látogatóközpont turisztikai plakátjai.

A kiállítás vonatkozásában első ránézésre a viza képe egy burjánzó metafora. A leszűkült mozgástér címerállata a művészeti ökoszisztémán belül. Egyrészt a konszenzuskeresés nehézségét mutatja az autonóm művészeti kutatásokat összegző tárlat közös nevezőjének megtalálása kapcsán. Másrészt talányos is, ahogy a parallel működtetett művészeti praxisok, az alkotótevékenység, és e gyakorlati munkán alapuló kutatás összeegyeztetése is olykor nehezen megragadható a doktori hallgatók számára, akár a sikamlós halbőr. Ugyanakkor az viza lenyűgöző fizikai kiterjedése (a Magyarországon a 19. század derekán hitelesített legnagyobb fogás több mint féltonnát nyomott), ikrája miatt delikát luxusportékaként is számon tartott kulturális értéke, de leginkább töretlen érvényesülni akarása nyomán egy groteszk azonosulás lehetőségét is felkínálja az arra nyitott képzelet számára.


Mindezt a Fészek Művészklub egész házat beszövő, galéria- és köztes tereiben rendezett kiállítással összefüggésben, amely egyúttal az MKE Doktori Iskola másodéves hallgatóinak a képzési programot felező számadását (komplex vizsga), az elmúlt két évében folytatott alkotó és kutató munka dokumentálását adja. 

Kiállítók: AGG Lili, ARLÁTH Krisztina, BOROS Lőrinc, Clarissa Perrone BUTELLI, ERDŐS Zsófi, CHINCHILAKASHVILI Erekle, Özgür ILTER, HORVÁTH Mátyás, KOVÁCS Gyula A., MÉZES Tünde, SALAMON Júlia, ULBERT Ádám

A kiállítás kurátorai: Kicsiny Balázs, Salamon Júlia

A négyzetes kép forrása: Képző online folyóirat facebook oldala

A vizák megfordulnak
Megnyitó: 2022.05.18. (szerda) 19.00 órakor
Megnyitja Miklósvölgyi Zsolt és a Gentry Sultan koncertje.
A kiállítás megtekinthető 2022.06.19-ig nyitvatartási időben (kedd-szombat 11.00-19.00, vasárnap-hétfő 10.00-19.00). További információ az esemény facebook oldalán.
Helyszín: Fészek Művészklub • 1073 Budapest, Kertész utca 36.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Gondolatok Szabó Klára Petra Hadd oldjam meg az őrületet, ami összezavar téged című kiállításáról
Beszélgetés Kecső Endrével művészetről, varázslatról és a vidéki alkotói létről

Más művészeti ágakról

Beszélgetés Kazsimér Somával a Hosszú beszéd című performanszról
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kovács Balázs válaszol
Vaktérkép
színház

Mary Shelley - Nick Dear Frankensteinje a Budapest Bábszínházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés