bezár
 

színház

2022. 05. 16.
Fodor Tamás Élektrája újra a Stúdió „K"-ban
Május 22-én nyíltszíni emlékpróbát tartanak a 36 éve bemutatott Élektrából
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csupán egyetlen alkalommal a Stúdió „K” megidézi Fodor Tamás 1986-os, kanonikussá vált Élektra előadását. Az eredeti produkció nemcsak a görög mitológiából merített témája miatt mondható forradalminak, de olyan formanyelvi megoldásokkal élt, amelyek nem csak akkor, de a mai független színházi előadások között is progresszívnek hatnának. A felidézés azonban nem csupán emlékállítás, de egyben kritikus reflektálás is jelenünk aktuális színházi, valamint társadalmi helyzetére

Az Élektra 1986 és 1989 között futott az Óbudai Gázgyárban, a nézők ebben a sajátos hangulatú „talált” térben sétálva, valamint televíziók képernyőin követhették az előadást. Mindezt a mostani törzsközönség és a Stúdió „K” jelenlegi társulata már nem láthatta. Az 50 éves színház jubileumi rendezvénysorozatának zárópontjaként azonban mégis lehetőség lesz egy egyszeri, élő és személyes tapasztalatra, annak megszületésének kivételes pillanatában.

Szkéné színház

Fodor Tamás a „nyíltszíni emlékpróbaként” aposztrofált eseményről így nyilatkozott:

"Az akkori, a komor betonfalak, vasajtók, meredek, komor csigalépcsők szabdalta eredeti zárt teret, a bebetonozottnak gondolt hatalom megváltoztathatóságnak halvány reménységét sugalló előadást nem lehet megismételni a Ráday utcai, kicsi színházban, de mai valóságunkhoz nagyon is passzol a felidézése."

A produkcióban az egykori színészek szerepeit a Kovács Lehel, Homonnai Katalin, Pallagi Melitta, L. Nagy Attila, Lovas Dániel, Sipos György, Nyakó Júlia, Spilák Lajos és Samudovszky Adrian gondolják újra. Az alkotók Fodor irányításával egyhetes intenzív munkával készülnek, amely révén az előadás

"…a nyilvánosság számára nem mindig látható alkotófolyamat egyik első fázisába adhat betekintést, az emlékpróbákra jellemző színészi keresésbe, a kialakuló kapcsolatrendszer lassú alakulásába, a kellékek és a tér alakításának műhelytitkaiba." – emelte ki a rendező és hozzá tette:

"Ez az egyetlen estére készülő „előadás” valóban exkluzív lehet, hiszen nem sok „látogatót” képes fogadni, és a színészek izgalmas útkeresése együtt érzékelhető majd a máskor láthatatlan súgó-asszisztens feladott szövegével, a rendező néhány instrukciójával és a dokumentáló operatőrnek az eseményeket követő, a filmforgatást idéző mozgásával."

A különleges rekonstrukció május 22-én lesz látható 19:30-kor, mindössze 40 néző előtt.

Az eredeti és az aktuális szereposztás, valamint a jegyek az alábbi linken érhetőek el: http://www.studiokszinhaz.hu/esemenyek/elektra-nyiltszini-emlekproba-20220522/

Képeket készítette: studiokszinhaz.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Tóték a Kelet-Nyugati Alkotóműhely előadásában
színház

Mentális egészségről Bodor Panna és az Ébredések Alapítvány jóvoltából
Szakralitás a Recirquel IMA című előadásában
A Fővárosi Nagycirkusz premier-előadása békét és összetartozást hirdet

Más művészeti ágakról

Szlovák est a Tiszatáj szerkesztőségében
Vaktérkép
A Prae körkérdése zeneszerzőkhöz: Kondor Ádám válaszol
Bemutatták Karacs Andrea Fóliázott szívek című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés